14 August 2003

Zasto ubijate nasu decu

Zasto ubijate nasu decu, je pitanje svih Srba Kosmeta,srpskih patriota iz Srbije i rasejanja, na koje treba da odgovore UNMIK- novopostavljeni HARI HOLKERI, KFOOR, Evropska Unija, srpska Vlada , odgovorni lideri Siptara na Kosovu.
Pitanje je nametnuo nemili dogadjaj kada su siptariski teroristi rafalom iz Kalasnjikova ubili dva decaka i vise njih ranili prilikom kupanja u Bistrici. Svi decaci su iz sela Gorazdevca kod Peci Jedinog sela, ciji zitelji nisu otisli u zbeg.Cetiri ranjena decaka su u kriticnom stanju od kojih je najugrozeniji Bogicevic hitno prebacen na VMA u Beogradu i lekari se nakon hiruskog zahvata i teskog ostecenja mozga bore za njegov zivot .Od oko dvestotina decaka koji su se u Bistrici kupali u tom trenutku, Siptari su smrtno pogodili za nasu srecu samo dvoje dece i cetvoro ranili, sto je mogla biti prava katastrofa. Bez obzira na to izgubljeni su zivoti srpske mladosti i taj teroristicki akt je opomena Srbima. S druge strane saznanje da UNMIK i KFOR , nisu ispunili obaveze koje proizilaze iz rezolucije SB, UN 1244.To je jasan signal da Srbi Kosova treba da traze nova resenja zastite od Siptara. Resenja su potpuno napustanje misije KFOR-a ili nekih drugih snaga koje bi bile nepristrasne u sprovodjenju rezolucije SB,UN, povratak vojske i policije na Kosmet u skladu sa odredbama rezolucije 1244. Razoruzanje zastitnog korpusa Kosova i najzad samozastita i neizbezna konfrontacija sa Siprtarima.
U toku prosle nedelje ucestali napadi na Srbe, vojsku u Bujanovcu i nezasticenim srpskim selima, kao i poslednji dogadjaj pucan u srpsku decu u Gorazdevcu je jasna poruka Srbima da nisu obavili povereni zadatak.Nemoc misije UN se ogleda u povratku proteranih Srba,sigurnosti onih koji su ostali na Kosmetu,stvaranju multietnickog drustva i etnicke tolerancije.To je istovremeno i poruka Hari Holkeru da Siptari ne zele nista manje do nezavisnog Kosova. U svojoj prvoj izjavi Holker je ,po obicaju kao i njegovi predstavnici, izjavio da je UNMIK taj koji ce sprovesti odredbe rezolucije i da se nece tolerisati ni jedna druga vlast.
Holker je osudio zlocin u Gorazdevcu i preduzeo potrebne mere da se zlocinci privedu pravdi.
Prema ocevidcima i onih koji su prvi pritekli u pomoc spasavanju dece, tvrdi se da su Siptari sprecavali spasioce da prodru u pecsku bolnicu, kao i osoblje bolnice koje je odbilo da primi ranjene decake. Jandzikovic koji je prevozio ranjenu decu napadnut je , pretucen i njegov Opel je unisten. Sve se to kako kaze on odvijalo na pedesetak metara od posmatraca italijanskih snaga KFORa, koji cak nisu hteli ni da posude litar benzina Jandzikovicu kada mu je ponestalo gorivo. Jandzikovic tvrdi da je policija dosla na mesto dogadjaja, napada Siptara, posle vise od sata. Sve to govori o neefikasnosti misije UN na Kosmetu i tolerancije siptarskog terora nad Srbima.
Rukovodstvo Srbije treba da digne svoj glas protiv siptarskog terora u UN sa zahtevom da se nesto mora menjati. Granice tolerancije na Kosovu vise nema. Koliko srpske dece treba da bude ubijeno da bi bio jasan signal SB UN da se pristupi resenju Kosovskog pitanja?.
Reakcije na dogadjaje u Gozdarevcu od strane srpske Vlade su razlicite, ma da je u sustini dogadjaj osudjen kao teroristicki akt.
Zoran Zivkovic je u prvi mah iznenadjujuce rekao,da su dogadjaji nepotvrdjeni.Zar izjave ocevidaca i smrt dvoje dece Zivkovicu treba posebna potvrda da su dva decaka ubijena i cetiri tesko ranjena hitno prebacena u najblize medicinske centre od kojih jedan i u BGD na VMA.
Ministar odbrane Tadic je svojom izjavom pokusao da objasni da taj nemili dogadjaj trazi razumevanje i trezvenost da se armija ne uvuce u novi konflikt na Kosovu.
Proslo je vreme tolerancije i narod se opravdano pita gde je ta nasa armija i sta cekaju ti nasi debeloguzani oficiri i policija. Zar treba jos da nam ubijaju decu , da se proliva krv neduznih srpskih civila na Kosovu? Sta je sa akcijom kabineta Vlade i Saveta odbrane. Toleranciji nema vise mesta. Izjave osude ne lece rane majki koje su izgubile svoje sinove u reci Bistrici bez konkretnih akcija. Preostalim Srbima Kosmeta ne preostaje nista drugo do one stare Drakonske mere"zub za zub, oko za oko. Da se kojim slucajem Gorazdevacki slucaj desio Siptarima, sigurno je da bi reakcije od strane Siptara bile momentalne i ne samo njihove vec i od strane zapada i njihovih TV kuca ,kako Srbi vrse teror nad Siptarima.Ostaje da se vidi,ko je posvetio paznje srpskom slucaju u Bistrici i koja TV kuca je dala prostora tom dogadjaju?
Vidanovic