05 August 2003

Zivkovic ponudio 1000 vojnika Kolinu

Prilikom posete Vasingtonu premijer Srbije Zivkovic obecao je sekretaruPauelu Kolinu da posalje 1000 vojnika u sastavu americke misije u Iraku. Vest o ponudi Zorana Zivkovica prenela je americka TV kuca CNN. Zivkoviceva ponuda u americkim krugovima,ocenjie se kao gest dobre volje, kojom se iskazuje odanost "prijateljskoj" Americi. Zvuci paradoksalno kada se ima na umu da je ista ta Amerika bila ucesnik agresije na Srbiju u sastavu NATO alijanse. Citav svet je osudio tu agresiju, koja nicim nije utemeljena. Mimo odluke UN i krsenja svih konvencija i medjunarodnog prava. U slucaju Iraka ponovljena je ista greska, na osnovu laznih izvestaja obavestajnih sluzbi SAD i Britanjie o navodnom posedovanju oruzja za masovno unistenje i kupovini uranijuma za proizvodnju atomske Bombe.Iracki narod i sam Husein, kao i nmogobrojne drzave sveta osudile su Americko-Britansku agresiju na Irak. Srpska Vlada je ostala uzdrzana. I evo sada dokaza da se aktivno pridruzuje agresorima na Irak. Srpski vojnici koji ce se boriti rame uz rame sa Amerikancima, bice meta Iracana ,koji nastavljaju gerilsku borbu za oslobadjanje svoje okupirane zemlje.
Javnost je sokirana Zivkovicevom ponudom . On nije bio u mogucnosti da sagleda posledice jedne takve odluke, koju je doneo samovoljno bez odluke Vlade. Za njega nema razlike izmedju odluke i posledica. Mozda ce biti svestan svoje greske tek kada pocnu da pristizu mrtva tela srpskih sinova koji su poslati u smrt mimo zelja. Izjave Iracana su jasan signal za sve one koji se naddju na teritoriji Iraka , da ce biti tretirani kao neprijatelji irackog naroda.
Srbima je bilo dosta krvoprolica, gubljenje ljudskih zivota u odbrani domovine od agresora. Zasto i za koga sada da ginu. Za agresora od koga su i sami ginuli. Sumnjam da ce gospodin Zivkovic poslati svoje sinove, rodjake i bliznje da se bore protiv naroda na cijoj strani je pravda da se bore za oslobodjenje svoje zemlje. Apsurd je da je teritorije Srbije okupirala Amerika i sa tim istim okupatorom srpski sinovi moraju da ginu van svoje otadzbine za racun istog okupatora, protiv naroda sa kojim je Srbija imala veoma dobre politicke i ekonomske odnose. Postupak za jednu ovakvu, nicim opravdanu odlukui premijera Zivkovica,nosi i odredjene politicke posledice, za koje mora da snosi licnu odgovornost srpskio m narodu.
Vidanovic

No comments: