12 November 2003

predizborne manipulacije DOS

Skupstinska debata o nepoverenju predsednika Skupstine Natasi Micic i Vladi Zorana Zivkovica, pred ocima sveta pokazala je sve nedostatke za protekli period vladavine DOS od 5. oktobra 2000. godine do danas.Time je Vladavina DOS-a i kabinet predsednika Zivkovica doveden u corsokak i neminovne parlamentarne izbore.Rad Parlamenta je paralisan vecinom opozicije. Opozicija zahteva raspustanje Vlade i zakazivanja parlamentarnih izbora. Vlada bezuspesno nastoji da se brani i dokaze uspesan rad za proteklih1000 dana vladavine. U odbrani uspesnog rada ni sama nije ubedjena, jer bi inace zakazala vandredne izbore, potvrdila svoje uspehe i ostala i dalje na vlasti voljom naroda.Kako je nagovesteno odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora Vlada premijera Zivkovica treba da donese odluku 12. novembra o izborima, da li ce se raspisati i kada odrzati? Sve su nade uprte u predsednickim izborima i pobedom njihovog kandidata Dragoljuba Micunovica. U koliko bi Micunovic pobedio na predsednickim izborima, procenjije se da bi DOS stekao uslove da odnese pobedu i na vanrednim parlamentarnim izborima, sto je po procenama javnog mnenja i u jednom i u drugom slucaju neostvarljiva zelja.Glasati za Micunovica, znaci nastavak DOS ove vladavine i dosadasnje pogubne politike kompromitovane Vlade Zorana Zivkovica. Opsta je ocena da ce i ovi predsednicki izbori propasti kao i predhodna dva, pre svega zbog postojece Ustavne barijere i ne izlaska biraca na izbore. I ovoga puta ce se glasati po takozvanom Milosevicem Ustavu po kome izabrani kandidat mora osvojiti 51% birackog tela, sto je nemoguce.DSS ce bojkotovati predsednicke izbore,SPS, nema svog kandidata i kako se nisu opredelili za koga ce glasati, sasvim je izvesno da veliki broj nece izaci na biralista. A kad se tome doda broj biraca koji nisu zainteresovani za izlazak na biraliste, pretpostavke su da i ovoga puta izbori nece uspeti. Bilo je zahteva da se istovremeno odrze predsednicki i Parlamentarni izbori i da se zakazani izbori za Predsednika Srbije 16. novembra odloze najverovatnije za decembar meseec. Vlada Zivkovica nije prihvatila taj zahtev opozicie,jer se u krugovima Vlade racuna na pobedu Micunovica i time osvoje pobednicki poeni za Parlamentarne izbore. U koliko pak zaista dodje do pobede Micunovica na predsednickim izborima, Parlamentarni izbori se verovatno odrzati do kraj ove ili na prolece iduce godine. Do glasanja o nepoverenju Vlade i sigurnom padu se mora sacekati u najgorem slucaju do zavrsetka debate u Skupstini, koja treba da nastavi rad, prema saopstenju predsednice Natase Micic, 18 novembra, posle predsednickih izbora.

DOS vise nema skupstinske vecine. Poslanici SDP su izjavili da ce glasati za smenu Vlade, cime je obezbedjena skupstinska vecina opozicije. Sadasnja Vlada ne zeli da sprovede odluku suda o povratku 7 poslanika kojima je oduzet poslanicki mandat. Ta poslanicka mesta je prisvojio DOS, cime je prekrsen Ustav Srbije. Vlada Zorana Zivkovica taktizira izbegavajuci da izvrsi sudsku odluku, jer bi time 5 poslanika pripalo opoziciji, dovolno za obaranje Vlade. Medjutim Izjava SDP da nece podrzati Vladu, obezbedjena je vecina u Parlamentu za izglasavanje nepoverenja i bez sprovodjenja sudske odluke o vracanju oduzetih poslanickih mandata. To prakticno znaci odluka SDP rusi Vladu, raspustanje Vlade je neminovno i zakazivanje novih Parlamentarnih izbora je pitanje dana.

Padaju svi napori i nastojanja sadasnje vlade da prikaze svoju vladavinu od 1000 uspesnom.

U CEMU SE SASTOJI"USPEH"VLADE
U Skupstinskoj debati poslanici DOS-a svoj uspeh su videli u privrednim reformama, tranziciji, clanstvom u Savetu Evrope, dobijanju kredita od MMF , Svetske banke, otpisu dugova kod Pariskog kluba, Saradnji sa Hagom, stvaranju uslova za ulazak u Partnerstvo za mir, reformi vojske. Sve eventualne neuspehe pripisivali su zatecenom stanju predhodnog rezima.

Ako se detaljnije analiziraju ti pobrojeni navodni uspesi, dolazi se do zakljucka da su nacinjeni promasaji na svim poljima zbog nesposobnosti Vlade, koja nije ispunila ni jedno predizborno obecanje, kao garancija boljeg zivota gradjanima Srbije.
Vlada Srbije tvrdi da je privatizovano 900 preduzeca i da je od prodaje dobijeno milijardu i 200 miliona evra.Sama rasprodaja imovine je prouzrokovala mnoge probleme koji negiraju navodne uspehe.Dobijena sredstva umesto kreiranja trzisne privrede i novih radnih mesta prelivana su u drzavni budzet,Nije se kreirala privredna delatnost i finansiranje budzeta iz realnih izvora, vec se racunalo na donacije i obecanu milostinju .Trgovinski devicit iznosi 3 puta vise u odnosu na predhodni period.Da spoljni dugovi iznose oko 14 milijardi evra, da je ostalo bez posla milion radnika i da ce ih jos oko 500.000 ostati iz 29 000 trenutnih preduzeca koja se nalaze pod stecajem.Penzioneri i preostali radnici,jos uvek u radnom odnosu ,ne primaju plate i po 17 meseci. Da 75 % stanovnika Srbije zivi ispod granice dozvoljenog, da je standard opao u odnosu na predhodni politicki rezim i ako se zivelo pod sankcijama. Da poskupljenja zivotnih namirnica dostizu nebeske visine, cije navodno povecanje plata ni iz daleka ne moze da prati taj skok. Cena struje je do sada skocila 300% i da se ti racuni struje ne mogu platiti iz prosecne mesecne zarade.
Nezadovoljstvo radnika je sve vece i da to svoje nezadovoljstvo izrazavaju strajkovima u organizaciji sindikata.
Nedavni strajk ispred Skupstine Srbije u toku same debate, odgovor na zahtev radnika dobijen je pendrecima naoruzanih policajaca, jednom "demokratskom" metodom u obecanoj "demokratskoj" Srbiji. Takva nedemokratska metoda upotrebom nasilja i pendreka od strane predhodne vlade je osudjivana kao nezakonita i diktatorska, a da se u ovom slucaju pozivalo na Ustav i da je postupak pendrecenja i nasilja, povreda strajkaca, zastita Ustavnih odredbi.

Zivkovic je strajk ispred skupstine i povrede nekoliko strajkaca prokomentarisao kao i to je NORMALNA SRBIJA. Sve su to uspesi normalne i uspesne Srbije, okarakterisane kao najveci uspeh demokratske Srbije , zasta je, kako je istaknuto, odato priznanje i od strane Evropske Unije. Svi ti navodni uspesi propraceni su najvecim do sada zabelezenim kriminalom, korupcijom vladajuceg DOS-a. Po Zivkovicu i to je normalna Srbija.

Pojava korupcie manifestovala se u tranziciji i prodaji privrednih preduzeca. Preduzeca su prodavana preko Tendera i aukciji , prema recima pojedinih poslanika sa terena, u bescenje i unapred dogovorenim kupcima.Novac od prodaje najcesce je u vidu usluga i ekspertiza prebacivan na privatne racune clanova Vlade na Marsalskia i Siselska ostrvia. Clanovi Vlade su preko svojih privatnih firmi vrsili usluge za racun drzave i nezakonito pljackali tu drzavu.
Pojedini clanovi Vlade stekli ogromno bogatstvo i preko noci postali milijarderi , kojima mnogi na zapadu zavide.

To su bili uspesi Vlade negirani od strane opozicije u Skupstini i izneverenog naroda, koji je taj boljitak osetio na svojoj grbaci i siromastvu.
Rezultat svemu tome je zahtev opozicije, predstavnika naroda za raspustanje Skupstine, razresenje Natase Micic i raspisivanje parlamentarnih izbora. I ako je zavrsena debata o razresenju Natase Micic, Vlada Zorana Zivkovica je prolongirala glasanje o nepoverenju Micicke po zavrsetku debate o 1000 dana rada Vlade DOS-a.
Zadnji dan rada Skupstine, pre odlaganja za nastavak 18 .novembra, posle predsednickih izbora, Vlada DOS je neocekivano izasla sa predlogom da se odmah glasa o nepoverenju Vlade u koliko se povuce zahtev Radikala za glasanje o nepoverenju Vladi i prijavljeni poslanici opozijije povuku svoje najave za dalju diskusiju u Skupstini. Takav predlog Vlade usledio je ,da bi se izbegla izvrsna odluka suda o povratku poslanickih mandata u trenutku kada je u skupstini bilo vise vladinih poslanika. Naravno opozicija je procitala igru Vlade i odbila predlog. Natasa Micic je taj trenutak iskoristila da krivicu prebaci opoziciji koja trazi glasanje o nepoverenju Vladi a sada odbija predlog za glasanje.

SKUPSTINSKI CIRKUS
Celokupni tok zasedanja Skupstine o Smeni Natase Micic i izglasavanje nepoverenja Vladi, delimicno je prenosila RTS.Rad Skupstine je bio pravi cirkus. Sama debata i duel pojedinih poslanika, izlaganje i replike na izlaganje odaju utisak razgovora na pijaci. Ponasanje pojedinaca i dama predsedavajucih , tumacenje poslovnika o radu,arogantni istupi, sa povisenim tonom, davanje i oduzimanje reci govornicima,izricanje kazni ukora i udaljavanje sa Skupstine,opsti zagor i dobacivanje govornicima, citanje novina, dremanje, izlasci i demonstrativno napustanje sednice Skupstine , gubljenje kontrole predsedavajucih,odaju jedan mucan utisak ,igranje demokratije na jedan nedorastao nacin, nepojmljiv u civilizovanom svetu.Jednom recju nedostatak parlamentarne demokratije i domaceg vaspitanja.
Meni je jako zao da dajem ocene o skupstinskom radu moga naroda i voleo bi da je sve to drukcije i da nisam u pravu.Neka me neko ispravi ako sam pogresio i neka mi ukaze gde sam sam pogresio.Shvaticu da je to bio samo ruzan san o mom narodu.
Vidanovic

No comments: