05 April 2004

Rasrbljivanje Srba u Crnoj Gori

----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: vidanco
Sent: Tuesday, March 30, 2004 3:01 AM
Subject: Rasrbljivanje Srba u Crnoj Gori


Odluka ministarstva prosvete Crne gore o uvodjenju maternjeg jezika u skolama i univerzitetima je rasrbljivanje Srba Crne Gore, negiranje svoje istorije, svoga postojanja svoga porekla,svog dostojanstva. Izbacivanjem srpskog jezika iz skola i uvodjenjem maternjeg jezika je pokusaj oslobadjanja nametnutog jezika, isterivanja nasilnog srpstva. Ideja da su Crnogorci posebna nacija koja nema nista zajednickog sa Srbima, usadjena je u glavama crnogorskih politicara, ciji je cilj nezavisna Crna Gora.
Vrli Srbin sa Cetinja vladika Njegos, najveci Srbin , za zivota sejao je seme srpstva iz koga je pod odredjenim uslovima izniko neocekivani korov .Kad bi sve to Njegos video sta se danas dogadja u njegovoj Crnoj Gori i kakvi rasrbljeni Srbi , u nameri da dokazu da nemaju nista zajednickog sa srpstvom, u zemlju bi propao. Crnogorska vodeca inteligencija,plagijatori, pokusavaju da dokazu da postojeca savrsena Vukova azbuka od 29 slova nije dovolna da se iskaze njihova misao i recitost , te pokusavaju da uvedu vlastitu slovno bogatiju azbuku, koja ce ih uvrstiti u svetske kulturne narode. Dosadasnje zajednicko pismo ih je ogranicavalo da se iskazu ko su i sta su. Smeta im i Srpska pravoslavna crkva, te osnovase i samostalnu crnogorsku crkvu na celu sa pederom dedajicem kao poglavara te crkve. Zele ljudi da se uvrste u kulturne vodece narode Evrope, a to bez akademije nauka ne ide. I to im je potrebno. Srpska akademija nauka im mnogo mirise na srpstvo. Moze li kultura jednog naroda bez akademije, pa naravno da ne moze. I to im je potrebno.Saka ljudi, velicine "japanskog sela'',nametnula seSrbima i podjednako deli vlast sa 10 miliona Srba. Sve podjednako osim finansiranja zajednice.Njihova mogucnost ucesca u zajednici je svega 5% . I to do sada nisu ispowstovali od formiranja zajednice Srbije i Crne Gore do danas.Tu su mali i nemocni. Braca Srbi treba da pokazu razumevanje i placaju sve crnogorske racune. Imaju svoju valutu, carinske sluzbe, policiju ,Ministarstvo inostranih poslova, ambasadore u SAD, Rusiji Britaniji, Kanadi Francuskoj .Traze ukupno 22 ambasade u svetu, sve to na racun zajednickog budzeta. I to im ne valja. Hoce nezavisnu drzavu sa svim atributima drzavnosti. Pa ako hoce neka im je srecan put. Srbija se treba osloboditi parazita. Po zajednickoj povelji imaju prava na izjasnjavanje referendumom. Pa zasto ga vec ne zakazu . Ne moraju cekati tri godine pa da se onda izjasne hoce li u zajednicku drzavu ili ne. Djukanovic se nedavno izjasnio da njegova vlada treba da razmotri pitanje prevremenog razdruzivanja. Pitanje je da li i narod, osim politicara, hoce nezavisnost.Mozda je u tom grmu zec. Djukanovic nezna sta zapravo narod misli.
Nedavnu odluku o uvodjenju maternjeg jezika u obrazovnim institucijama, studenti filozofskog fakulteta su docekali i strajkom gladju. To su prvi javni signali da zamisao o razdruzivanju nece ici lako. Ako se tome doda i rezultat proslogodisnjeg popisa na kome se vecina izjasnila da su Srbi, Djukanovic je na velikim mukama.Nece mu nimalo biti lako da rasrbi Srbe u Crnoj Gori.

No comments: