23 October 2003

Uhapsen general Ceku u Sloveniji

Kako se saznaje iz pouzdanih izvora danas je u Sloveniji uhapsen general ceku,komandant Zastitnog korpusa Kosova. Ceku je u Ljubljani uhapsen na putu iz Hrvatske za Kosovo, na osnovu poternice Interpola.
Ceku je optuzen za ratne zlocine, ubistva preko 500 civila srpske nacionalnosti u toku teroristickih akcija na Kosovu i masakra Srba u Medackom Dzepu .General Ceku je bivsi oficir JNA dezertirao u Hrvatsku i prikljucio se Zengama. Sve vreme rata u Hrvatskoj Ceku je ucestvovao u takozvanom domovinskom ratu u zvanju artiljeriskog generala i komandanta Zengija u Hrvatskoj.Pod njegovom komandom likvidirani su Srbi, civili u Medackom Dzepu. Srpske vlasti su predale prikupljenu dokumentaciju o zlocinima generala Ceku u Medackom Dzepu i Kosmetu i dostavili je Haskom tribunalu za pokretanje postupka za ratne zlocine. Dokumentacija je predata Hagu i za Tacija komandanta OVK na Kosovu. Do danas Karkla Del Ponte nije pokrenula istragu protiv Ceku, Tacija i jos neke Siptare na Kosovu sa obrazlozenjem da nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka.
Ceku je u pritvoru zadrzan u Sloveniji radi saslusanja. Ministar pravosudja Batic je izjavio da ce zatraziti ekstradiciju Ceku.
Na vest o hapsenju Ceku usledile su intervencije od strane UNMIK-a i Rugove da se Ceku odmah oslobodi. Iz Haga stizu vesti da hapsenje Ceku u Sloveniji nema nikave veze sa Hagom.
Svi su izgledi da ce Ceku biti oslobodjen pritvora, kao sto je nedavno, na intervenciju Evropske zajednice, UNMIK-a i KFOR-a Taci pusten iz pritvora u Madjarskoj da nastavi svoje putovanje u Francusku.
PristranostTribunala pokazana je i ovoga puta da zlocince i agresore stiti a da istovremeno urucuje optuznice srpskim braniocima ,generalima VJ i policije. Prema vestima iz Haga ocekuju se jos 30 optuznica protiv Srba.
Pritisci i ucene za saradnju sa Tribunalom ne prestaju.Zahteva se cak i hapsenje i isporuka Ratka Mladica i Radovana Karadzica, stranih drzavljana.Dokle ce ti pritisci na Srbe trajati i dokle ce marionetska Vlada Srbije podvijati rep? Verovatno dotle dok ne nastanu politicke promene u Srbiji , dok se ne najure sadasnji kvislinzi i ne dodje na vlast cvrsta ruka koja ce stopirati dosadasnju sramnu politiku.
Vidanovic

No comments: