17 April 2004

Sjasi Kurta da uzjasi Murta

Danas je zvanicno sisao Kurta- Svilaniovic, a uzjahao Murta Vuk Draskovic. Od danas je Vuk Draskovic sef diplomatije Srbije i Crne Gore.U njegovom prvom obracanju javnosti na RTS, na pitanje voditelja u emisiji vesti sta ce menjati, odgovorio je sve. Pod tim "sve " rekao je, podrazumeva ispunjavanje svih medjunarodnih obaveza.Po Draskovicu Srbija ne moze trpeti zbog nekolicine optuzenih za ratne zlocine,koji nece dobrovoljno u Hag . Partnerstvo za mir,ulazak u NATO pakt i Evropu po svaku cenu uz ispunjenje svih obaveza od strane medju narodne zajednice.To je orijentacija Draskovicevog politickog delovanja.
Tu se svakako podrazumeva i potpisivanje ugovora sa SAD o neizrucenju americkih gradjana Medjunarodnom krivicnom sudu u Hagu.Draskovic je neophodnost potpisivanja tog sporazuma najavio prilikom zadnje posete Vasingtonu.Dakle ,nista ohrabrujuce, nikakve promene, do jos cvrsce odluke da se ispuni sve sto je predhodnik zapoceo.Kako pesnik rece : gde ja stadoh ti produzi, sto ne mogoh ti ces moci, jos smo duzni ti oduzi.

Od Draskovica se nista bolje nije moglo ni ocekuvati. Dolaskom na mesto sefa diplplomatije SCG, pruza mu se mogucnost da iskaze svoju naklonost zapadu a pre svega Vasingtonu i dokaze da nisu bili u pravu kada na Draskovica nisu racunali kao lidera opozicije u svrgavanju Milosevica. Svojim stavom i postupcima u svojstvu vrbovog klina, Draskovic je imao dosta politickih krahova. Prokockao je poverenje svojih clanova i biraca. Biraci su mu okrenuli ledja, clanstvo osulo. Na poslednjim izborima, nakon duzeg vremena osmehnula mu se sreca ulaskom u koaliciju sa Novom Srbijom i zahvaljujuci Ilicu usao u vladu Srbije i skupstine Srbije sa dvadesetak poslanickih mesta.

Draskovicevo destruktivno delovanje u formiranju manjinske srpske vlade, dovelo je u pitanje i koaliciju sa Ilicem i njegovom Novom Srbijom. Ipak je Draskovic dobro prosao, dobivsi nekoliko ministarskih fotelja.Sto bi se moglo reci"kako sam se nadala , dobro sam se udala".
Sam Draskovic je uspeo da dobije kljucno mesto ministra inostranih poslova SCG.Koliko ce dugo ostati na tom mestu zavisi od samoga njega i njegovog delovanja.

U koliko na predsednickim izborima pobedi Tomislav Nikolic, sasvim je izvesno da ce pasti vlada i da su neminovni novi izbori na svim nivoima mozda jos u toku ove godine. To znaci Draskoviceva stolica je privremena i klimava, sa koje moze kliznuti iznenada .Srbija i srpski narod se ne moze nadati nikakvom boljitku dolaskom Draskovica na mesto ministra inostranih poslova.Srbi ce imati priliku da upoznaju malo bolje Draskovica na mestu ministra inostranih poslova i da mu se revansiraju za sve dobrote, kada se ukaze prilika na prvim narednim izborima.Draskovicu se pruzila sansa da pokaze sve svoje boje na mestu ministra inostranih poslova.Nas narod kaze "kad hoces nekoga da upoznas daj mu vlast u ruke".

Danas je postavljen i ministar odbrane. Umesto Tadica koji je u oci smenjivanja podneo ostavku, postavljen je Davidovic.Davidovic jos nije imao prilike da otkrije svoje vidike sa mesta ministra odbrane. Prvi njegov zadatak je da rascisti sa zapadnim savetnicima u svom kabinetu.

Reagovanja zapada zbog smene Tadica su ocekivana. Iskomplikovace se odnosi sa zapadom i sigurno je da Srbija nece ovog proleca, zbog toga uci u partnerstvo za mir o kome ce se odlucivati na sastanku u Istambulu.

Odlaskom Tadica receno je zaustavice se reforma srpske armije.
Davidovic sa svojim iskustvom u radu u UN, trebao bi da zna prioritete i interese srpskog naroda, da proceni rad predhodnika i njegove greske, da krene novim putem, najmanje da sledi predhodnika, koji je i suvise bio naklonjen zapadu.
Vidanovic

No comments: