22 October 2003

Zablude knjizevnika Svetislava Basare o srpskom jeziku

Molim vas obratite paznju na ovaj citat knjizevnika i sadasnjeg ambasadora na Kipru Svetislava Basare, sta kaze o Vuku Karadzicu, srpskom jeziku i njegovom radu na prikupljanju narodnog stvaralastva:
Basara Vuka Karadzica naziva Lopovom uništiteljom jezika, mrziteljem religioznosti, visoke kulture, duhovnosti i otmenosti. Osim toga najsavršenije pismo na svetu daleko je od svakog savršenstva. Fonetika srpskog jezika ne može se ugurati u trideset Vukovih slova, to ce vam reci svaki lingvista. Privatno, naravno. O tome se ne govori u javnosti. Pa postavimo to ovako. Kada je nacionalno pismo laž, šta oèekivati od ostalog? Takvim pismom se mogu pisati samo laži. Nadalje, naša istorijska -realnost- sastavljena je od slepaèkih pesama, poskoèica, bajki, basni i poslovica."
Postavlja se pitanje, ko je taj bogalj i knjizevnik toliko pametan i obrazovan da svoju pamet ne moze da izrazi Vukovom azbukom od 30 slova. Na kom je jeziku pisao svoje knjige do sada, na kome je mogao da iskaze ono sto misli , ako smatra da mu je Vukova azbuka tesna.
Zasto se nije prihvatio posla , ako smatra da moze bolje od Vuka i pokazao sta zna.
Reformator i otac naseg jezika , tvorac srpske gramatike, najsavrsenijeg najednostavnijeg jezika na svetu. Njegovo jezicko pravilo je -Pisi kao sto govoris, citaj kao sto je napisano- je jezicko pravopisno savrsenstvo neprevazidjeno do danas. Zbog toga i sakupljenea narodne umotvorine,koje su zahvaljujuci Vuku sacuvane do danas, su remek dela svetske kulture. Narodne pesme koje je Vuk zabelezio se ubrajaju u najvece knjizevne tvorevine, koje se porede sa spevom Ilijade i Odiseje i Slovo o Polku Igorovu.
Postao je licnost svetskog glasa o cijem priznanju je dao svoje misljenje njegov savremenik Gete. Gete je cak i preveo neke od tih bisera narodnog stvaralastva.
Basara kao DOS-ov covek tek nesto da kaze, negira citavu naciju i njen "lazni jezik" na kome se kako Basara kaze ,mogu pisati samo lazi.Da li su, njegovo pisanje i napisani dosadasnji romani istiniti , ako su pisani tim "laznim" Vukovim jezikom?
Vidanovic
.

No comments: