13 November 2003

Marovicu crni kukavce

Marovicu crni kukavce sta ucini od sebe, sto dozvoli da budes balisko pasce. Sto pogazi i ispljuva srpske zrtve sto padose od muslimana, mudzahedina, sledbenika Alije Izedbegovica, sto branise svoju dedovinu,ocevinu, kucne pragove i porodice. Zar je to zlocin crni kukavce , da se zbog toga izvinjavas balijama i srpskim dusmanima. Sto dozvoli da te nasamarise Bosnjaci i za uzvrat ne dobi nista drugo osim cin agresora i zlocinca, da ti u posramljeno lice kazu mogu oprostiti ali ne i zaboraviti. Da li se mozes prisetiti koliko si puta do sada kleko na junacka kolena, ponizavajuci se pred srpskim dusmanima. Koliko si puta rasirenih ruku docekao srpske neprijatelje, ljubio se i klecao pred Solanom, Robertom , evropskim i americkim mocnicima? Zasto se postide istorije koju cini mi se nikada nisi znao pred tvojim prijateljem, srpskim neprijateljem Srederom. Postide se svoje istorije i sliku Bitke na Sutjesci, koja velica srpsku pobedu nad fasistima, sakri od oci tvog prijatelja. Smatras li da si time kupio Srederovu naklonost i da ti nece zabiti noz u ledja do prve prilike.Pa to su sramni postupci jednog nametnutog ne drzavnika. Pa dokle ces kukavce klanjati pred Karlom Del Ponte, igrati kako ona svira.Izrucivati srpske heroje, koji casno i dostojanstveno branise zemlju od NATO agresora.Dokle ces izigravati klovna u ocima srpskog naroda.Ko ti dade to pravo da tako prezentujes Srbe u svetu? Mislis li ti beskicmenjaku na svoje posledice i kaznu srpskog naroda koja ce te stici za sva zla i sramotu,koju si mu naneo. Izvini se srpskom narodu za sve greske koje si pocinio. Skloni se sa vidika i odi u tvoju krsnu Crnu Goru, cuvaj ovce po ljutom krasu ,uci se demokratije i lepog ponasanja. Shvati jednom za svagda da Srbi nisu tvoje stado i da Srbija nije crnogorski kras. Srbija je kukavce zemlja slavnih potomaka Milosa i Lazara, heroja koji su se napajali njihovim junastvom. Srbe do sada niko nije slomio pa nece uspeti ni tebi. Pogledaj se u ogledalo sa svim odlicjima na prsima kojim te srpski neprojatelji nakitise, pa odredi mesto koje ce ti istorija i srpski narod dodeliti. Pokaj se i zatrazi oprostaj Srba, Patrijarha Pavla ili odi svom samozvanom vladiki Dedejicu neka ti prikaci zasluzeno odlicje za sva zla nacinjena srpskom narodu.
Sava Vidanovic

Napomena citaocima:/ ovo je reagovanje na posetu Marovica Sarajevu i izvinjenje za" srpske zlocine" nad Muslimanima./

Pala Vlada

Pala Vlada
Danasnjim danom 13.novembra, oznacen je kraj jedne kratke , ali upamcene epohe, nezakonja, korupcije, kriminala i grobara srpskog naroda, vladavine DOS. Trio Zivkovic, Micic,Micunovic na konsultativnom sastanku danas su dosli do zakljucka da je sadasnja Vlada dosla do barijere koju nije mogla da preskoci i donela odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora za 28. decembar 2003. godine .Bolje receno pada Vlade, ciji je kraj nagovestavan mnogo ranije. Kada se davljenik vata za slamku, nas Micun , predsednicki kandidat,pokusao je da pripise sebi odluku za raspisivanje izbora. Kako je naglasio usvojen je njegov predlog.To je pokusaj davljenika da prikupi predizborne poene biraca za izbor predsednika Srbije.
Zoran Zivkovic je u svojoj izjavi za stampu pak rekao da je DOS zeleo te izbore i da ih raspisuje sa zeljom da se nastavi tamo gde se stalo, putem reforni, da se ostvare ideali Zorana Djindjica.Jedno je tacno u Zivkovicevoj izjavi ,a to je, da je Vlada pala zbog nesposobnosti i neuspeha u 1000 dana postojanja , a ne da su parlamentarni izbori raspisani, zato sto ih je DOS zeleo.
Raspisivanjem parlamentarnih izbora, pad Vlade i raspustanje Skupstine DOS je izbegao pocetni udarac plorongiranjem glasanja o nepoverenju Natase Micic. I ako je debata u Skupstini o nepoverenju Natase Micic zavrsena , nije se pristupilo glasanju. Glasanje je smisljeno prolongirano do zavrsetka debate o radu Skupstine za protekli period od 1000 dana. I ako je i sam rad Skupstine odgodjen do 18 . novembra , za posle predsednickih izbora, dosao je kraj balade. Smisljeno su izbegnuti udarci vladavine DOS. Nezakonitim postupcima Vlade DOS o neizglasavanju nepoverenja i Skupstini i predsedniku Skupstine Natasi Micic,ipak je dosao kraj jednog krajnje nepopularnog rezima. Pokusana je jos jedna obmana gradjana da se poraz i neuspesi dosadasnjeg rada Skupstine i Vlade prikaze kao volja DOS za raspisivanje vanrednih Parlamentarnih izbora.
Iz rada skupstinske debate ocigledan neuspesan pokusaj da se 1000 vladavine DOS prikaze kao veliki progres na svim poljima rada.Bila je to zabluda. Utroseno je dragoceno vreme u dokazivanju nekakvih uspeha sa porazavajucim ciframa. Govornici su satima ostajali za govornicom da te neuspehe pretvore u uspehe.Da vladavinu DOS a sto duze zadrze.Nakon svega toga rezultati su vidljivi. Ta uspesna Vlada je pala, Skupstina raspustena.. Novi izbori su raspisani za 28. decembar , dana kada ce gradjani odluciti sta dalje. Da li nastaviti puten daljeg neuspeha rasprodaje imovine,nezaposlenosti, bede i siromastva, ili glasati za promene ka boljem, istinski demokratski razvoj Srbije. Na potezu su biraci, narod Srbije, koji nesme da zaboravi gorcinu zivota, sramotu, izdajstvo u proteklom periodu od 5. oktobra 2000 do danas. Srbi pamet u glavu, pokazite svoju zrelost, glasajte za istinsku bolju buducnost, naprednu, bogatu, slobodnu Srbiju. Pokazite da ste svoj na svome.
Vidanovic

12 November 2003

DOS opet izneverio ocekivanja javnosti

Na danasnjoj sednici kabineta Vlade DOS, na kome je trebala da bude donesena odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji,mora ce da se popriceka. Jos jednom su obmanuti gradjani. Odluka kabineta Vlade je prolongirana navodno za sutra 13. novembra , kada ce se Zivkovic i Micunovic doneti odluku o raspisivanju vanrednih izbora i datumu odrzavanja istih. I to nije sigurno. Svi su izgledi da ce se na odluku sacekati do ponedeljka,do rezultata predsednickih izbora. U krugovima DOS se smatra da eventualna pobeda Micunovica na izborima moze doneti pozitivne poene za ishod narednih parlamentarnih izbora u korist DOS-a.
Danas se nije desilo cudo da sednica Vlade bude i poslednja sednica, kako se ocekivalo. Jednom recju, to je igra zivcima biraca na stetu DOS. U trenutku kada se sirom Srbije odrzavaju protestni mitinzi radnika za raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji, Vlada Zivkovica rasplamsava revolt radnika neizvesnoscu i cutanjem, igrajuci se vatrom.
Prema rezultatima najnovije ankete na izbore ce izaci 45% biraca sto 400.000 glasaca ne dostaje za uspeh izbora.

Poziv Micunovica Kostunici i Labusu da apeluju na svoje clanove da izadju na izbore je propao.Kostunica i Labus su se odlucili da bojkotuju izbore.I SPS i SPO su se izjasnili za bojkot izbora.Time su prakticno sve sanse za uspeh predsednickih izbora u prvom krugu propale.Predpostavlja se da ce se u drugom krugu naci Nikolic i Micunovic. Sanse za izbor predsednika Nikolica su velike u odnosu na Micunovica. Srbija hoce promene. Srpski narod hoce da stane na put politici propasti drzave.Jednom je poverovao u promene i bolju buducnost i doziveo prevaru. Ne vise.
U toku predizborne kampanje Nikolic je stekao poverenje biraca da, kao najbolji kandidat bude izabran za predsednika Srbije. Vec u ponedeljak kako je Nikolic izjavio, pozvace Zivkovica da podnese ostavku i da ce odmah raspisati vandredne parlamentarne izbore, naravno u koliko se to ne desi pre ponedelljka.

Drugi krug predsednickih izbora mogao bi se ocekivati istovremeno sa parlamentarnim, negde u decembru 16. ili 28. decembra. U opciji jsu 16 i 28. decembar. Potpredsednik G17 plas Dinkic je predlozio 28. kao najpogodniji datum za dolazak u zemlju zbog novogodisnjih praznika,kojom prilikom bi iskoristili svoje glasacko pravo da ucestvuju na parlamentarnim izborima. DOS vise odgovara 16 .decembar, kojim se umanjuje mogucnost dijaspore da glasa, zbog nemogucnosti prevelikog odsustva s posla.S druge strane potrebno je spreciti dijasporu da se pridruzi volji vecine naroda. Sta ce se sve dogoditi videce se ovih dana. Jedno je jasno da parlamentarnih izbora mora biti. Moze se dogoditi da Srbija ostane izvesno vreme u vakumu i bez predsednika i bez Skupstine. Sto je tu je. Srpski narod je spreman i na to, da i tu krizu prebrodi.

predizborne manipulacije DOS

Skupstinska debata o nepoverenju predsednika Skupstine Natasi Micic i Vladi Zorana Zivkovica, pred ocima sveta pokazala je sve nedostatke za protekli period vladavine DOS od 5. oktobra 2000. godine do danas.Time je Vladavina DOS-a i kabinet predsednika Zivkovica doveden u corsokak i neminovne parlamentarne izbore.Rad Parlamenta je paralisan vecinom opozicije. Opozicija zahteva raspustanje Vlade i zakazivanja parlamentarnih izbora. Vlada bezuspesno nastoji da se brani i dokaze uspesan rad za proteklih1000 dana vladavine. U odbrani uspesnog rada ni sama nije ubedjena, jer bi inace zakazala vandredne izbore, potvrdila svoje uspehe i ostala i dalje na vlasti voljom naroda.Kako je nagovesteno odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora Vlada premijera Zivkovica treba da donese odluku 12. novembra o izborima, da li ce se raspisati i kada odrzati? Sve su nade uprte u predsednickim izborima i pobedom njihovog kandidata Dragoljuba Micunovica. U koliko bi Micunovic pobedio na predsednickim izborima, procenjije se da bi DOS stekao uslove da odnese pobedu i na vanrednim parlamentarnim izborima, sto je po procenama javnog mnenja i u jednom i u drugom slucaju neostvarljiva zelja.Glasati za Micunovica, znaci nastavak DOS ove vladavine i dosadasnje pogubne politike kompromitovane Vlade Zorana Zivkovica. Opsta je ocena da ce i ovi predsednicki izbori propasti kao i predhodna dva, pre svega zbog postojece Ustavne barijere i ne izlaska biraca na izbore. I ovoga puta ce se glasati po takozvanom Milosevicem Ustavu po kome izabrani kandidat mora osvojiti 51% birackog tela, sto je nemoguce.DSS ce bojkotovati predsednicke izbore,SPS, nema svog kandidata i kako se nisu opredelili za koga ce glasati, sasvim je izvesno da veliki broj nece izaci na biralista. A kad se tome doda broj biraca koji nisu zainteresovani za izlazak na biraliste, pretpostavke su da i ovoga puta izbori nece uspeti. Bilo je zahteva da se istovremeno odrze predsednicki i Parlamentarni izbori i da se zakazani izbori za Predsednika Srbije 16. novembra odloze najverovatnije za decembar meseec. Vlada Zivkovica nije prihvatila taj zahtev opozicie,jer se u krugovima Vlade racuna na pobedu Micunovica i time osvoje pobednicki poeni za Parlamentarne izbore. U koliko pak zaista dodje do pobede Micunovica na predsednickim izborima, Parlamentarni izbori se verovatno odrzati do kraj ove ili na prolece iduce godine. Do glasanja o nepoverenju Vlade i sigurnom padu se mora sacekati u najgorem slucaju do zavrsetka debate u Skupstini, koja treba da nastavi rad, prema saopstenju predsednice Natase Micic, 18 novembra, posle predsednickih izbora.

DOS vise nema skupstinske vecine. Poslanici SDP su izjavili da ce glasati za smenu Vlade, cime je obezbedjena skupstinska vecina opozicije. Sadasnja Vlada ne zeli da sprovede odluku suda o povratku 7 poslanika kojima je oduzet poslanicki mandat. Ta poslanicka mesta je prisvojio DOS, cime je prekrsen Ustav Srbije. Vlada Zorana Zivkovica taktizira izbegavajuci da izvrsi sudsku odluku, jer bi time 5 poslanika pripalo opoziciji, dovolno za obaranje Vlade. Medjutim Izjava SDP da nece podrzati Vladu, obezbedjena je vecina u Parlamentu za izglasavanje nepoverenja i bez sprovodjenja sudske odluke o vracanju oduzetih poslanickih mandata. To prakticno znaci odluka SDP rusi Vladu, raspustanje Vlade je neminovno i zakazivanje novih Parlamentarnih izbora je pitanje dana.

Padaju svi napori i nastojanja sadasnje vlade da prikaze svoju vladavinu od 1000 uspesnom.

U CEMU SE SASTOJI"USPEH"VLADE
U Skupstinskoj debati poslanici DOS-a svoj uspeh su videli u privrednim reformama, tranziciji, clanstvom u Savetu Evrope, dobijanju kredita od MMF , Svetske banke, otpisu dugova kod Pariskog kluba, Saradnji sa Hagom, stvaranju uslova za ulazak u Partnerstvo za mir, reformi vojske. Sve eventualne neuspehe pripisivali su zatecenom stanju predhodnog rezima.

Ako se detaljnije analiziraju ti pobrojeni navodni uspesi, dolazi se do zakljucka da su nacinjeni promasaji na svim poljima zbog nesposobnosti Vlade, koja nije ispunila ni jedno predizborno obecanje, kao garancija boljeg zivota gradjanima Srbije.
Vlada Srbije tvrdi da je privatizovano 900 preduzeca i da je od prodaje dobijeno milijardu i 200 miliona evra.Sama rasprodaja imovine je prouzrokovala mnoge probleme koji negiraju navodne uspehe.Dobijena sredstva umesto kreiranja trzisne privrede i novih radnih mesta prelivana su u drzavni budzet,Nije se kreirala privredna delatnost i finansiranje budzeta iz realnih izvora, vec se racunalo na donacije i obecanu milostinju .Trgovinski devicit iznosi 3 puta vise u odnosu na predhodni period.Da spoljni dugovi iznose oko 14 milijardi evra, da je ostalo bez posla milion radnika i da ce ih jos oko 500.000 ostati iz 29 000 trenutnih preduzeca koja se nalaze pod stecajem.Penzioneri i preostali radnici,jos uvek u radnom odnosu ,ne primaju plate i po 17 meseci. Da 75 % stanovnika Srbije zivi ispod granice dozvoljenog, da je standard opao u odnosu na predhodni politicki rezim i ako se zivelo pod sankcijama. Da poskupljenja zivotnih namirnica dostizu nebeske visine, cije navodno povecanje plata ni iz daleka ne moze da prati taj skok. Cena struje je do sada skocila 300% i da se ti racuni struje ne mogu platiti iz prosecne mesecne zarade.
Nezadovoljstvo radnika je sve vece i da to svoje nezadovoljstvo izrazavaju strajkovima u organizaciji sindikata.
Nedavni strajk ispred Skupstine Srbije u toku same debate, odgovor na zahtev radnika dobijen je pendrecima naoruzanih policajaca, jednom "demokratskom" metodom u obecanoj "demokratskoj" Srbiji. Takva nedemokratska metoda upotrebom nasilja i pendreka od strane predhodne vlade je osudjivana kao nezakonita i diktatorska, a da se u ovom slucaju pozivalo na Ustav i da je postupak pendrecenja i nasilja, povreda strajkaca, zastita Ustavnih odredbi.

Zivkovic je strajk ispred skupstine i povrede nekoliko strajkaca prokomentarisao kao i to je NORMALNA SRBIJA. Sve su to uspesi normalne i uspesne Srbije, okarakterisane kao najveci uspeh demokratske Srbije , zasta je, kako je istaknuto, odato priznanje i od strane Evropske Unije. Svi ti navodni uspesi propraceni su najvecim do sada zabelezenim kriminalom, korupcijom vladajuceg DOS-a. Po Zivkovicu i to je normalna Srbija.

Pojava korupcie manifestovala se u tranziciji i prodaji privrednih preduzeca. Preduzeca su prodavana preko Tendera i aukciji , prema recima pojedinih poslanika sa terena, u bescenje i unapred dogovorenim kupcima.Novac od prodaje najcesce je u vidu usluga i ekspertiza prebacivan na privatne racune clanova Vlade na Marsalskia i Siselska ostrvia. Clanovi Vlade su preko svojih privatnih firmi vrsili usluge za racun drzave i nezakonito pljackali tu drzavu.
Pojedini clanovi Vlade stekli ogromno bogatstvo i preko noci postali milijarderi , kojima mnogi na zapadu zavide.

To su bili uspesi Vlade negirani od strane opozicije u Skupstini i izneverenog naroda, koji je taj boljitak osetio na svojoj grbaci i siromastvu.
Rezultat svemu tome je zahtev opozicije, predstavnika naroda za raspustanje Skupstine, razresenje Natase Micic i raspisivanje parlamentarnih izbora. I ako je zavrsena debata o razresenju Natase Micic, Vlada Zorana Zivkovica je prolongirala glasanje o nepoverenju Micicke po zavrsetku debate o 1000 dana rada Vlade DOS-a.
Zadnji dan rada Skupstine, pre odlaganja za nastavak 18 .novembra, posle predsednickih izbora, Vlada DOS je neocekivano izasla sa predlogom da se odmah glasa o nepoverenju Vlade u koliko se povuce zahtev Radikala za glasanje o nepoverenju Vladi i prijavljeni poslanici opozijije povuku svoje najave za dalju diskusiju u Skupstini. Takav predlog Vlade usledio je ,da bi se izbegla izvrsna odluka suda o povratku poslanickih mandata u trenutku kada je u skupstini bilo vise vladinih poslanika. Naravno opozicija je procitala igru Vlade i odbila predlog. Natasa Micic je taj trenutak iskoristila da krivicu prebaci opoziciji koja trazi glasanje o nepoverenju Vladi a sada odbija predlog za glasanje.

SKUPSTINSKI CIRKUS
Celokupni tok zasedanja Skupstine o Smeni Natase Micic i izglasavanje nepoverenja Vladi, delimicno je prenosila RTS.Rad Skupstine je bio pravi cirkus. Sama debata i duel pojedinih poslanika, izlaganje i replike na izlaganje odaju utisak razgovora na pijaci. Ponasanje pojedinaca i dama predsedavajucih , tumacenje poslovnika o radu,arogantni istupi, sa povisenim tonom, davanje i oduzimanje reci govornicima,izricanje kazni ukora i udaljavanje sa Skupstine,opsti zagor i dobacivanje govornicima, citanje novina, dremanje, izlasci i demonstrativno napustanje sednice Skupstine , gubljenje kontrole predsedavajucih,odaju jedan mucan utisak ,igranje demokratije na jedan nedorastao nacin, nepojmljiv u civilizovanom svetu.Jednom recju nedostatak parlamentarne demokratije i domaceg vaspitanja.
Meni je jako zao da dajem ocene o skupstinskom radu moga naroda i voleo bi da je sve to drukcije i da nisam u pravu.Neka me neko ispravi ako sam pogresio i neka mi ukaze gde sam sam pogresio.Shvaticu da je to bio samo ruzan san o mom narodu.
Vidanovic