23 March 2004

Kostunica politicar ili coban
----- Original Message -----
From: vidanco@sprint.ca
To: ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, January 28, 2004 2:38 AM
Subject: [ujedinjeno_srpstvo] Kostunica-politicar ili coban


Bila bi to velika prevara biraca ako bi DSS i Kostunica delili vlast sa DS, koja snosi najvecu krivicu za sadasnje stanje u Srbiji. Biraci su se izjasnili na parlamentarnim izborima protiv dosadasnje Vlade DS. Pruzati ruku DS znaci nastavak dosadasnje politike, podrska kriminalcima u vrhu DS ,garancija da se sigurno stavi tacka na pokretaje istraga i izbegavanje odgovornosti Vlade DS za dosadasnje neuspehe i kolapsa privrede.
Najprirodnije bi bilo da se vecinska Vlada formira u koaliciji Radikala Socijalista i DSS.Kostunica ovoga puta nebi smeo da ucini pogresne poteze pristupanjem u koaliciju sa G17, DS , partijama ciji su ga lideri doveli do politickog kolapsa. Pruziti ruku tim istim ljudima, znaci velika prevara biraca, koji su jasno rekli ne dosadasnjoj pogubnoj politici Zivkovica ,Jovanovica,Mihajlovica, Batica,Natase Micic i drugima iz Vlade, koja je neslavno zavrsila svoju misiju.
Ako i ovoga puta kako se nagovestava, Kostunica podlegne pritiscima zapadnih mocnika i Mongomerija, sto je neminovan put novim izborima, Kostunici ne preostaje nista drugo do prihvatanja duznosti cobana i da na planini u tisini, na tenane, ozbiljno razmislja o svojoj prohujaloj politickoj karijeri.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: Miroslav Antic-SNN
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; srbija_medjusljivama@yahoogroups.com ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; YUGO
Cc: 'Ljudska Prava' ; ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, January 27, 2004 12:28 PM
Subject: [ujedinjeno_srpstvo] Ceda, Živkovic i Micicka nepoželjni u novoj vlasti


Èeda, Živkoviæ i Miæiæka nepoželjni u novoj vlasti


27.01.2004.
Dragan Maršiæanin smatra da je DS glasao za opstanak sopstvene vlade

DS nije svesna uloge u neèasnim skupštinskim zbivanjima kraðe mandata i nije spremna da se suoèi s odgovornošæu

BEOGRAD - Demokratska stranka ne može da uèestvuje u novoj vladi dokle god u njoj glavnu reè vode oni koji su natovarili breme osione vlasti, politike destrukcije institucija, korupcije i loših privrednih rezultata. Da li neko zaista misli da je za graðane i DSS prihvatljivo da Èeda Jovanoviæ i Zoran Živkoviæ ponovo uèestvuju u vladi, da Nataša Miæiæ ponovo vodi skupštinu - upitao je na juèerašnjoj konferenciji za štampu potpredsednik DSS Dragan Maršiæanin.
Lider DSS je prokomentarisao odluku Glavnog odbora DS po kome æe ova stranka uèestovati samo u veæinskoj vladi, rekavši da mu nisu poznati koji su unutrašnji ili spoljni pritisci uslovili izmenu stava DS kojim se odrekla sopstvenog predloga izreèenog 30. decembra.
- Na DS leži puna odgovornost zbog odbacivanja podrške manjinskoj vladi i jednomeseènog zamajavanja što Srbija stoji i èeka formiranje vlade. Oni su, zapravo, glasali za opstanak njihove vlade - ubeðen je Maršiæanin.
On je napomenuo da se 3.300.000 biraèa izjasnilo za one stranke koje imaju kritièan odnos prema politici koju je DS vodila u vladi od 2000. do 2003. godine. Samo 480.000 glasova, ili 37 mandata, pripalo je DS i onih na njihovoj listi koji olièavaju reformske `uspehe` ove vlade u protekle tri godine.
DSS je predlagao nekoliko rešenja: koncentracionu vladu, manjinsku oroèenu vladu i manjinsku neoroèenu vladu s moguænošæu rekonstrukcije ukoliko se politièke prilike izmene. Nakon što su druge stranke odmah odbacile prvi predlog, izabrana je vlada takozvanog demokratskog bloka kojoj bi DS dao podršku.
- Nije jasno da li je DS stranka koja stoji iza onog što je èinjeno u poslednje tri godine ili koja ima hrabrosti da se suoèi sa sopstvenom odgovornošæu i otkloni razloge zbog kojih ovaj blok možemo nazivati samo takozvanim demokratskim blokom. Da li je svesna svoje uloge u neèasnim skupštinskim zbivanjima, kraðe mandata, kršenju ustava i zakona, uzurpaciji vlasti, širenju korupcije, kršenju ljudskih prava - upitao je potpredsednik DSS.
S obzirom na to da æe izbori za organe DS biti tek 21. februara, on je kazao da æe verovatno tek tada biti ozbiljnih razgovora o novoj vladi. N. Bulatoviæ

Programske razlike
- Taèno je da bi SRS i DSS mogle da formiraju vladu koja bi imala èvrstu podršku u republièkom parlamentu. Meðutim, iz brojnih razloga koji se vezuju za odgovornost radikala za politiku voðenu do 2000. godine, preko programskih razlika koje postoje izmeðu SRS i DSS, do veoma važnih meðunarodnih okolnosti u kojima se Srbija nalazi, ta vlada ne bi mogla dugoroèno da bude uspešna i da donese Srbiji stabilnost - smatra potpredsednik DSS.

Šef skupštine iz DSS
Maršiæanin je kazao da treba okonèati posao oko formiranja skupštine Srbije, koja æe s punom legitimnošæu da obavlja svoju zakonodavnu funkciju. On je rekao da bi logièno bilo da DSS ima svog kandidata za predsednika Skupštine, ali nije hteo da precizira ko æe to biti. On je izrazio nadu da æe dogovor o tom mestu biti postignut.

Demokratska stranka zakoèila pregovore
Èelnici stranaka Demokratskog bloka, noæ uoèi zasedanja konstitutivne Skupštine, ponovo se ništa nisu dogovorili, a za glavnog krivca ponovo je proglašena Demokratska stranka.
- Pokušavamo da pronaðemo najbolje rešenje, svi zajedno. I predsednik Skupštine i Vlada su deo jednog paketa, nadam se da æemo pronaæi dogovor - rekao je po izlasku iz prostorija DSS-a Boris Tadiæ, nosilac liste DS.
Predrag Markoviæ iz G17 plus je rekao da se `nije desilo ništa neoèekivano`, a lider SPO Vuk Draškoviæ je kazao da njegova koalicija podržava kandidata Demokratske stranke Srbije i nada se da æe on postati danas predsednik Skupštine.
- Najbolje da ne prièam šta se sve zbivalo, jer od nas nije zapinjalo - rekao je Vuk. Upitan, da li je zapinjalo od G17, odgovorio je da nije i kazao da problem pravi jedna grupacija. Na pitanje da li je ta grupacija brojna, samo se nasmejao.
Predsednik DSS Vojislav Koštunica precizirao je da je problem u Demokratskoj stranci koja želi da se u celini i povezano reše pitanja predsednika Skupštine, formiranja i sastava Vlade i podele funkcije i u Republici i DZ SCG. On je rekao da je to razlog što do dogovora nije došlo.
- Skupština treba da se konstituiše odmah i poène sa radom i pre obrazovanja Vlade, jer inicijativa svakog poslanika može da zapoène rad - rekao je Koštunica. On nije hteo da oda ko je kandidat DSS-a za predsednika Skupštine, jer dogovor ionako nije postignut. N. B.
pošaljite komentar
--------------------------------------------------------------------------------

Nije izglasan predsednik parlamenta
27.01.2004.
U utorak u prepodnevnim satima je poèela konstitutivna sednica novog saziva parlamenta. Posle formalnog poèetka objavljena je pauza.
DSS-ov predlog Dragana Maršiæanina podržali G17 i SPO-NS dok su SPS i DS bili uzdržani. Rezultati glasanja:
Maršiæanin 107
Pop-Laziæ 80
uzdržani 61
Ukoliko ni na sledeæoj sednici predsednik ne bude izabran, po automatizmu bivaju raspisani novi izbori.http://www.inter-nacional.com/


--------------------------------------------------------------------------------
Yahoo! Groups Links

To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/ujedinjeno_srpstvo/

To unsubscribe from this group, send an email to:
ujedinjeno_srpstvo-unsubscribe@yahoogroups.com

Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.Yahoo! Groups Sponsor

No comments: