13 April 2004

krstaski rat protiv nevernika-reakcije

Gospodjo Predic, neznam ko se i zasto uzbudjuje. Iz vaseg teksta se vidi da ste preterali. Ako smatrate da su popovi i vladike u pravu, da imaju prava da gospodare umom pojedinaca, po vama i njima nevernicima.Preporucujem vam da obucete mantiju, uzmete bic u ruke i na posao, da javno bicujete sve one koji su omastili svoju bradu za vreme velikog posta.S kakvim pravom neko moze kaznjavati takozvane nevernike, prisiljavati ih protiv svoje volje da misle onako kako drugi zeli.Zar to nije neopravdano nasilno pranje mozgova. Vama niko ne brani da verujete u Boga, ponasate se po nahodjenju, ali nemate prava da nekome drzite lekcije iz veronauke, nazivati ga ateistom, komunistom, paganinom i tome slicno. Ko vam daje za pravo da se tako ponasate. Sreca sto nemate nikakvu vlast kao ni popovi i vladike, inace bi i kalasnjikovi delili pravdu . Duznost pravoslavnog svestenstva je da obavestava a ne da prisiljava i kaznjava.Zasto se do sada nije dizala tolika galama oko posta kao sada. I do sada je bilo onih koji su se pridrzavali ,ili krsili odredbe posta. Nije bilo kaznjavanja i zabrana da neko sme ili nesme u crkvu, da neko bude sin a drugi pastorak crkve.Naprosto da je neko stajao na ulazu crkve i razlucivao parohijane vernike od nevernika. Sudeci po svemu to ciscenje predstoji. Pitanje je kako ce se to sprovesti. Ko ce biti taj ko ce utvrditi ko je ko.Eto prilike doticnoj gospodji da se da na posao i isledjuje ko je vernik a ko ne, ko moze u crkvu a ko ne. Da utvrdi ciji prilog crkvi trba da se odbije a ciji ne. U dosadasnjoj praksi kada je u pitanju crkveni prilog nije bilo podele na pobozne i ateiste, komuniste i vernike. Posto se Bogu pripisuje svemoc, da sve vidi, sve moze ,sve kontrolise,pozovite se na njegovu moc da vam pomogne,da razlucite bezboznike i gresnike od poslusnih i vernih.Doticna gospodja neka pozove u pomoc Boga i valjano obavi svoj posao za koga se svojevoljno izjasnila. Na osnovu masne brade za vreme velikog posta ,tesko je prodrti u dusu coveka, okarakterisati nekoga da je bezboznik i da ga zbog toga treba lisiti pravoslavlja stecenog samim rodjenjem i krstenjem.
Nemam namere da polemisem vase zakljucke da je svevisnji tvorac svega. Verujem u ljude, njihovu stvaralacku moc, prirodnim zakonitostima, naucnim dostignucima i teorijama . Tu se mi razlikujemo. Verujte u ono sto mislite i ne pokusavajte da privolite nekoga da misli poput vas.
Pitam vas dali prizivate te vase pastire da vam u kuci tutorisu i gospodare vasim zivotom, vasim umom, uskrate pravo na vlastito misljenje. Sumnjam da bi to dopustili, kao i mnogi drugi sto nebi.
Ne trebate me zaliti i voditi brigu o meni i mom zivotu, kako cu ga ziveti i gde cu dospeti.Sumnjam da cete se naci tamo kako mislite. Ako se ipak i to desi vratite se i pokazite svetu kako je u raju koga ste za zivota zasluzili. Slatko cu se nasmejati ako vas prepoznam negde tamo gde niste ocekivali. Molite se za sebe i nema potrebe da se toliko trudite i starate o meni i molitvama za izbavljenje moje duse. Ako vam je pak do toga stalo podjite licno u manastir ili bolje svevisnjem pa recite sta vas pece i sta vam je na dusi. Vase molitve i vase kletve me ne interesuju. Vodite racuna o sebi i svojoj porodici i pustite mene i moje istomisljenike na miru da zivimo zivotom po svom nahodjenju.Preispitajte sebe i proverite da vam koprena nije slucajno u potpunosti zasenila vidik.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: Lillian Predic Joksic
To: ujedinjeno_srpstvo forum ; svetska_zavera forum
Sent: Wednesday, March 31, 2004 9:28 PM
Subject: Fw: [ujedinjeno_srpstvo] Re: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA /Gospode ,oprosti im ne znaju sta cine!


Zasto se Vi uzbudjujete?
Vase pismo je razmisljanje i govor nevernika!
Ostavite vernima u Hristu da se ispravljaju na svom putu -a on je uzan i strm.

Uspeli ste samo da sablaznite Hristovu decu!

Ne kaze se uzalud "bezi ko djavo od krsta".Zato se toliko i gnevite na pouke !

Vidi se da pojma nemate o casnome postu ,dok POST izvire iz cistog( i gladnog Isusa nasega Gospoda)srca!

Mesate nauku ,filosofiju, prirodu - jer pojma nemate da svaka tvar i nase delo je u volji Tvorca.
On koji je bez pocetka sazdao je sve.Samo, sto nam je kroz svoju bezgranicnu ljubav dao i slobodu ;da pridjemo MU ili da odemo od Njega kao nezahvalna deca, a izlozena kao lak plen sotoni.

Nasi pastiri -nase Vladike su rukopolozeni u volji Gospoda nasega i Oca, da se staraju o nama u zemnom zivotu.
Zar da oni ne opominju?Zar da ne ispune svoju duznost prizivajuci svoje neposlusno stado!

Opomena se odnosi SAMO na Pravoslavne.

A oni koji se zene i udaju u Crkvi, krstavaju , slave slavu i sl. SAMO radi veselja ,uzimajuci sve to samo kao narodnu i tradicionalnu koreografiju ,takvi nisu vernici.
Oni su pagani koji zive samo za zemno uzivanje
I nije steta za takve da ih odluci Crkva .Ali srpska Crkva mnogotrpeljiva i milostiva kao sto je i sam Gospod nas , priziva i tu zabludelu decu ,OPOMINJE IH -ne bi li se vratili dusom svome Ocu .Ona ih zeli spasiti od sagresenja koja cine sebi i svome Srpskome rodu.

Ali ko je potpuno "ogluveo"potopljen duboko u kal komunizma i ateizma ionako nece cuti SABORNO SRPSKO ZVONO ,i ako takav galami u ovo vreme tihovanja Casnog Posta , onda zasigurno nepomenik govori iz njega!!!

Gospodine ,zasto se zestite ?, Ateisti ili druge vere ionako ne pripadaju Svetosavskoj Crkvi!
Gospodine, zbog cega se uzbudjujete za ONE ciju veru ismejavate?!

Ko je u veri ,zna sta mu je ciniti za vreme radosnih dana kada se nas Gospod objavio na Jelenskoj Gori ,i za vreme bolnih dana svoga stradanja u Jerusalimu.To je 40.to dnevnica svetinja Casnog Vaskrsnjeg posta.

Svojom sablazni Vi Gospodine ,uznemiravate svako cedno srce u Hristu.

Za Vas se treba moliti jer sa ovakvim hulama ginete jos za svog zivota!
Licno cu poslati Vase ime u manastir da se moli za Vase duse spas.

Koprena Vam je preko ocinjeg vida , kamen na srcu pa vidim,da pojma nemate kakve ste teske i porocne reci napisali!

Gospode i covekoljupce,mnogotrpeljivi oprosti im, ne znaju sta cine.


Ljiljana Predic-Joksic
----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Thursday, April 01, 2004 7:50 AM
Subject: [ujedinjeno_srpstvo] Re: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, March 31, 2004 4:42 PM
Subject: Re: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA----- Original Message -----
From: vidanco@sprint.ca
To: STOP-NSP@topica.com
Sent: Friday, March 05, 2004 12:15 AM
Subject: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA


Najefikasnija borba Srpske pravoslavne crkve protiv nevernika bio bi krstaski rat.Neka Srpska Pravoslavna Crkva objavi zvanican krstaski rat kao efikasan obracun sa nevernicima.
Jos se nije stisala bura oko Turanske kobasicijade, kad evo jos jednog istupa vladike Filareta protiv prekrsioca velikog posta. Umesto da se crkva izvini zbog nasilja i pretnji , dopusta nove torture nad gradjanstvom. Vladika Filaret ide jos dalje od Irineja i nagovestava najstrozije kazne u koliko se za vreme posta prave veselja. Udaja zenidba, krstenja i druga slavlja po njemu nisu dopustena.Nijsu dopusteni ni odnosi mladih bracnih parova-mladenaca da za vreme velikog posta upraznjavaju bracne obaveze.Mlada mora da za vreme posta ode u devojacki dan i tamo provede vreme posta.Kakve li nelogicnosti.Sta je sa ostalim supruznicima, ako je to krsenje obicaja posta. Zasto neko moze a neko ne.Po toj logici svi supruznici bi trebali da imaju jednak tretman.
Da li je Filaret u mogucnosti da kontrolise zivot gradjana i naredjuje im kako treba da zive mimo svoje zelje i savesti.
Da li ce time crkva postici zeljene ciljeve ili ce mnogima zatvoriti vrata ?
Nekada mocno dejstvo veronauke u danasnjim uslovima postaje bezuspesno. Nove generacije se skoluju, prosvecuju, saznaju zakonitosti prirode, dostignuca nauke i tehnike i dolaze do saznanja da "svevisni bog "nije tvorac sveta.Prodor u kosmos negira crkvenu dogmu.Crkva na zapadu se vise ne bavi veronaukom, svemocnim bozanstvom, vec filozovijom religije i na taj nacin zaobilazi sve postojece kontradiktornosti izmedju stvarnosti i bozanske moci.U istoriji crkva je kao saucesnik u vlasti cinila velike usluge vlastodrscima . Ucila je poslusnosti. Setimo se samo religije robovlasnickog Egipta koja je odlazak u raj uslovljavala poslusnoscu.Glavna deviza takvog ucenja bila je:"Pre ce kamila proci kroz iglene usi no robovlasnik u raj. Neprosvecenost i tama ondasnjeg zivlja bila je saveznik takvog ucenja. Danas u 21. veku toga u civilizovanom svetu nema. Crkva nije kadra da ljudska dostignuca 21. veka gurne u daleku proslost.
Na postavljeno pitanje nekom svesteniku zasto Amerikanci prilikom leta na mesec nisu vidli boga?" Nisu ga vidli ali su zato jeli bozicnu curku".Ovo samo potvrdjuje ociglenost nemmoci crkve da se suoci sa stvarnoscu.
Neosporna je istoriska zasluga Srpske pravoslavne crkve na ocuvanju Srpstva u doba turskog ropstva,ali danasnje torture prema nekakvim nevernicima i anti hristima su nelogicne, neopravdane , pogubne po samu crkvu. Filaret nije proklamovao da u kazne uvrsti i odbijanje dobrovoljnog priloga od nevernika. To svakako nije po Filaretu prekrsaj. Irinej i Filaret su napravili neoprostive i nepromisljene greske.Izvinjenje narodu sigurno nece uslediti, ali se bar moze stati na put takvoj praksi.
Vidanovic

----- Original Message -----
From: Miroslav Antic
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; YUGO
Sent: Thursday, March 04, 2004 7:45 PM
Subject: [NSP] FILARET PROTIV VESELJA


ÂÅÐÑÊÎ-ÊÓËÈÍÀÐÑÊÅ ÍÅÄÎÓÌÈÖÅ ÒÎÊÎÌ ×ÀÑÍÎà ÏÎÑÒÀ


Ôèëàðåò ïðîòèâ âåñåšà


Áåç ïîïà ó êóžè ïåò ãîäèíà, çà îíå êî¼è ïðàâå âåñåšà – èñïðàžà¼å, ñâàäáå, ìëàäåíöå, íàâîäè ñå ó ñàîïøòåœó ìèëåøåâñêå åïàðõè¼å

Ó Òóðè¼è ñå íå ñòèøàâà åõî ìðòâà÷êèõ çâîíà. Ïî íàðåäáè åïèñêîïà áà÷êîã Èðèíå¼à, îäçâàœà¼ó ñà çâîíèêà ìåñíå öðêâå ñâàêèõ 15 ìèíóòà íàä áà÷êîì ðàâíèöîì, êàî êàçíà çáîã „êîáàñè÷àðñêå” ñâåòêîâèíå îäðæàíå ïðîòåêëîã âèêåíäà. À ó åïàðõè¼è ìèëåøåâñêî¼, ãäå ñòîëó¼å åïèñêîï Ôèëàðåò, âåðíèöè ñó îïîìåíóòè äà çà âðåìå ïîñòà íå ïðàâå âåñåšà. £åð, îíèìà êî¼è ñå îãðåøå – ñàîïøòàâà ìèëåøåâñêà åïàðõè¼à – ñâåøòåíèöè íåžå óëàçèòè ó êóžó ïåò ãîäèíà.

Îïîìåíà ¼å èçðå÷åíà çáîã âåëèêîã áðî¼à èñïðàžà¼à ðåãðóòà ó âî¼ñêó êî¼è ñå ïîñëåäœèõ äàíà îðãàíèçó¼ó ó ïîëèìñêîì êðà¼ó.

Åïàðõè¼à ¼å òî ñàîïøòèëà íà ñëåäåžè íà÷èí: „Ñàçíàâøè, ñ áîëîì ó äóøè, äà ïî¼åäèíè âåðíèöè, íå áî¼åžè ñå Áîãà è íå ñòèäåžè ñå šóäè, ñðšà¼ó ó ñîïñòâåíó ïðîïàñò ïðàâåžè âåñåšà: èñïðàžà¼à, ñâàäáå è ìëàäåíöå è äðóãå ãîçáå ó òîêó ÷àñíîã ïîñòà, Åïàðõè¼à ìèëåøåâñêà îïîìèœå è ïîçèâà âåðíèêå äà òî íå ó÷èíå, ¼åð òèìå íàâëà÷å âåëèêè ãðåõ ñåáè è ñâî¼èì ïîêîëåœèìà ñâå äî äåâåòîã êîëåíà”.

Òîêîì òðà¼àœà „êîáàñè÷àðñêå ïðîöåñè¼å”, œåí ãóðó ìåñàð Ìèðîñëàâ Ìåäóðèž, èç¼àâèî ¼å áðî¼íèì íîâèíàðèìà êî¼è ñó îïñåëè âàðîøèöó, óç ìàñíî ìåçå, äà ¼å îâàêàâ ïóáëèöèòåò „Êîáàñèöè¼àäå” ðåçóëòàò „ñ¼à¼íîã ìàðêåòèíøêîã íàñòóïà åïèñêîïà Èðèíå¼à, êî¼è ¼å íàïðàâèî íà¼áîšó ðåêëàìó”.

Âåðà èëè âå÷åðà

Åïèñêîï Ôèëàðåò ¼å, ñâî¼èì ñàîïøòåœåì, ÷èíè ñå, ¼îø âèøå çàîøòðèî äèëåìó: âåðà èëè âå÷åðà, ïå÷åœå èëè ñâåøòåíè÷êå ïîñåòå. Äîê ëàèöè ìîíäè¼àëèñòè÷êå ïðîâèíè¼åíöè¼å íà ñàâ ãëàñ îïîìèœó êàêî áè „ÑÏÖ ñàäà äà ñå ìåøà è ó ïðîïèñèâàœå ¼åëîâíèêà Ñðáà”, ïðîòî¼åðå¼ ñòàâðîôîð Äå¼àí Äå¼àíîâèž, ñòàðåøèíà öðêâå Ñâåòîã Òðèôóíà íà Òîï÷èäåðñêîì ãðîášó, ïîäñåžà äà ó âðåìå ïîñòà, ìîëèòâå è ñàáðàíîñòè,

Öðêâà óâåê ñàâåòó¼å è ïîäó÷àâà.

„Ó ñëó÷à¼ó óïîðíå íåïîñëóøíîñòè, ïðêîñà, çëîâîšå, Öðêâà ïðèìåœó¼å íåêà îïîìèœóžà ñðåäñòâà. Èíà÷å, öðêâà ñâèì ìåðàìà æåëè äà óòè÷å âàñïèòíî – äà ñå íå áè ãðåøèëî, äà áè ñå ÷èíèëî äîáðî è èñïðàâíî, è ó äóõó ñâåòå âåðå è ïðîïèñà öðêâåíèõ”, êàæå îòàö Äå¼àí Äå¼àíîâèž.

Îí ñìàòðà äà äðóøòâåíè è ïîëèòè÷êè êðóãîâè êî¼è îñó?ó¼ó ïîíàøàœå öðêâå ïðèïàäà¼ó íåâåðó¼óžèì, àòåèñòè÷êèì êðóãîâèìà.

Ïðåìà œåãîâîì ìèøšåœó, òðàãîâè êîìóíèçìà è ìàðêñèçìà ñó ïðèñóòíè ó íàøåì äðóøòâó, øòî ñå îãëåäà è ó îäíîñó ïðåìà Öðêâè: „È çàòî øòî ñó šóäè ñêëîíè äà îñóäå ïðå íåãî øòî ñå îáàâåñòå, øòî ¼å èíà÷å êîìóíèñòè÷êè ìàíèð”.

Íåîñïîðíè äðóøòâåíè è ïîëèòè÷êè óòèö༠ÑÏÖ îòàö Äå¼àí Äå¼àíîâèž íå òóìà÷è ïîïóò „ëàè÷êèõ àíàëèòè÷àðà” âåðñêèõ çáèâàœà, âåž èñòè÷å äà íàøà öðêâà íà ñâî¼å âåðíèêå èìà ñíàæàí óòèöà¼. Àëè, ïðâåíñòâåíî äóõîâíè è ìîðàëíè: „Èïàê, àêî èìà äóõîâíè è ìîðàëíè óòèöà¼, òî ñå îäíîñè è íà ïîëèòè÷êå ñòàâîâå âåðíèêà. £åäàí âåðíèê, ðåöèìî, íåžå íèêàäà ïîäðæàâàòè àòåèñòè÷êå è ïðîêîìóíèñòè÷êå ñòðàíêå. Òî ÑÏÖ è íå ìîðà ¼àâíî äà êàæå. Òî ñå ïîäðàçóìåâà”.

– Ïðå íåêè äàí ¼åäàí ñåšàê êàæå ó Òóðè¼è: „£à ïîñòèì íà Âåëèêè ïåòàê è íà Áàäœè äàí, è íåžå ìè ïîïà ïðèïèñèâàòè êàäà äà ïîñòèì”. Îí ¼å, äàêëå, ñàì ïîêàçàî êàêàâ ¼å âåðíèê. Öðêâà òå šóäå æàëè – çàòî øòî ñó êðøòåíè, à íå ïîçíà¼ó ñâî¼ó âåðó è çàòî òàêî ãîâîðå. Îíè ñó íåêàäà äàâíî êðøòåíè, íèñó ó÷èëè âåðîíàóêó, íå ïîçíà¼ó ñâî¼ó âåðó.

Àëè, îòàö Äå¼àí ñå íàäà äà žå ìëàäè êî¼è èäó ó öðêâó è íà ÷àñîâå âåðîíàóêå, áèòè áîšè âåðíèöè.

Ñíàãà öðêâå ó íåíàñèšó

Ïóáëèöèñòà Ìèðêî €îð?åâèž íàïîìèœå äà ñàîïøòåœå åïàðõè¼å åïèñêîïà Ôèëàðåòà, êî¼è ñåäè íà òðîíó Ñâåòîãà Ñàâå, çáóœó¼å íà¼ïðå òèìå øòî ñå óêëàïà ó âåž ïîçíàòó ïðè÷ó î ìðòâà÷êèì çâîíèìà, àëè è çàïðåïàøžó¼å:

– Ïðâî, îí êàæœàâà íåïîñëóøíå ñà ïåò ãîäèíà îäëó÷åœà îä öðêâå, à äðóãî, êàæœàâà áóäóžà ïîêîšåœà äî äåâåòîã êîëåíà – êàæå €îð?åâèž,

êî¼è íàãëàøàâà äà ¼å ñíàãà íàøå öðêâå ó íåíàñèšó. – Ó øåñòî¼ öðêâåíî¼ çàïîâåñòè – ïðåöèçèðà €îð?åâèž – íàâîäè ñå äà ñó âåðíèöè äóæíè äà ñå ïðèäðæàâà¼ó ïîñòà „êî¼å çàïîâåäè åïèñêîï ó âðåìå êàêâå íåâîšå”. Äàêëå, åïèñêîï èìà ïðàâî äà ïîçèâà âåðíèêå íà ïîñò, àëè íåìà ïðàâî íà ïðåòœå íèòè ïîñòî¼è íåêà åëåìåíòàðíà íåâîšà çáîã êî¼å äâà åïèñêîïà ÑÏÖ òî ÷èíå.

€îð?åâèž ñìàòðà äà ¼óå ÑÏÖ âåêîâèìà èìàëà ðåøåœà çà îâå íåñïîðàçóìå, âîäåžè ðà÷óíà î šóäñêèì ìîãóžíîñòèìà è îñòàâšà¼óžè íà ñàâåñò âåðíèöèìà êàä žå ïîñòèòè, êàêî è êîëèêî: „Îâî øòî ñå ñàäà ÷èíè, ÷èí ¼å ãðóáå ïðåòœå è íàñèšà íàä ñëîáîäîì šóäñêå ñàâåñòè. À òà ñëîáîäà ¼å ñâåòèœà íàä ñâåòèœàìà ïî Õðèñòîâîì ó÷åœó”.

Àêî åïèñêîïè òî èïàê íàðåäå, €îð?åâèž ïîñòàâšà ïèòàœå: êî žå êîíòðîëèñàòè ìèëèîíå šóäè äà ëè ïîñòå èëè íå. È òðåáà ëè ôîðìèðàòè „Áîæ¼ó ìèëèöè¼ó” êî¼à žå îáèëàçèòè ¼àâíà ìåñòà, çàâèðèâàòè šóäèìà ó êóžó?

€îð?åâèž, èíà÷å, äðæè ïîñò ïî çàïîâåñòè, àëè, œåãîâà ñóïðóãà è ñèí íå: „Øòà žå áèòè àêî ìå òóæå? Äà ëè ñìî ìè çåìšà à¼àòîëàõà è òàëèáàíà, èëè ñìî íîðìàëíà ïðàâîñëàâíà çåìšà ó Åâðîïè?”

Àëåêñàíäàð Àïîñòîëîâñêèhttp://www.politika.co.yu/cyr/default.asp.htm

No comments: