05 April 2004

kisela voda i seve zamenile partizane

----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: STOP-NSP@topica.com
Sent: Tuesday, March 30, 2004 8:15 PM
Subject: Re: [NSP] Kisela voda i ševe zamenile partizane


SA BOLOM U DUSI I SRCU IZRAZAVAM SVOJE NEZADOVOLSTVO ZBOG PROMENA ULICA GRADA ZEMUNA U KOME SAM PROVEO DEO SVOGA ZIVOTA.CUDNO JE DA NI JEDNA ULICA NIJE PONELA IMENA SIMBOLA ZRTVE NATO MALE MILICE KORIC IZ BATAJNICE I SANJE MILENKOVIC IZ VARVARINA.ZAR SU IMENA NEKIH STRANACA PRIORITETNIJA OD NASE STVARNOSTI, KOJA NAS PODSECA NA NAJSTRASNIJU AGRESIJU NATO NA NASU ZEMLJU U KOJOJ SU STRADALI MNOGI NASI GRADJANI. KO JE TAJ KO JE KUMOVAO NOVIM ULICAMA I NA TAJ NACIN IZBRISAO NASU PROSLOST I SECANJE NA LICNOSTI KOJE SU DEO NAS.KO JE TAJ KOJI JE NADENUO IMENA STRANACA NASIM ULICAMA KOD TOLIKIH NASIH ZASLUZNIH VELIKANA I ZRTAVA AGRESIJE. PO CEMU SU ZA NAS VAZANZNIJI NEKI :BEBA BIKILI,DRESI OVEN,AKIRO KUROSANA ,DZON LENAN SAMUEL BEKER OD JEDNOG RECIMO HEROJA TOPICA I MNOGIH DRUGIH NASE GORE LIST.CUDO DA SE NIJE NADENULO IME NEKE ULICE ''HEROJA'' NATO AGRESORA.STA JE ZAPRAVO SA MORALOM I SHVATANJIMATIH NESHVATLJIVIH KUMOVA, CIJI POSTUPCI VREDJAJU SRPSKA OSECANJA.DOKLE NEGIRANJA , SAMOODRICANJA I UDVARANJA.
VIDANOVIC
----- Original Message -----
From: Miroslav Antic
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; STOP-NSP@yahoogroups.com ; YUGO
Cc: K-P-J@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, March 30, 2004 6:03 PM
Subject: [NSP] Kisela voda i ševe zamenile partizane


===========================================================
**** Bounces like rubber! Shatters like ceramic! ****
Discover Crazy Aaron's Thinking Putty in grown up
handfuls. It's the creativity unleashing, mood enhancing
desk toy!
http://click.topica.com/caab5n2bUrBE8b60ELeb/ Crazy Aaron Enterprises
===========================================================

Promenjeni nazivi 110 ulica u još osam gradskih opština
Kisela voda i ševe zamenile partizane
Ulica kisele vode, Ševina, Vinarska, Sedam zemunskih planinara, Prilaz, Gornjovaroška samo su neki od novih naziva, koje æe ubuduæe nositi 110 ulica u osam gradskih opština. Sava Kovaèeviæ, heroj bitke na Sutjesci, kome je bila posveæena ulica u Zemunu i preostali Titovi saborci, meðu kojima su Sima Šolaja, Janko Lisjak i Petar Drapšin, skinuti su sa liste imena gradskih ulica. Time je, po ko zna koji put, u ciklusu smene politièkih istina, još jedan deo istorije otišao u zaborav. Na njihovo mesto, izmeðu ostalih, došli su Pavle Vujisiæ, Danilo Stojkoviæ, Taško Naèiæ, Jovan Janiæijeviæ Burduš i drugi naši proslavljeni glumci, uz koje su kraj televizora generacije Jugoslovena plakale i smejale se.

Vladika Nikolaj Velimiroviæ, prošle godine proglašen za sveca, dobio je svoju ulicu, kao i Jovan Raškoviæ, poznati psihijatar i voða Krajiških Srba. Mesto meðu besmrtnima na ovaj naèin dobili su i Milan Mladenoviæ, rano preminuli èlan grupe "Ekaterina Velika" i Jasmina Jovanoviæ, devojka koja je stradala 5. oktobra 2000. godine ispred Savezne skupštine.

I ne samo oni, veæ i imena istaknutih srpskih zadužbinara, arhitekata, profesora, na tablama biæe povod da klinci svoje roditelje ispituju o njima. Èuveni pesnik Milan Rakiæ odlazi u zaborav, bar sa natpisa u zvezdarskoj ulici, koja se odsad zove Ulica kisele vode, po makedonskoj opštini, bratskoj opštini SO Zvezdara. A i ševe, koje su pre drugog svetskog rata pevale u Zemunu, postaju znaèajne za grad.

Možda zato što æe neke bake i deke seæati na lepe trenutke provedene uz njihovu pesmu. Da li ste èuli za Abebu Bikilu, koji æe imati svoju ulicu u Beogradu. Tek da znate, bio je etiopski atletièar, a pridružuje mu se i Džesi Ovens, proslavljeni amerièki sprinter i skakaè u dalj. I Evropa dobija svoje mesto i to u dosadašnjem bulevaru AVNOJ-a, dok se Omladinskom trgu vraæa naziv iz pretprošlog veka - Veliki trg.

Meðu novim "stanarima" na gradskim fasadama našli su se i Akiro Kurosava, japanski režiser, Alfred Nobel, Džon Lenon, i pisac Samjuel Beket, koji je doèekao da ulica u Beogradu dobije njegovo ime.

J. Jevremoviæ

No comments: