16 August 2004

uzroci neuspeha misije KFOR i UNMIK na Kosmetu

Od okupacije Kosmeta do danasnjeg dana misija medjunarodne zajednice na Kosmetu je pretrpela poraz. Rezolucija SB.UN 1244 nije ispostovana. Zacrtano multi etnicko drustvo nije zazivelo.Vojska i policija Srbije nije vracena na Kosovo.300000 Srba i ostali nealbanski zivalj jos uvek je u izbeglistvu u sabirnim centrima. Etnicka tolerancija i suzivot jedni pored drugih,Siptara,Srba i ostalih etnickih manjina je dostigao kulminaciju netrpeljivosti. Progon Srba i ostalog nealbanskog zivlja, unistavanje domova, crkava i manastira, naocigled KFOR-a je nastavljen. Kulminacija pogroma Srba u martovskim dogadjajima o.g. je izbrisao sve mogucnosti etnicke tolerancije.. Preko 4000 preostalih Srba je proterano sa svojih ognjista, domovi popaljeni,broj popaljeni crkava i manastira premasio je cifru od 150. Ubijeno 30 Srba.

Srpske zrtve svakodnevno padaju. Do danas ni jedno ubistvo, ni jedan zlocin nije rasvetljen. Martovske dogadjaje razmatrao je i Savet Bezbednosti. Ti dogadjaji su osudjeni kao nedopustivi. U zakljuccima je jos receno da se svi srpski domovi i svetinje moraju obnoviti, prognane Srbe vratiti,krivce pronaci i zasluzeno kazniti.Svi do sada raseljeni Srbi vratiti u svoje domove. Do danasnjeg dana ni jedan zakljucak, ni jedna odluka nije ispostovana.

Kako objasniti neuspeh misije KFOR-a i UNMIK-a, i zasto se sve to desava na ocigled onih kojima je poveren zadatak da sprece dalji vandalizam i ubistva srpskog zivlja, zavedu red i demokratiju na Kosmetu? Uzroci tolerancije snaga medjunarodne zajednice su mnogobrojni. Treba spomenuti neke od njih:
1, snage KFORA strahuju od direktne konfrotacije sa nekadasnjim snagama OVK , transformirane u Zastitni korpus Kosova.
2,OVK je saveznik NATO protiv Srba.
3, Zastitni korpus Kosova je na platnom spisku medjunarodne zajednice.
4,Zastitni korpus nije razoruzan kako je predvidjeno Kumanovskim sporazumom,vec je pored toga opremljen najmodernijim oruzjem od strane Pentagona.
5 , u slucaju oruzanog sukoba sa Zastitnim korpusom, doslo bi do opsteg oruzanog sukoba celokupnog siptarskog zivlja protiv KFOR-a.
6, Medjunarodne snage bi pretrpele ogromne gubitke u sukobima saSiptarima.U vrlo kratkom vremenskom roku, Medjunarodne snage bi morale da napuste Kosovo.To znaci pretrpele bi poraz od svojih saveznika sa kojim ne zele da se sukobe.

7,Siptari su poznati kao fanatici. Kod njih krvna osveta- Besa je svetinja.To prestavnici KFOR-a vrlo dobro znaju i ne zele nikakav rizik.Konfiguracija zemljista Kosmeta pogoduje Siptarima da gerilskom taktikom zadaju udarce KFOR-u,bez frontalnog dejstva u kom slucaju bi KFOR bio efikasniji.

8, dalekosezna politika Vasingtona prema Kosmetu se zasniva na saradnji sa oruzanim snagama Kosmeta. Nezavisno Kosovo ce se ostvariti zajednickim snagama. Svaka akcija na sprovodjenju rezolucije 1244 vodi neminovnom sukobu sa KFOR-om.
9,slucaj hapsenja Tacija u Madjarskoj i Cekua u Sloveniji je jos jedan dokaz da se nesme zapoceti kavga sa Siptarima. Na zahtev Holkerija predstavnika UNMIK-a ratni zlocinci su oslobodjeni. Najnovija izjava predstavnika Haskog tribunala da se obustavlja svako pokretanje optuznice protiv Ramusa Haradinaja, komandanta OVK, jer kako je receno, sud bi skrenuo stranputicom baveci se terorizmom protiv koga su dozvoljena sva sredstva borbe.OVK bi morao biti okarakterisan kao teroristicka organizacija. Time bi Srbi i optuzeni Haski zatvorenici morali biti okarakterisani kao borci protiv terorizma. Sribija bi u ocima sveta dobila rehabilitaciju kao zemlja koja se borila protiv terorizma na Kosovu. S druge strane Amerika i NATO bi u slucaju Srbije, hteli to oni ili ne bili okarakterisani kao saucesnici sa teroristima, protiv kojih sada vode borbu svim raspolozivim sredstvima.Svi srpski zahtevi za podizanje optuznice protiv poznatih siptarskih terorista i komandanata OVK, padaju u vodu.

To su samo neki od razloga zbog kojih je misija KFOR-a i UNMIK-a pretrpela poraz.
Zar je moguce da u dosadasnjoj okupaciji Kosmeta ni jedna oruzana akcija Siptara nije preduhitrena. Ni jeno ubistvo srpskog zivlja nije spreceno. Ni jedan zlocinac nije otkriven i priveden pravdi.
Nakon godine dana od Gorazdevskog ubistva dece, krivci nisu otkriveni.
Martovski dogadjaji su sprovedeni u saradnji sa snagama KFOR-a. KFORr je martovski pogrom mirno posmatrao. Gubitak sopstvenih zivota jerazlog drzanje po strani dok su srpske svetinjei domovi goreli, civili proganjani i ubijani.
Umesto intervencije snage KFOR-a su na severu Kosova prema Srbiji,stitili Siptare od moguceg upada srpske vojske i policije u pruzanju pomoci braci Srbima. Tako su Siptari sproveli jos jedan organizovan pogrom Srba na Kosovu.
Umesto energicne akcije i vojne intervencije srpske vlade, da se zastiti srpski zivalj na Kosmetu, sve se zavrsilo praznim govorima na mitinzima u Beogradu i drugim srpskim gradovima.
Istupanje Kostunice na mitingu u Beogradu ostace samo upamcena demagogija da nema Srbije bez Kosova. Samo nekoliko dana kasnije, dobijenim packama Solane, Kostunica, predlaze plan o kantonizaciji Kosmeta. Od svega toga do danas nije nista uradjeno. Srbi su i dalje izlozeni siptarskim zlocincima.
Srpskoj vladi je primarnija okupacija- isporuka srpskih generala Hagu i hvatanje Mladica i Karadzica od goruceg pitanja resenja Kosova. Vladi je znacajnije pitanje povlacenja optuznice protiv clanice NATO, pitanje drzavne himne i znamenja od rasparcavanja Srbije i privrednog kolapsa zemlje. Ima li kraja tom rasrbljivanju Srba?
Vidanovic
No comments: