09 September 2004

Reakcije na cecenski terorizam u Rusiji

U teroristickom napadu u skoli uSevernoj Osetiji 1. septembra ,na dan pocetka skolske godine stradalo je ,bar za sada, vise od 400 osoba od toga je 150 dece.

Gubitak je potresao celokupnu svetsku javnost. Zrtve se jos uvek prebrojavaju. Potraga za nestalima u eksploziji nije zavrsena. Krajnji bilan tragedije tek treba da se utvrdi. Cecenski teroristi upali su u skolu i kao taoce drzali oko 800 zatocenika,decu i roditelje.Teroristi su za uzvrat zahtevali od Putina da pusti sve uhapsene teroriste i povuce vojsku iz Cecenije. Po ruskim izvorima , medju teroristima se navode i drzavljani drugih zemalja, medju kojima se pominje i jedan bosanski drzavljanin.Putin je odbio svaki razgovor sa teroristima.

Desilo se ono sto se desilo. Reakcije domace i svetske javnosti i zvanicnika su razlicite.Zapad i opozicija u zemlji okrivljuju Putina sto je odbio razgovor sa teroristima.Nije nista ucinio na spasavanju zatocenika.

Zapadni vodeci listovi cecenske teroristicke akcije nazivaju oslobodilackim.Po zapadnim ocenama pogresna politika prema Ceceniji od Staljina do Putina, rezultat je svih tih ucestalih napada na teritoriji ruske federacije.U toku avgusta napad terorista u moskovskom metrou odneo je deset ljudskih zivota i dosta ranjenih. Eksplozija dva ruska aviona odnela je 90 zrtava.U skoli u Severnoj Osetiji stradala suvise od 400 osobe, deca i roditelji. Za zapadne kriticare to je nista u odnosu na 100.000 stradalih Cecenaca u oruzanim sukobima sa regularnom daleko nadmocnijom ruskom armijom.Jos se dodaje da Cecenija ima pravo na samostalnost nista manje od Ukraine, Belo Rusije, Dzordzije i drugih bivsih republika Sovjetskog Saveza.Neophodno je uvodjenje medjunarodnog protektorata u Ceceniji , isticu izvori..

Teroristicke akcije na prostorima ruske federacije, po nekim zapadnim komentatorima su nastavak borbe za oslobodjenje zemlje kao jedine moguce opcije da se izbegnu frontalne borbe i na taj nacin sacuvaju zivoti Cecenaca.
Poznato je da je Amerika aktivno pomagala i naoruzavala Cecence sto i sada nije digla ruke .Ceo zapad i Evropa daju podrske teroristima, kao pokretu za oslobodjenje Cecenije.Najnovija izjava ministarstva odbrane da ce Rusija delovati po svim teroristickim centrima bilo gde u svetu, naisla je na zaprepascenje u Evropi. Evropa je i dalje pri predjasnjem stavu podrske Ceceniji.
Radi se o duplim standardima zapada, posebno Amerike da se teroristicke akcije karakterisu kao pokret za oslobadjanje zemlje a da te iste teroriste na svojoj teritoriji od 9/11 nazivju pravim imenom. U Avganistanu i Iraku Amerikanci imaju posla sa teroristima. U Ceceniji i na Kosmetu ,teroristi su pokret za oslobodjenje,kojima se daje svaka podrska.
Putin je ostro reagovao na duple standare zapada. Odbio je svaki pregovor sa ubicama ruske dece.Odbio je i svako povlacenje ruske vojske,sa obrazlozenjem prava prisustva americke vojske u Kaliforniji i Teksasu. Ja vama nisam sugerirao pregovore sa Bin Ladinom u Briselu i Beloj kuci i da ispunjavate njegove zahteve. Vi od mene trazite da pregovaram sa ubicama dece. Mi cemo pregovarati sa narodnim masama, sa narodom koji je opredeljen za zajednicki zivot sa nama. Ceceni su protiv terorizma i mi cemo te snage stititi . Rusija ima snage da se obracuna sa teroristima.
Na pitanje krsenje humanitarnih i ljudskih prava u Ceceniji, Putin je rekao da postoje pojedinacni slucajevi koji se kaznjavaju, a da je za razliku od toga, tortura irackih zarobljenika vrsena po vladinim direktivama.
Nedavni predsednicki izbori i izbor pro ruskog kandidata sa vise od 80% daje nam legitimno pravo da stitimo progresivne snage u Ceceniji. Nas prioritet su parlamentarni izbori i saradnja sa narodom . Teroristi su nasi zajednicki neprijatelji. To se vidi i iz opredeljenja za zajednicki zivot sa ruskom federacijom na poslednjim predsednickim izborima.Cilj nam je unapredjenje saradnje i ekonomska pomoc Ceceniji, naglasio je Putin.
Dupli standardi i politika podrska Cecenije od strane zapada je razlog da se dodje do bogatstva nafte.Americka politika je osamostaljenje bivsih drzava Sovjetskog Saveza kako bi se lakse potcinile njihovim interesima i eksploataciji crnog zlata, po principu zavadi, podeli pa vladaj.Crno zlato iz kaspiskog bazena treba da potece naftovodima do najsigurnije americke destinacije sredozemlja.
Vidanovic

No comments: