23 March 2004

Glas dijaspore samo na papiru-

Bez obzira sto dijaspora nije upoznata sa detaljima tek usvojenog zakona u Skupstini Srbije o pravu glasa dijaspore,preovladava misljenje da bi se sve pripreme za glasanje dijaspore vec na sledecim predsednickim izborima u Srbiji uspesno obavile.I suvise je pesimisticki reci da je to samo glas na papiru. Pesimizmu nema mesta. Po prvi put u istoriji Srbije nasi iseljenici dobijaju pravo glasa. Odusevljenje nasih ljudi u dijaspori je opravdano. Registracija biraca i biracki spiskovi bi se svim raspolozivim nacinima za veoma kratko vreme oformili. Uz pomoc srpskih organizacaja, crkvenoskolskih opstina, pojedinaca, konzulata i ambasada, sve potrebne pripreme bi se obavile i centralizovale.Samo glasanje i biracka mesta bi s organizovala u svim mestima gde postoje Srbi.Glasanje samo u konzulatima ili ambasadama otezavaju mogucnost sbiracima da obave svoju gradjansku duznost. Zasto bi na kraju bio problem da pojedine vlade uskrate demokratski princip izjasnjavanja gradjana srpskog porekla na svojoj teritoriji?
POSMATRACI GLASANJA
Na svim utvrdjenim birackim mestima u samoj dijaspori bi se regrutovale snage koje ce kao posmatraci pratiti tok glasanja.U koliko neke politicke stranke insistiraju na prisutnost svojih posmatraca na birackim mestima iz same matice, i u koliko, zapravo to blagovremeno obave je garancija za valjano sprovodjenje glasanja i prebrojavanja glasackih listica.U koliko je to nemoguce da se sprovede na svim birackim mestima, svi glasacki listici sa pojedinih glasackih mesta dostavili bi se odredjenim centrima na prebrojavanje. Posmatraci za pracenje birackih mesta regrutovani od strane politickih partija u doticnoj zemlji u inostranstvo ,nadgledali bi tok glasanja na birackim mestima. Po zatvaranju birackog mesta zapecacene kutije sa glasackim listicima dostavili bi se sabirnim centrima na dalju obradu.Iz samih sabirnih centara bi se rezultati dostavili glavnom birackom telu u zemlji.
Sve su to moguce varijante u koliko su u skladu sa zakonskim odredbama usvojenim na proslonedeljnom zasedanju skupstine Srbije. Misljenja i sugestije su dobro dosle.
PS.Predlagaci predsednickih kandidata na sledecim predsednickim izborima u Srbiji , morali bi sto pre da pristupe regrutovanju pouzdanih clanova posmatraca na birackim mestima u inostranstvu iz redova samih biraca.

No comments: