12 November 2003

DOS opet izneverio ocekivanja javnosti

Na danasnjoj sednici kabineta Vlade DOS, na kome je trebala da bude donesena odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji,mora ce da se popriceka. Jos jednom su obmanuti gradjani. Odluka kabineta Vlade je prolongirana navodno za sutra 13. novembra , kada ce se Zivkovic i Micunovic doneti odluku o raspisivanju vanrednih izbora i datumu odrzavanja istih. I to nije sigurno. Svi su izgledi da ce se na odluku sacekati do ponedeljka,do rezultata predsednickih izbora. U krugovima DOS se smatra da eventualna pobeda Micunovica na izborima moze doneti pozitivne poene za ishod narednih parlamentarnih izbora u korist DOS-a.
Danas se nije desilo cudo da sednica Vlade bude i poslednja sednica, kako se ocekivalo. Jednom recju, to je igra zivcima biraca na stetu DOS. U trenutku kada se sirom Srbije odrzavaju protestni mitinzi radnika za raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji, Vlada Zivkovica rasplamsava revolt radnika neizvesnoscu i cutanjem, igrajuci se vatrom.
Prema rezultatima najnovije ankete na izbore ce izaci 45% biraca sto 400.000 glasaca ne dostaje za uspeh izbora.

Poziv Micunovica Kostunici i Labusu da apeluju na svoje clanove da izadju na izbore je propao.Kostunica i Labus su se odlucili da bojkotuju izbore.I SPS i SPO su se izjasnili za bojkot izbora.Time su prakticno sve sanse za uspeh predsednickih izbora u prvom krugu propale.Predpostavlja se da ce se u drugom krugu naci Nikolic i Micunovic. Sanse za izbor predsednika Nikolica su velike u odnosu na Micunovica. Srbija hoce promene. Srpski narod hoce da stane na put politici propasti drzave.Jednom je poverovao u promene i bolju buducnost i doziveo prevaru. Ne vise.
U toku predizborne kampanje Nikolic je stekao poverenje biraca da, kao najbolji kandidat bude izabran za predsednika Srbije. Vec u ponedeljak kako je Nikolic izjavio, pozvace Zivkovica da podnese ostavku i da ce odmah raspisati vandredne parlamentarne izbore, naravno u koliko se to ne desi pre ponedelljka.

Drugi krug predsednickih izbora mogao bi se ocekivati istovremeno sa parlamentarnim, negde u decembru 16. ili 28. decembra. U opciji jsu 16 i 28. decembar. Potpredsednik G17 plas Dinkic je predlozio 28. kao najpogodniji datum za dolazak u zemlju zbog novogodisnjih praznika,kojom prilikom bi iskoristili svoje glasacko pravo da ucestvuju na parlamentarnim izborima. DOS vise odgovara 16 .decembar, kojim se umanjuje mogucnost dijaspore da glasa, zbog nemogucnosti prevelikog odsustva s posla.S druge strane potrebno je spreciti dijasporu da se pridruzi volji vecine naroda. Sta ce se sve dogoditi videce se ovih dana. Jedno je jasno da parlamentarnih izbora mora biti. Moze se dogoditi da Srbija ostane izvesno vreme u vakumu i bez predsednika i bez Skupstine. Sto je tu je. Srpski narod je spreman i na to, da i tu krizu prebrodi.

No comments: