23 October 2003

Uhapsen general Ceku u Sloveniji

Kako se saznaje iz pouzdanih izvora danas je u Sloveniji uhapsen general ceku,komandant Zastitnog korpusa Kosova. Ceku je u Ljubljani uhapsen na putu iz Hrvatske za Kosovo, na osnovu poternice Interpola.
Ceku je optuzen za ratne zlocine, ubistva preko 500 civila srpske nacionalnosti u toku teroristickih akcija na Kosovu i masakra Srba u Medackom Dzepu .General Ceku je bivsi oficir JNA dezertirao u Hrvatsku i prikljucio se Zengama. Sve vreme rata u Hrvatskoj Ceku je ucestvovao u takozvanom domovinskom ratu u zvanju artiljeriskog generala i komandanta Zengija u Hrvatskoj.Pod njegovom komandom likvidirani su Srbi, civili u Medackom Dzepu. Srpske vlasti su predale prikupljenu dokumentaciju o zlocinima generala Ceku u Medackom Dzepu i Kosmetu i dostavili je Haskom tribunalu za pokretanje postupka za ratne zlocine. Dokumentacija je predata Hagu i za Tacija komandanta OVK na Kosovu. Do danas Karkla Del Ponte nije pokrenula istragu protiv Ceku, Tacija i jos neke Siptare na Kosovu sa obrazlozenjem da nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka.
Ceku je u pritvoru zadrzan u Sloveniji radi saslusanja. Ministar pravosudja Batic je izjavio da ce zatraziti ekstradiciju Ceku.
Na vest o hapsenju Ceku usledile su intervencije od strane UNMIK-a i Rugove da se Ceku odmah oslobodi. Iz Haga stizu vesti da hapsenje Ceku u Sloveniji nema nikave veze sa Hagom.
Svi su izgledi da ce Ceku biti oslobodjen pritvora, kao sto je nedavno, na intervenciju Evropske zajednice, UNMIK-a i KFOR-a Taci pusten iz pritvora u Madjarskoj da nastavi svoje putovanje u Francusku.
PristranostTribunala pokazana je i ovoga puta da zlocince i agresore stiti a da istovremeno urucuje optuznice srpskim braniocima ,generalima VJ i policije. Prema vestima iz Haga ocekuju se jos 30 optuznica protiv Srba.
Pritisci i ucene za saradnju sa Tribunalom ne prestaju.Zahteva se cak i hapsenje i isporuka Ratka Mladica i Radovana Karadzica, stranih drzavljana.Dokle ce ti pritisci na Srbe trajati i dokle ce marionetska Vlada Srbije podvijati rep? Verovatno dotle dok ne nastanu politicke promene u Srbiji , dok se ne najure sadasnji kvislinzi i ne dodje na vlast cvrsta ruka koja ce stopirati dosadasnju sramnu politiku.
Vidanovic

22 October 2003

Zablude knjizevnika Svetislava Basare o srpskom jeziku

Molim vas obratite paznju na ovaj citat knjizevnika i sadasnjeg ambasadora na Kipru Svetislava Basare, sta kaze o Vuku Karadzicu, srpskom jeziku i njegovom radu na prikupljanju narodnog stvaralastva:
Basara Vuka Karadzica naziva Lopovom uništiteljom jezika, mrziteljem religioznosti, visoke kulture, duhovnosti i otmenosti. Osim toga najsavršenije pismo na svetu daleko je od svakog savršenstva. Fonetika srpskog jezika ne može se ugurati u trideset Vukovih slova, to ce vam reci svaki lingvista. Privatno, naravno. O tome se ne govori u javnosti. Pa postavimo to ovako. Kada je nacionalno pismo laž, šta oèekivati od ostalog? Takvim pismom se mogu pisati samo laži. Nadalje, naša istorijska -realnost- sastavljena je od slepaèkih pesama, poskoèica, bajki, basni i poslovica."
Postavlja se pitanje, ko je taj bogalj i knjizevnik toliko pametan i obrazovan da svoju pamet ne moze da izrazi Vukovom azbukom od 30 slova. Na kom je jeziku pisao svoje knjige do sada, na kome je mogao da iskaze ono sto misli , ako smatra da mu je Vukova azbuka tesna.
Zasto se nije prihvatio posla , ako smatra da moze bolje od Vuka i pokazao sta zna.
Reformator i otac naseg jezika , tvorac srpske gramatike, najsavrsenijeg najednostavnijeg jezika na svetu. Njegovo jezicko pravilo je -Pisi kao sto govoris, citaj kao sto je napisano- je jezicko pravopisno savrsenstvo neprevazidjeno do danas. Zbog toga i sakupljenea narodne umotvorine,koje su zahvaljujuci Vuku sacuvane do danas, su remek dela svetske kulture. Narodne pesme koje je Vuk zabelezio se ubrajaju u najvece knjizevne tvorevine, koje se porede sa spevom Ilijade i Odiseje i Slovo o Polku Igorovu.
Postao je licnost svetskog glasa o cijem priznanju je dao svoje misljenje njegov savremenik Gete. Gete je cak i preveo neke od tih bisera narodnog stvaralastva.
Basara kao DOS-ov covek tek nesto da kaze, negira citavu naciju i njen "lazni jezik" na kome se kako Basara kaze ,mogu pisati samo lazi.Da li su, njegovo pisanje i napisani dosadasnji romani istiniti , ako su pisani tim "laznim" Vukovim jezikom?
Vidanovic
.

21 October 2003

Nove optuznice Haskog tribunala urucene Beogradu

Nove optuznice Haskog tribunala protiv cetiri srpska generala saopstene su javnosti danas. Na listi optuznice su General VJ Pavkovic i general Vladimir Lazarevic,generali policije Sreten Lukic i Vlastimir Djordjevic.
Pavkovica, Lazarevica, Lukica i Djordjevica optuzenia sadrzana u 5. tacaka tereti za za zlocine protiv covecnosti,krsenje zakona i obicaja rata na Kosovu u toku 1999 godine, deportaciju 800 000 civila, silovanja ,ubistva stotine albanskih civila i unistenje albanskih verskih objekata.

U vreme rata na Kosovu general Pavkovic je bio komandant trece armije VJ, general Lazarevic komandant Pristinskog korpusa VJ, general Lukic komandant staba policije na Kosovu, general Djordjevic pomcnik ministra unutrasnjih poslova i nacelnik resorsa javne bezbednosti MUP Srbije. General Lukic se i danas nalazi na mestu pomocnika ministra unutrasnjih poslova Srbije i nacelnik resorsa javne bezbednosti .
U navodima optuznice se detaljno iznose masovna ubistva Albanaca pod komandom Pavkovica, Lazarevica, Lukica i Djordjevica, medju kojima se navodi izmedju ostalih i "masakr" 45 civila u Racku o kome su finski patolozi definitivno pobili navode Wilijama Wajta, tvorca ove mediske podvale. Rec je, kao sto je konstantovano u zakljucku finskih patologa, o poginulim civilima u borbi protiv vijske i policije u jednom od predhodnih sukoba, prebaceni
od strane OVK u Rack.

Kako je saopstio potparol tribunala Dzim Lendej, optuznice su podignute 22. septembra i danas objavljene po nalogu sudije O Gon Kjon iz Juzne Koreje.
Karla Del Ponte je prilikom posete Beogradu 6. oktobra pokusala daoptuznice preda Zoranu Zivkovicu, ali je on odbio da ih primi.
Isti izvori tvrde da je optuznice primio ministar inostrasnjih poslova Svilanovic.
U svom izvestaju UN, Ponteova je navela da Beograd ne saradjuje sa Tribunalom, kao i da je Zivkovic izjavio da ce prekinuti svaku saradnju sa Tribunalom u koliko budu podignute nove optuznice.

Zvanicnih reakcija na podizanje novih optuznica nije bilo osim izjave ministra unutrasnjih poslova Mihajlovica da on nece ucestvovati u hapsenju optuzenih narocito Lukica i Djordjevica.
Predsednik Vlade Zoran Zivkovic u TV emisiji Licem u Lice, danas je prokomentarisao nove Haske optuznice, kao tempirane. U trenutku kada se bije bitka u Skupstini Srbije biti ili nebiti, cinjenica je da je Tribunal ubacio tempiranu bombu koja ce eksplodirati i pogubno delovati sa neizvesnoscu ko ce biti taj ko ce prebrojavati zrtve ,Vlada ili opozicija. Dali je ta bomba tempirana s namerom da pomogne ili odmogne vladajucem DOS-u?
Pre bi se izveo zakljucak da je to signal obracuna sa sadasnjom neposlusnom Vladom i da poverenje treba ukazati novim snagama saradnje sa Tribunalom. Takvi vetrovi duvaju i iz Bele kuce, gde se traze nove snage koje ce dobiti podrsku naroda, za razliku od sadasnje Vlade koja je, zbog mnogobrojnih problema prokockala poverenje ne samo naroda vec i zapada na celu sa Vasingtonom. Rasplet te za sada trenutne nepoznanice , kome ce se dati poverenje zavisi od dogadjaja u Skupstini. Hoce li pasti Vlada, hoce li se izglasati nepoverenje Vladi, predsednici Skupstine Natasi Micic, ko ce koga podrzati i ko ce protiv koga glasati. I opozicija i pozicija, zive u uverenju da imaju dosta snage da izadju pobednici iz nastale parlamentarne krize.

Svakako Vlada je na velikom ispitu pred Tribunalom, kako ce reagovati na nove optuznice? Hoce li predati optuzene, ili okrenuti ledja Hagu. U koliko izruci optuzene, dolice ulje na vatru i izazvati veliki revolt kod naroda, koji ce ga pokazati na narednie izborie za predsednika Srbije i predstojece vanrede izbore na svim nivoima.

Odbijanje Zorana Zivkovica da primi optuznice i postupak Svilanovica, kojme je Karla Del Ponte iste urucila,govori o neslozi unutar Vlade Srbije, nepostovanju hijerarsiskih nadleznosti i odgovornosti .Nije prvi put da je Svilanovic prekoracio svoja ovlascenja na stetu Vlade i srpskog naroda.

Iz sedista Haskog tribunala cuju se glasovi da bi sudjenje optuzenih moglo da se obavi pred domacim sudovima u koliko se isporuci Hagu Ratko Mladic. To je veliko znak pitanje da li je Vlada Srbije u mogucnosti da uhapsi Ratka Mladica, isporuci ga Hagu, da bi na taj nacin sudjenje novooptuzenima obavila unutar Srbije. Kako se saznaje svi optuzeni su u zemli, osim generala Djordjevica koji je posle 5. oktobra napustio zemlju.
Objektivno gledano u Srbiji je nastupila velika parlamentarna kriza. Sta ce se sve desiti videce se vrlo brzo.
Vidanovic