05 April 2004

Genocid nad Srbima

Original Message -----
From: sava viudanovic
To: Miroslav Antic
Sent: Monday, March 22, 2004 2:58 AM
Subject: Re: GENOCID NAD SRBIMA NA KOSMETUGENOCID NAD SRBIMA NA KOSMETUORGANIZOVANO NASILJE NAD SRPSKIM I NEALBANSKIM STANOVNISTVOM NA KOSMETU IMA ZA CILJ IZGON ZADNJIH OSTATAKA SRPSKE NACIONALNOSTI NA KOSMETU.UNISTENJE SVEGA STO JE SRPSKO.FIZICKO UNISTENJE SRBA,STO PODRAZUMEVA LIKVIDIRANJE,PROTERIVANJE,PALJENJE DOMOVA,CRKAVA,MANASTIRA SKOLA,ZDRAVSTVENIH USTANOVA I GROBLJA.SVE STO PREDSTAVLJA TEROR I ORGANIZOVANI GENOCID NAD SRPSKIM STANOVNISTVOM SIROM KOSMETA.


POGROM ALBANACA NA SRBE ESKALIRAO JE 17.MARTA 2004, U KOME JE IZGUBILO ZIVOTE 31.OSOBA,PREKO 800 POVREDJENIH,7OOO PROTERANO.BROJ SPALJENIH CRKAVA I MANASTIRA DO SADA,PREMASUJE CIFRU OD 31. PREOSTALE SRPSKE ENKLAVE U PECI,PRIZRENU,GNJILANU,PRISTINI,KOSOVOM POLJU,OBILICU I OKOLNIM MESTIMA, VISE NEMA . SAMO U MESTU SVINJARE ZAPALJENO JE 136 DOMOVA.SVE SE TO DESAVA NA OCIGLED KFORA I UNMIKA,KOJI NE ZELE DA RESKIRAJU SVOJE ZIVOTE SUPROTSTAVLJAJUCI SE ALBANSKIM TERORISTIMA.U DOSADASNJIM SUKOBIMA POVREDJENO JE 60 PRIPADNIKA KFORA I UNMIKA I DVOJE POGINULO.TEROR ALBANACA NA MANJINSKI SRPSKI ZIVALJ SPROVODI SE SIROM KOSMETA. GOLORUKI SRBI SUPROTSTAVLJAJU SE NAORUZANIM ALBANCIMA. ORUZJE KOJE POSEDUJU ALBANCI NIKADA NIJE ODUZETO I AKO JE SPROVEDENO NAVODNO RAZORUZANJE.. OVK TRANSFORMISANA U ZASTITNI KORPUS KOSOVA LEGALNO POSEDUJE ORUZJE KOJIM SE SADA UBIJAJU GOLORUKI SRBI. ZA RAZLIKU OD ALBANACA SRBI SU RAZORUZANI U POTPUNOSTI.S DRUGE STRANE,ALBANCI SE NEKONTROLISANO NAORUZAVAJU.DOSADASNJE JAVNE TVRDNJE PREDSTAVNIKA UNMIKA- HOLKERIJA I IZVESTAJI KFORA DA JE NA KOSMETU STANJE ZADOVOLJAVAJUCE I DA JE UCINJEN POZITIVAN KORAK U USPOSTAVLJANJU MULTIETNICKOG I DEMOKRATSKOG DRUSTVA,BILA JE VELIKA OBMANA JAVNOSTI. ORGANIZOVANA AKCIJA TERORA NAD SRPSKIM I NEALBANSKIM ZIVLJEM UZ PRISUTNOS MEDJUNARODNIH SNAGA,POTVRDJUJE NEUSPEH MISIJE UNMIKA I KFORA NA KOSMETU .TO JE UOSTALOM KONSTANTOVANO I NA JUCERASNJEM ZASEDANJU SB.UN.REAKCIJE NA GENOCID NA KOSMETUSIROM SRBIJE I CRNE GORE U SVIM GRADOVIMA , OKUPLJENI GRADJANI ,STUDENTI,SREDNJOSKOLCI,IZRAZILI SU SOLIDARNOST SA SRBIMA NA KOSMETU. TO NEZADOVOLJSTVO GRADJANA IZRAZAVA SE SVAKODNEVNIM DEMONSTRACIJAMA SA ZAHTEVIMA DA SE ZASTITE SRBI NA KOSMETU,DA SE ZAUSTAVI ETNICKO CISCENJE I UNISTAVANJE SVEGA STO JE SRPSKO,DA SE VOJSKA I POLICIJA,SHODNO REZOLUCIJI 1244 POSALJE NA KOSMET.I NAJZAD POVRATE IZBEGLI I RASELJENI NA SVOJA OGNJISTA.CELA SRBIJA JE NA NOGAMA. ZAHTEVI DEMONSTRANATA DA SE PITANJE KOSMETA I ZASTITA SRBA NA KOSMETU MORA RESITI POLITICKIM SREDSTVIMA, DA SE NASILJE ODMAH OBUSTAVI. MASOVNE DEMONSTRACIJE U SRBI JI SU U STVARI POBUNA PROTIV ETNICKOG TERORA NA KOSMETU. TRENUTNO RASPOLOZENJE I GNEV DEMONSTRANATA ,REZULTAT JE NEZELJENIH POSLEDICA,PALJENJA DZAMIJE U BEOGRADU I NISU..TO SU POJEDINACNI SLUCAJEVI IZRAZAVANJA TRENUTNOOG NEZADOVOLJSTVA,KOJE SE NE MOZE TOLERISATI,NITI OSUDITI KAO ODGOVOR TEROROROM NA ALBANSKI TEROR.


OVOM PITANJU POSVECENO JE DOSTA PAZNJE I OSUDE IZGREDA OD STRANE NASE INTELIGENCIJE,A DA SE ISTOVREMENO NE SPOMINJE TEROR NAD SRBIMA I UNISTAVANJE SVETINJA I SRPSKIH DOMOVA.

TO JE ZABRINJAVAJUCE KADA SE OSUDJUJU POSTUPCI SAMO JEDNE STRANE.OVOGA PUTA I NOVOFORMIRANA MANJINSKA SRPSKA VLADA SRBIJE PREDUZELA JE KORAKE ZA ZASTITU SRBA,PRESTANKA TERORA I RESENJE KOSOVSKOG PITANJA NOVIM DODATNIM POLITICKIM MODALITETIMA..VLADA JE USPOSTAVILA DIREKTNE KONTAKTE SA SVIM RELEVANTNIM FAKTORIMA DA SE PREVAZIDJU NASTALI PROBLEMI.ZAHTEVA SE DA SE NADJU NOVA RESENJA ZA KOSMET.DOSADASNJE PRISUSTVO MEDJUNARODNIH SNAGA NA KOSMETU JE PORAZ.VAJUCE .REZOLUCIJA 1244 NIJE ZAZIVELA I PORED TOGA STO PREDSTAVLJA KLJUC ZA RESENJE KOSOVSKOG PITANJA.NEUSPEH MISIJE KFORA I UNMIKA NA KOSOVU SE OGLEDA U PRISTRANOSTI I NAKLONJENOSTI SAMO JEDNOJ STRANI,NA SPROVODJENJU CILJA NEZAVISNOG KOSOVA.
.

NAJNOVIJA ODLUKA SAVETA ODBRANE SRBIJE DA SE POD HITNO PRISTUPI PARTNERSTVU ZA MIR I TIME SVE RESI,JE CUDAN ZAKLJUCAK ,KOJI ZAHTEVA NOVE ZRTVE I ODRICANJA.POZNATO JE DA JE PARTNERSTO ZA MIR USLOVLJENO HAPSENJEM MLADICA I KARADZICA I ISPORUKOM OPTUZENA CETIRI SRPSKA GENERALA ZA RATNE ZLOCINE PO KOMANDNOJ ODGOVORNOSTI.TO ZNACI BEZ MLADICA I KARADZICA NEMA PARTNERSTVA ZA MIR. DA LI JE HAPSENJE MLADICA I KARADZICA,DRZAVLJANA DRUGE DRZAVE OPRAVDANO I OSTVARLJIVO ,TO JE POSEBNO PITANJE. U KOLIKO SE TO I DOGODI ,NOSI NESAGLEDIVE DALEKOSEZNE POSLEDICE VLADAJUCOJ GARNITURI VLASTI U SRBIJI..

REAGOVANJA U SVETU NA DOGADJAJE NA KOSMETUPRVE REAKCIJE NA DOGADJAJE NA KOSMETU BILE SU U OBICAJENOM STILU ZAPADNIH MEDIJA.POVRSNO I OSKUDNO INFORMISANJE O DOGADJAJIMA ,BEZ STUDIOZNOG PRILAZA .U VECINI SLUCAJEVA BIO JE NEPOVOLJAN PO SRBE. RECENO JE DA JE DOSLO DO KONFLIKTA IZMEDJU ALBANACA I SRBA NA KOSMETU I KRAJNJI REZULTAT SUKOBA JE PALJENJE DZAMIJA I CRKAVA NA JEDNOJ I DRUGOJ STRANI.U AMERICKIM I KANADSKIM MEDIJAMA,SADASNJI SUKOBI SE NE TRETIRAJU KAO ETNICKO CISCENJE,VEC RASCISCAVANJE RANIJIH RACUNA I OBRACUNA.I DALJE SRBI OSTAJU LOSI MOMCI.ZA ZAPADNE MEDIJE ETNICKO CISCENJE JE TESKAREC. NAJCESCE JE REC O ETNICKOM SUKOBU ZA KOJI SU KRIVCI OPET SRBI. KOD JEDNOSTRANIH I PRISTRANIH MEDIJA SE POMINJU 17 SPALJENIH DZAMIJAOD STRANE SRPSKIH NACIONALISTA.

NEPOSREDAN POVOD DOGADJIMA SE NAVODI SLUCAJ TROJE DECE ALBANSKE NACIONALNOSTI KOJA SU NAVODNO BEZECI OD SRBA NASLA IZLAZ U NABUJALOM IBRU, KOJOM PRILIKOM SU DVA DECAKA NESTALA U NABUJALOJ RECI. .ZVANICNI IZVESTAJI KFORA NEGIRAJU NAVODE ZAPADNE STAMPE I VLADE KOSOVA I DA SLUCAJNOST GUBLJENJE ZIVOTA DVOJE DECE NEMA NIKAKVE VEZE SA ODGOVORNOSCU SRBA. TO PODSECA NA RANIJI SCENARIJO,MARKALE I RACKA. TO JE SAMO OPRAVDANJE ZA PLANIRANI NAPAD NA SRPSKE ENKLAVE, DA SE DEFINITIVNO STVORI CISTO ETNICKO KOSOVO,POPUT PRIMERA OLUJE 95. U HRVATSKOJ..SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI, NA INSISTIRANJE VLADE SRBIJE SAZVAN JE PO HITNOM POSTUPKU.U ZAKLJUCCIMA SEDNICE SB. JE OSUDJEN ORUZANI PLANSKI NAPAD NA SRPSKE ENKLAVE NA KOSMETU I SNAGAMA PRIPADNIKA KFORA I UNMIKA.U ZAKLJUCCIMA JE ISTAKNUT DOSADASNJI NEUSPEH MISIJE MEDJUNARODNE ZAJEDNICE.OSUDJEN JE I NAPAD ALBANACA NA SNAGE KFORA I UNMIK, STO PREDSTAVLJA NAPAD NA CELU MEDJUNARODNU ZAJEDNICU,KOJI SE NE MOZE TOLERISATI. POZVANO JE ALBANSKO RUKOVODSTVO DA ODMAH PRESTANE SA NAPADIMA NA SRPSKE ENKLAVE.


ZAKLJUCCI SB.PODSECAJU NA VEC VIDJENE VERBALNE PREPORUKE, KOJE I OVOGA PUTA OSTAJU BEZ KONKRETNOG DELOVANJA. NEUSPEH DOSADASNJE MISIJE MEDJUNARODNIH SNAGA OPRAVDAVA SE NEDOVOLJNIM BROJEM TRUPA ,TE JE USLEDILA ODLUKA O SLANJU NOVIH POJACANJA NA KOSMETU.

ONO STO JE NAJZNACAJNIJE U ZAKLJUCCIMA SB.UN. A TO JE ,DA PO PRVI PUT SRBI NISU KRIVCI. TO CE SVAKAKO BITI OD VELIKOG ZNACAJA U MEDIJAMA,HTEO TO NEKO ILI NE.SVI UCESNICI U DEBATI, NAKON EKSPOZEA MINISTRA SVILANOVICA,OSUDILI SU AKCIJU ALBANACA KAO NEDOPUSTIVU.ALI NIKO OSIM RUSKOG I CILEANSKOG PREDSTAVNIKA NIJE DIREKTNO OKRIVIO ALBANCE, NITI SPOMENUO ETNICKO CISCENJE..NA PREPORUKU SB. ODMAH JE USLEDILA AKCIJA SLANJA DODATNIH TRUPA. . IZ BOSNE POD HITNO UPUCENI SU KONTIGENTI AMERICKIH I ITALIJANSKIH SNAGA. BRITANIJA JE UPUTILA 400 A NEMACKA 600 VOJNIKA.FRANCUSKA JE PONUDILA DVA BATALJONA, KOJI SU VEC STIGLI NA KOSMET.MINISTAR ODBRANE TADIC ,POZIVAJUCI SE NA REZOLUCIJU 1244, PONUDIO JE KOMANDI KFORA VOJSKU I POLICIJU U SASTAVU KFORA,UZ OBRAZLOZENJE DA JE BROJ VOJNIKA NA KOSMETU NEDOVOLJAN ZA USPESNO OBAVLJANJE MISIJE.. NARAVNO PONUDA JE ODBIJENA S OBRAZLOZENJEM DA JE KFORU POVERENA MISIJA NA KOSMETU I DA CE PONUDA ZA POJACANE SNAGA OD STRANE ALIJANSEE BITI DOVOLJNA ZA USPESNO OBAVLJANJE ZADATKA.

TADICU I VLADI SRBIJE TREBA DA BUDE JASNO ZASTO SE ODBIJA PONUDA SRBIJE,CIJA JE VOJSKA I POLICIJA NAJPOZVANIJA A I PO REZOLUCIJI SB 1244 IMA POTPUNO PRAVO ZA UCESCE U ZASTITI SRBA NA KOSMETU.. KAKO TO DA SU SRPSKE SNAGE NEPOZELJNE NA KOSMETU A PRIHVATLJIVE ZA IRAK I AVGANISTAN? AKO NE MOGU NA KOSOVO NE MOGU NI U AVGANISTAN I IRAK.


MINISTAR ODBRANE TADIC,PREDSEDNIK VLADE KOSTUNICA I PREDSEDNIK SKUPSTINE I V.D. PREDSEDNIKA SRBIJE- PREDRAG MARKOVIC -SU ZAUZELI STAV DA SE NA SILU NE MOZE ODGOVORITI SILOM.PO NJIMA JE PRIHVATLJIVO JEDINO DIPLOMATSKO DELOVANJE I POLITICKA MUDROST.O KAKVOJ DIPLOMATIJI I POLITICKOJ MUDROSTI SE KONKRETNO RADI NIJE JASNO .GLEDATI I POSMATRATI POGROM SRBA NA KOSMETU SIGURNO NIJE MUDROST. SRBI KOSMETA I POKRET ZA POVRATAK IZBEGLIH OTVORENO ZAHTEVAJU SLANJE VOJSKE I POLICIJE NA OSNOVU REZOLUCIJE SB.1244. BEZ VOJSKE I POLICIJE I AKTIVNOG UKLJUCENJA SRBA,NEMA ODBRANE KOSMETA,ISTICE SE U ZAHTEVIMA SRBA SA KOSMETA .ISTOVETNI ZAHTEVI IZRECENI SU I OD STRANE DEMONSTRANATA SIROM SRBIJE.HUMANITARNA POMOC BEZ DIREKTNE PODRSKE NIJE DOVOLJNA. NA KOSMETU SE BRANI SRPSKI JERUSALIM,ISTICE SE U ZAHTEVIMA. U KOLIKO IZOSTANE DIREKTNO PRISUSTVO VOJSKE ,POLICIJE I SRBA IZ SRBIJE, SRBI KOSOVA CE SE MORATI U SAMOODBRANI LATITI ORUZJA I BRANITI SEBE.. TO JE TESKA ODLUKA KOJA CE ODNETI MNOGE ZIVOTE,ALI JE I TO PRIHVATLJIVIJE OD POTPUNOG ISTREBLJENJA.IZBEGLI I PROTERANI SRBI SE MORAJU VRATITI NA SVOJA OGNJISTA. PORUSENI I SPALJENI DOMOVI SE MORAJU OBNOVITI. GLAVNI VINOVNICI POGROMA SRBA MORAJU PRED MEDJUNARODNI SUD PRAVDE U HAG.POSLE SEDNICE SB.I AGRESIJE ALBANACA NAD SRBIMA, SITUACIJA U ZAPADNIM POLITICKIM KRUGOVIMA I STAMPI,DOSADASNJI IMIDZ O SRBIMA SE POLAKO MENJA.. PRIDAJE SE IZVESNA POLITICKA NAKLONOST PREMA SRBIMA KAO ZRTVE ALBANSKOG TERORA. PODVLACI SE POTREBA, ZBOG KONSTATACIJE, DA JE DOSADASNJA MISIJA UNMIKA I KFORA NEUSPESNA, SEKRETAR UN ,KOFI ANAN NAGOVESTAVA KRUPNE PROMENE U DELOVANJU NA KOSMETU. JEDAN OD RAZLOGA NEUSPEHA MISIJE NA KOSMETU JE I STRAH OD ALBANACA.. STAV AMERIKE PREMA ALBANCIMA MORACE DA SE REVIDIRA.TRETMAN DOSADASNJEG SAVEZNIKA I PRIJATELJA ALBANACA JE PO SVEMU SUDECI PROSLOST.

U IGRI JE I NOVA OPCIJA RAZDVAJANJA SRBA OD ALBANACA .SRBI I ALBANCI NE MOGU ZIVETI ZAJEDNO.. ENKLAVE I ZASTITA SRBA PO ENKLAVAMA U TAKOZVANOJ KANTONIZACIJI KOSMETA JE VEOMA SLOZENO PITANJE I AKO BI SE TO NEKIM SLUCAJEM OSTVARILO ,BILO BI NA STETU SRBA.U PITANJU SU SRPSKE TERITORIJE NAROCITO JUGA SRBIJE, GDE JE NAJVECI BROJ SRPSKIH SVETINJA, KOJE BI U NAJGOREM SLUCAJU BILE IZGUBLJENE.

UZROCI ORUZANOG NAPADA ALBANACA NA SRBE KOSMETAOSNOVNI RAZLOG JE POSLEDNJA FAZA ETNICKOG CISCENJ KOSOVA OD NEALBANSKOG STANOVNISTVA. PREOSTALE SRBE NA KOSMETU TREBA PROTERATI I TIME MINIRATI PREDLOG KOSTUNICE O KANTONIZACIJI KOSMETA. JEDINO RESENJE ZA ALBANSKO RUKOVODSTVO JE NEZAVISNO KOSOVO. U OBRACANJU SVETU POVODOM SADASNJEG TERORA NA KOSMETU, RUGOVA JE I OVOG PUTA JAVNO ISTAKAO DA JE JEDINO RESENJE ZA SMIRIVANJE SITUACIJE NA KOSMETU NEZAVISNOST KOSOVA.JEDAN OD PRIJATELJA ALBANACA RICARD HOLBRUK OSUDIO JE AMERIKANCE , SB. I EVROPSKU UNIJU ,STO NIJE NISTA UCINJENO NA RESENJU KOSOVSKOG PITANJA. HOLBRUK NIJE PROPUSTIO NI OVOM PRILIKOM DA ISTAKNE DA JE JEDINO RESENJE NEZAVISNO KOSOVO. I ALBANSKI LOBI U AMERICI I NEKI KONGRESMENI RESENJEMJE PROBLEMA VIDE U NEZAVISNOM KOSOVU.NE TREBA ISKLJUCITI I MOMENAT ZA ORUZANU AKCIJU ALBANACA ODJEK MADRIDSKOG DOGADJAJA I SADEJSTVO TERORIZMA NA KOSOVU.ZATIM UBRZAVANJE PLANA O DOVRSETKU RASTURANJA JUGOSLAVIJE 5+2 NA 7 NEZAVISNIH DRZAVA..DVE MOGUCE NOVE DRZAVE SU KOSOVO I CRNA GORA. AMERICKI I EVROPSKI MOCNICI SU ZACRTALI DOBIJANJE PUSLOVNE NEZAVISNOSTI KOSOVA U 2005. GODINI A POTPUNA NEZAVISNOST 2010. PRIJEM U EVROPSKU UNIJU PREDVIDJEN JE ZA 2015. GODINE. TO JE VELIKA PODRSKA I PODSTREK ALBANSKIM TERORISTIMA KOJI SU U OVOM TRENUTKU CILJALI NA UBRZANOST REALIZACIJE PLANA 5+2..AKCIJA JE PLANIRANA. ISKLJUCUJE SE SLUCAJNOST STIHIJE. ORUZANI NAPADI NA SRBE ISTOVREMENO NA VISE OD 2O MESTA NIJE SLUCAJNOST. SLUCAJ UTAPANJA DECAKA U IBRU,KAO NAVODNO OPRAVDANJE ZA AKCIJU SU IZREZIRANI I PROVIDNI, POPUT MARKALE I RACKA..


I NAJZAD NEDAVNA ODLUKA O CARINJENJU SRPSKE ROBE NA GRANICI SA KOSMETOM I REAGOVANJE SRBA NA TU ODLUKU ,NE ISKLUCUJU SE IZ OPCIJE RAZLOGA ZA AGRESIJU. KOSMET JE SASTAVNI DEO SRBIJE POD PRINUDNOM UPRAVOM UN. I NIKAKO NE MOZE DOBITI TRETMAN POSEBNE DRZAVE U DRZAVI.ZA SRBE JE TO NE PRIHVATLJIVO. ODLUKA O CARINJENJU ROBE NA GRANICI PREMA KOSMETU JE, KAO STO JE POZNATO PROPRACENA DEMONSTRACIJAMA SRBA KOSMETA..KOSTUNICA JE U SVOM OBRACANJU GRADJANIMA SRBIJE OSTRO ISTAKAO DA GUBITAK KOSOVA ZNACI NESTANAK SRBA. NEMA SRBIJE BEZ KOSOVA.KOSOVO JE SRPSKO I MORA OSTATI SRPSKO. OVU POLITICKU SITUACIJU,U KOJOJ SRBIJA IMA MEDISKU NAKLONOST, TREBA ISKORISTITI I RESITI PITANJE KOSOVA NA NAJBOLJI MOGUCI NACIN U SASTAVU SRBIJE.POVRATAK SVIH PROTERANIH. KONSTATACIJE SU TACNE ALI NE DOSTAJU MODALITETI RESENJA, KAKO TO OSTVARITI?ONO STO JE UOCLJIVO U CELOKUPNOJ PROBLEMATICI KOSOVA JE IZDVAJANJE PITANJA DZAMIJA I NJIHOVOJ PONOVNOJ IZGRADNJI NA RACUN GORUCIH PITANJA SANACIJE TRENUTNIH PROBLEMA SRBA NA KOSMETU.
NIKAKVI USTUPCI NA STETU SRBA ,NITI PRIORITETNIJI ZADATCI O SRBA NA KOSOVU I SRPSKOG PITANJA NISU PRIHVATLJIVI. SAVETI RICARDA HOLBRUKA SRBIMA :KOSOVO ILI EVROPA, ODGOVOR JE DALJE OD SRBIJE,DALJE OD KOSOVA..

VIDANOVIUC


No comments: