07 October 2003

Predlog za spas fabrike automobila Zastava u Kragujevcu

Predlog za spas fabgike automobila Zastava, upucen:
- Ministru za privatizaciju Aleksandru Vlahovicu,
-Vladi Srbije,
-Skupstini Srbije
-Srpskoj dijaspori,
-Guverneru narodne banke Srbije, gospodji Udovicki
-Kolektivu Zastave Kragujevac.

Na vest da ce fabrika Zastava Kragujevac do nove godine biti prodata na licitaciji i da bi se izbegla prodaja u bescenje,spase nekoliko hiljada preostalih radnika , kao i u ostalim slucajevima prodaje, ostanu na ulici, sacuva ta prva srpska fabrika automobila od velikog znacaja za privredu Srbije;
P R E D L A Z E M da se fabrika automobila Zastava preda na upravljanje akcionarima.
Upucujem apel svim ucesnicima zajma za preporod Srbije, narocito iz dijaspore da svoje uloge, koje drzava jos uvek nije isplatila, transformisu u akcijei postanu zavisno od ucesca, procentualni vlasnici Zastave, odnosno serholderi.Da svi zainteresovani Srbi dijaspore i Srbi iz matice , prema mogucnostima postanu akcionari Zastave.Buduca uprava fabrike i njeno funkcionisanje postavilo bi se po zapadnim principima .
Direkcija za privatizaciju bi trebala da izvrsi procenu vrednosti fabrike i donese odluku o prenosu fabrike u nadleznost akcionara fabrike,shodno zakonskim odredbama.
Predlazem da svi upisnici zajma za Srbiju postanu akcionari fabrike.
Sredstva na ime upisa zajma za Srbiju bi se preinacila u sere, naravno uz saglasnost upisnika zajma. Time bi Srbija na jedan bezbolan nacin resila pitanje obaveza prem vlasnicima zajma i fabrika sacuvala od prodaje inostranom kupcu.
O ovom predlogu bi se preko javnih glasila,radija, stampe ,TV, nasih ambasada i konzulata u svetu nasi ljudi obavestili o nacinu pristupanja akcionarskom drustvu i kupovanju akcija.Akcija za prikupljanje zainteresovanih akcionara pokrenula bi se i preko mreze interneta.
Akcija spasavanja Zastave je od nacionalnog interesa i jedna od najznacajnih pomoci Srbiji i srpskom narodu.Biznismeni Srpskog porekla u dijaspori bi se svakako angazovali na plasmanu Zastavinih vozila i na taj nacin omogucili uspesno poslovanje i prosperitet fabrike.
Stavljam predlog na razmatranje i preduzimanje efikasnih mera za realizaciju ove akcije u svim nadleznim nivoima Srbije. Svi predlozi su dobro dosli.
Sava Vidanovic

No comments: