21 October 2003

Nove optuznice Haskog tribunala urucene Beogradu

Nove optuznice Haskog tribunala protiv cetiri srpska generala saopstene su javnosti danas. Na listi optuznice su General VJ Pavkovic i general Vladimir Lazarevic,generali policije Sreten Lukic i Vlastimir Djordjevic.
Pavkovica, Lazarevica, Lukica i Djordjevica optuzenia sadrzana u 5. tacaka tereti za za zlocine protiv covecnosti,krsenje zakona i obicaja rata na Kosovu u toku 1999 godine, deportaciju 800 000 civila, silovanja ,ubistva stotine albanskih civila i unistenje albanskih verskih objekata.

U vreme rata na Kosovu general Pavkovic je bio komandant trece armije VJ, general Lazarevic komandant Pristinskog korpusa VJ, general Lukic komandant staba policije na Kosovu, general Djordjevic pomcnik ministra unutrasnjih poslova i nacelnik resorsa javne bezbednosti MUP Srbije. General Lukic se i danas nalazi na mestu pomocnika ministra unutrasnjih poslova Srbije i nacelnik resorsa javne bezbednosti .
U navodima optuznice se detaljno iznose masovna ubistva Albanaca pod komandom Pavkovica, Lazarevica, Lukica i Djordjevica, medju kojima se navodi izmedju ostalih i "masakr" 45 civila u Racku o kome su finski patolozi definitivno pobili navode Wilijama Wajta, tvorca ove mediske podvale. Rec je, kao sto je konstantovano u zakljucku finskih patologa, o poginulim civilima u borbi protiv vijske i policije u jednom od predhodnih sukoba, prebaceni
od strane OVK u Rack.

Kako je saopstio potparol tribunala Dzim Lendej, optuznice su podignute 22. septembra i danas objavljene po nalogu sudije O Gon Kjon iz Juzne Koreje.
Karla Del Ponte je prilikom posete Beogradu 6. oktobra pokusala daoptuznice preda Zoranu Zivkovicu, ali je on odbio da ih primi.
Isti izvori tvrde da je optuznice primio ministar inostrasnjih poslova Svilanovic.
U svom izvestaju UN, Ponteova je navela da Beograd ne saradjuje sa Tribunalom, kao i da je Zivkovic izjavio da ce prekinuti svaku saradnju sa Tribunalom u koliko budu podignute nove optuznice.

Zvanicnih reakcija na podizanje novih optuznica nije bilo osim izjave ministra unutrasnjih poslova Mihajlovica da on nece ucestvovati u hapsenju optuzenih narocito Lukica i Djordjevica.
Predsednik Vlade Zoran Zivkovic u TV emisiji Licem u Lice, danas je prokomentarisao nove Haske optuznice, kao tempirane. U trenutku kada se bije bitka u Skupstini Srbije biti ili nebiti, cinjenica je da je Tribunal ubacio tempiranu bombu koja ce eksplodirati i pogubno delovati sa neizvesnoscu ko ce biti taj ko ce prebrojavati zrtve ,Vlada ili opozicija. Dali je ta bomba tempirana s namerom da pomogne ili odmogne vladajucem DOS-u?
Pre bi se izveo zakljucak da je to signal obracuna sa sadasnjom neposlusnom Vladom i da poverenje treba ukazati novim snagama saradnje sa Tribunalom. Takvi vetrovi duvaju i iz Bele kuce, gde se traze nove snage koje ce dobiti podrsku naroda, za razliku od sadasnje Vlade koja je, zbog mnogobrojnih problema prokockala poverenje ne samo naroda vec i zapada na celu sa Vasingtonom. Rasplet te za sada trenutne nepoznanice , kome ce se dati poverenje zavisi od dogadjaja u Skupstini. Hoce li pasti Vlada, hoce li se izglasati nepoverenje Vladi, predsednici Skupstine Natasi Micic, ko ce koga podrzati i ko ce protiv koga glasati. I opozicija i pozicija, zive u uverenju da imaju dosta snage da izadju pobednici iz nastale parlamentarne krize.

Svakako Vlada je na velikom ispitu pred Tribunalom, kako ce reagovati na nove optuznice? Hoce li predati optuzene, ili okrenuti ledja Hagu. U koliko izruci optuzene, dolice ulje na vatru i izazvati veliki revolt kod naroda, koji ce ga pokazati na narednie izborie za predsednika Srbije i predstojece vanrede izbore na svim nivoima.

Odbijanje Zorana Zivkovica da primi optuznice i postupak Svilanovica, kojme je Karla Del Ponte iste urucila,govori o neslozi unutar Vlade Srbije, nepostovanju hijerarsiskih nadleznosti i odgovornosti .Nije prvi put da je Svilanovic prekoracio svoja ovlascenja na stetu Vlade i srpskog naroda.

Iz sedista Haskog tribunala cuju se glasovi da bi sudjenje optuzenih moglo da se obavi pred domacim sudovima u koliko se isporuci Hagu Ratko Mladic. To je veliko znak pitanje da li je Vlada Srbije u mogucnosti da uhapsi Ratka Mladica, isporuci ga Hagu, da bi na taj nacin sudjenje novooptuzenima obavila unutar Srbije. Kako se saznaje svi optuzeni su u zemli, osim generala Djordjevica koji je posle 5. oktobra napustio zemlju.
Objektivno gledano u Srbiji je nastupila velika parlamentarna kriza. Sta ce se sve desiti videce se vrlo brzo.
Vidanovic

No comments: