23 March 2004

krstaski rat protiv nevernika

Najefikasnija borba Srpske pravoslavne crkve protiv nevernika bio bi krstaski rat.Neka Srpska Pravoslavna Crkva objavi zvanican krstaski rat kao efikasan obracun sa nevernicima.
Jos se nije stisala bura oko Turanske kobasicijade, kad evo jos jednog istupa vladike Filareta protiv prekrsioca velikog posta. Umesto da se crkva izvini zbog nasilja i pretnji , dopusta nove torture nad gradjanstvom. Vladika Filaret ide jos dalje od Irineja i nagovestava najstrozije kazne u koliko se za vreme posta prave veselja. Udaja zenidba, krstenja i druga slavlja po njemu nisu dopustena.Nijsu dopusteni ni odnosi mladih bracnih parova-mladenaca da za vreme velikog posta upraznjavaju bracne obaveze.Mlada mora da za vreme posta ode u devojacki dan i tamo provede vreme posta.Kakve li nelogicnosti.Sta je sa ostalim supruznicima, ako je to krsenje obicaja posta. Zasto neko moze a neko ne.Po toj logici svi supruznici bi trebali da imaju jednak tretman.
Da li je Filaret u mogucnosti da kontrolise zivot gradjana i naredjuje im kako treba da zive mimo svoje zelje i savesti.
Da li ce time crkva postici zeljene ciljeve ili ce mnogima zatvoriti vrata ?
Nekada mocno dejstvo veronauke u danasnjim uslovima postaje bezuspesno. Nove generacije se skoluju, prosvecuju, saznaju zakonitosti prirode, dostignuca nauke i tehnike i dolaze do saznanja da "svevisni bog "nije tvorac sveta.Prodor u kosmos negira crkvenu dogmu.Crkva na zapadu se vise ne bavi veronaukom, svemocnim bozanstvom, vec filozovijom religije i na taj nacin zaobilazi sve postojece kontradiktornosti izmedju stvarnosti i bozanske moci.U istoriji crkva je kao saucesnik u vlasti cinila velike usluge vlastodrscima . Ucila je poslusnosti. Setimo se samo religije robovlasnickog Egipta koja je odlazak u raj uslovljavala poslusnoscu.Glavna deviza takvog ucenja bila je:"Pre ce kamila proci kroz iglene usi no robovlasnik u raj. Neprosvecenost i tama ondasnjeg zivlja bila je saveznik takvog ucenja. Danas u 21. veku toga u civilizovanom svetu nema. Crkva nije kadra da ljudska dostignuca 21. veka gurne u daleku proslost.
Na postavljeno pitanje nekom svesteniku zasto Amerikanci prilikom leta na mesec nisu vidli boga?" Nisu ga vidli ali su zato jeli bozicnu curku".Ovo samo potvrdjuje ociglenost nemmoci crkve da se suoci sa stvarnoscu.
Neosporna je istoriska zasluga Srpske pravoslavne crkve na ocuvanju Srpstva u doba turskog ropstva,ali danasnje torture prema nekakvim nevernicima i anti hristima su nelogicne, neopravdane , pogubne po samu crkvu. Filaret nije proklamovao da u kazne uvrsti i odbijanje dobrovoljnog priloga od nevernika. To svakako nije po Filaretu prekrsaj. Irinej i Filaret su napravili neoprostive i nepromisljene greske.Izvinjenje narodu sigurno nece uslediti, ali se bar moze stati na put takvoj praksi.
Vidanovic

No comments: