09 August 2003

Zakopane politicke sanse Kostunice

--------------------------------------------------------STA SAD RECI NA OVO---P O R A Z A V A J U CE, MORALNO BANKROTSTVO bivseg predsednika , bivse SRJ. Ni veceg "pobornika prava i Zakona ", ni veceg podmuklog krsioca zakonitosti, gazenja samoga sebe ,ni veceg politickog bankrota.

U pismenoj izjavi od 31 marta 2001 potpisanom od strane predsednika SRJ Dr. Vojislava Kostunice, predsednika Republike Srbije Milana Milutinovica i predsednika Vlade Srbije Zorana Djindjica se kaze:
"krivicni postupak pokrenut pred Okruznim sudom u Beogradu protiv Slobodana Milosevica , bivseg predsednika SRJ nije pokrenut na zahtev Medjunarodnog krivicnog suda za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji, vec zbog osnovne sumnje da je pocinio krivicno delo iz clana 26 Krivicnog zakona SRJ i s toga ce biti resavan pred pravosudnim organima SRJ.
Mi garantujemo gospodinu Slobodanu Milosevicu, da ce tokom sudskog postupka imati neometanu komunikaciju sa svojom porodicom.
Porodici gospodina Milosevica se garantuje licna i imovinska sigurnost, kao i mogucnost koriscenja rezidencijalnog objekta u Uzickoj 11 -15 u Beogradu."

U aneksu I se kaze:
Slobodan Milosevic nece biti izrucen ni jednoj pravosudnoj, niti drugoj instituciji izvan zemlje.

AneksII
Slobodanu Milosevicu se garantuje svakodnevna poseta porodice.

Za aneks I i II po ovlascenju predsednika Vlade Republike Srbije
Dr Zorana Djindjica.

Tako doslovce stoji u izjavi potpisanoj od strane Kostunice Milutinovica i Djindjica. Sta se mimo ove izjave desilo poznato je svima. Milosevic je isporucen Medjunarodnom krivicnom sudu za ratne zlocine u Hagu, vila na Dedinju oduzeta, protiv supruge pokrenut postupak.

Zasto i po cijem nalogu je pogazena ta potpisana izjava, kojom su Milosevicu garantovana izvesna prava. Umesto u zemlji danas mu se sudi u Hagu i ako je izricito u aneksu I receno da se neci isporuciti ni jednoj pravosudnoj instituciji van zemlje.

Za taj prekrsaj podjednaku odgovornost snose svi potpisnici izjave. Ipak najvecu odgovornost za to snosi predsednik SRJ Kostunica , koji je kao predsednik imao sva ovlascenja da spreci nezakonite postupke isporuke Milosevica. On to nije ucinio. U ovom slucaju i mnogim primerima do razresenja sa duznosti predsednika SRJ, nepobitno je dokazao da je americki covek i da je radio po diktatu Vasingtona, a u ocima srpskog naroda izigravao patriotu i legalistiu.
Ovaj dokument koji je ugledao svetlost dana pokopao je tri metra ispod zemlje politicku karijeru Vojislava Kostunice. Demokratska Stranka Srbije posle ovog cina treba da ga razresi funkcije predsednika partije u koliko on licno ne podnese ostavku. I biraci imaju pravo da pokrenu akciju smenivanja u koliko to ne ucine odgovorni iz DSS.
Djindjic je pokojni i to se nema sta ciniti osim da se ovaj dokument prikaci uz njegovu licnu kartu i zaokruzi njegov politicki profil. Milutinovicu nema sta ni dodati ni oduzeti. Osta ce kao jes men i neka istorija sudi o njemu.

Ova izdaja kako je neki nazvase je samo jedna od afera koje potresaju Vladu DOS-a. Kriminal u vrhu Vlade Srbije,korupcija, pranje novca, podvale, nepromisljeni postupci i izjave , privode sigurno kraju vladavine DOS-a , koja ce ostati u istoriji zabelezena kao grobar Srbije i srpskog naroda.
Vidanovic

08 August 2003

Istina koja ubija

Zahtev Milosevica u Hagu za javno saslusanje povodom optuznice kojom se tereti za slucaj Stambolic i Ibarske Magistrale, tribunal u Hagu odbija. Istina o slucaju Stambolic i Ibarske Magistrale za Karlu del Ponte i DOS, predstavlja najvecu opasnost, sa kojom niposto ne zele da se suoce. Optuznica tereti Milosevica i njegovu porodicu za ubistvo Stambolica i pogibije na Ibarskoj Magistrali. Ako Ponteova i DOS imaju neoborive dokaze o krivici Milosevica, zasto se onda odbija njegov zahtev o javnom saslusanju na kome on uporno insistira. Istina nekome zaista smeta i preti da ucini kraj DOS-ove vladavine i definitivno diskredituje pravno utemeljenje Haskog tribunala. Dosadasnjim tokom sudjenja Milosevic je uspeo da pobije navode optuznice. Insistiranje javnog tuzioca za zatvoreno saslusanje je pokusaj sakrivanja istine, kojom se zeli sacuvati kredibilitet suda i dalji opstanak DOS- ove Vlade.Mihajloviceva i Baticeva istina o Milosevicevoj krivici za ubistvo Stambolica i zrtve Ibarske Magistrale je dovedena u pitanje. Svojevremeno i Batic i Mihajlovic su isticali neophodnost saslusanja Milosevica. Zasto su sada protiv javnog saslusanja. "Nepoditna" optuznica protiv Milosevica krije istinu koja ubija.

05 August 2003

Zivkovic ponudio 1000 vojnika Kolinu

Prilikom posete Vasingtonu premijer Srbije Zivkovic obecao je sekretaruPauelu Kolinu da posalje 1000 vojnika u sastavu americke misije u Iraku. Vest o ponudi Zorana Zivkovica prenela je americka TV kuca CNN. Zivkoviceva ponuda u americkim krugovima,ocenjie se kao gest dobre volje, kojom se iskazuje odanost "prijateljskoj" Americi. Zvuci paradoksalno kada se ima na umu da je ista ta Amerika bila ucesnik agresije na Srbiju u sastavu NATO alijanse. Citav svet je osudio tu agresiju, koja nicim nije utemeljena. Mimo odluke UN i krsenja svih konvencija i medjunarodnog prava. U slucaju Iraka ponovljena je ista greska, na osnovu laznih izvestaja obavestajnih sluzbi SAD i Britanjie o navodnom posedovanju oruzja za masovno unistenje i kupovini uranijuma za proizvodnju atomske Bombe.Iracki narod i sam Husein, kao i nmogobrojne drzave sveta osudile su Americko-Britansku agresiju na Irak. Srpska Vlada je ostala uzdrzana. I evo sada dokaza da se aktivno pridruzuje agresorima na Irak. Srpski vojnici koji ce se boriti rame uz rame sa Amerikancima, bice meta Iracana ,koji nastavljaju gerilsku borbu za oslobadjanje svoje okupirane zemlje.
Javnost je sokirana Zivkovicevom ponudom . On nije bio u mogucnosti da sagleda posledice jedne takve odluke, koju je doneo samovoljno bez odluke Vlade. Za njega nema razlike izmedju odluke i posledica. Mozda ce biti svestan svoje greske tek kada pocnu da pristizu mrtva tela srpskih sinova koji su poslati u smrt mimo zelja. Izjave Iracana su jasan signal za sve one koji se naddju na teritoriji Iraka , da ce biti tretirani kao neprijatelji irackog naroda.
Srbima je bilo dosta krvoprolica, gubljenje ljudskih zivota u odbrani domovine od agresora. Zasto i za koga sada da ginu. Za agresora od koga su i sami ginuli. Sumnjam da ce gospodin Zivkovic poslati svoje sinove, rodjake i bliznje da se bore protiv naroda na cijoj strani je pravda da se bore za oslobodjenje svoje zemlje. Apsurd je da je teritorije Srbije okupirala Amerika i sa tim istim okupatorom srpski sinovi moraju da ginu van svoje otadzbine za racun istog okupatora, protiv naroda sa kojim je Srbija imala veoma dobre politicke i ekonomske odnose. Postupak za jednu ovakvu, nicim opravdanu odlukui premijera Zivkovica,nosi i odredjene politicke posledice, za koje mora da snosi licnu odgovornost srpskio m narodu.
Vidanovic

04 August 2003

neuspela poseta vasingtonu

Poseta srpske delegacije Vasingtonu na celu sa predsednikom Vlade Zoranom Zivkovicem je pucanj u prazno. Nije postignut nikakav dogovor u korist Srbije.Vasington je posetom srpske delegacije dobio garancije da ce se ispostovati svi dosadasnji zahtevi Srbiji.Odredjeni su i rokovi za izvrsenje zahteva iz spiska americkih ucena. Osim slatkorecivosti seva srpske delegacije Zorana Zivkovica nista konkretno i ohrabrujuce. O pravom prijateljstvu razumevanju i ravnopravnom partnerstvu, preuranjeno je govoriti.Bar za sada , ostaje sve po starom. Ucene i pritisci su i dalje na snazi.Nove beskrajno pristizu. Ovoga puta Zivkovic je prihvatio obavezu da do kraja godine uhapsi Mladica u koliko se nalazi u Srbili ili da otkrije adresu gde se nalazi u inostranstvu. To je toliko nelogicno, kao kad bi amerikanci postavili uslov da Zivkovic uhapasi Bin Ladina i Sadana Huseina. Mozda bi Zivkovic prihvatio i taj uslov samo da bi obezbedio podrsku za ulazak u Partnerstvo za mir, NATO i Evropu . Nije iskljuceno da je Zivkovic obecao da ce potpisati i sporazum u neizrucenju americkih gradjana Medjunarodnom krivicnom sudu u Holandiji. U pitanju su 19 miliona americke vojne pomoci, koja ce se"dobiti" po potpisivanju sporazuma. Dosadasnje iskustvo sa Vasingtonom govori o tome da ni jedna obecana pomoc nije ispostovana i ako je udovoljeno zahtevima.Zivkovic verovatno i ovoga puta racuna na tih 19 miliona, bez obzira sto je Srbija dala podrsku MKS.Vaznni su 19 miliona, a potpis je po meddjunarodnom pravu i konvenciji iz 1969 nistavan i ne dopusta nikakvo izuzece krivicne odgovornosti . Dostojanstvo , ugled i moral ovoga puta nisu bitni. Povecanje pomoci SCG od 113 miliona na 135, kako predvidja nacrt Zakona Kongresa pripisuje se ovoj poseti . Pri tom se gubi iz vida da je i taj iznos uslovljen ucenama,koje Zivkovic namerno nije spomenuo Predsednik SAD procenjuje da li su svi uslovi vezani za tu pomoc ispunjeni i na njegov predlog Kongres odobrava predvidjenu finansisku pomoc.Po obicaju ucene ne vaze i za Crnu Goru, koja dobija 35 miliona. Povecanje Crnoj Gori iznosi 17 miliona a Srbiji samo 5. O tom iznosu od 100 000 000 Kongres ce raspravljati tek posle 31. marta 2004. godine .Sta ce se dotle dogoditi, to je posebno pitanje. Kao i do sada nesto ce se dogoditi da se stopira doznaka te pomoci.
U susretima sa Pavelom Kolinom , Raisom Kondolens i nekim kongresmenima razgovaralo se i o drugim pitanjima, kao sto je pitanje povlascene trgovine,povlacenje tuzbe protiv clanova NATO ucesnika u agresiji na Srbiju, pustanje politickih zatvorenika i primena propisa o postovsnju ljudskih prava, stavljanje na uvid dokumentacije i pristup istraziteljima, prekid finansiske pomoci RS, saradnja sa Haskim tribunalom i postovanje Dejtonskog sporazuma.Odredjeni su i rokovi za izvrsenje tih obaveza. Bilo je reci i o resenju Kosmeta i sve u svemu svelo se na postovanje Rezolucije 1244.I ovoga puta dominirala su pitanja iz spiska ucena Vasingtona. Po Zivkovicu vaznija je buducnost od tuzbi iz proslosti. To znaci priznati opravdanost agresije NATO na Srbiju i oslobadjanje krivica agresora.Po Zivkovocu ,to bi bilo to predstavljanje SCG Americi za 21. vek . Preterana je konstatacija Zivkovica, da su trenutno najbolji odnosi SCG i SAD unazad za 50 .godina. Hteo to neko ili ne, Tito je sa SAD vodio neuporedivo daleko uspesniju politiku od danasnjeg rukovodstva. U Srpskoj Vladi su sami americki poslusnici, koji sprovode americke diktate.Do posete Vasingtonu je moralo doci , posle smrti Djindjica.
Po oceni politickih posmatraca poseta "uspesna" ali problemi ostaju. Pre bi se reklo da je rec o ekskurziji srpske delegacije, koja je pozvana da uzgred potvrdi spremnost na izvrsenje americkih zahteva. O poboljsanju odnosa SAD i SCG, bar za sada se ne moze govoriti, sve dotle dok je dominantna pozicija sile. Ni ovoga puta nije postignut dogovor za odmrzavanje srpske imovine na racunima kod americkih banaka . Sve dotle dok je u pitanju americka pozicija sile, ne moze biti govora o prijateljsvu i namerama za poboljsanje odnosa Vasingtona i Beograda.Izjave Zivkovica su prokomentarisane kao neostvarljive zelje. Spasenje srpskom narodu iz nastale privredne i ekonomske situacije ne dolazi iz Amerike. Stati na put korupciji, kriminalu u vrhu Vlade DOS-a je unutar Srbije u novim izborima na svim nivoima. Kljuc tom resenju je u rukama srpskog naroda.
Vidanovic