04 August 2003

neuspela poseta vasingtonu

Poseta srpske delegacije Vasingtonu na celu sa predsednikom Vlade Zoranom Zivkovicem je pucanj u prazno. Nije postignut nikakav dogovor u korist Srbije.Vasington je posetom srpske delegacije dobio garancije da ce se ispostovati svi dosadasnji zahtevi Srbiji.Odredjeni su i rokovi za izvrsenje zahteva iz spiska americkih ucena. Osim slatkorecivosti seva srpske delegacije Zorana Zivkovica nista konkretno i ohrabrujuce. O pravom prijateljstvu razumevanju i ravnopravnom partnerstvu, preuranjeno je govoriti.Bar za sada , ostaje sve po starom. Ucene i pritisci su i dalje na snazi.Nove beskrajno pristizu. Ovoga puta Zivkovic je prihvatio obavezu da do kraja godine uhapsi Mladica u koliko se nalazi u Srbili ili da otkrije adresu gde se nalazi u inostranstvu. To je toliko nelogicno, kao kad bi amerikanci postavili uslov da Zivkovic uhapasi Bin Ladina i Sadana Huseina. Mozda bi Zivkovic prihvatio i taj uslov samo da bi obezbedio podrsku za ulazak u Partnerstvo za mir, NATO i Evropu . Nije iskljuceno da je Zivkovic obecao da ce potpisati i sporazum u neizrucenju americkih gradjana Medjunarodnom krivicnom sudu u Holandiji. U pitanju su 19 miliona americke vojne pomoci, koja ce se"dobiti" po potpisivanju sporazuma. Dosadasnje iskustvo sa Vasingtonom govori o tome da ni jedna obecana pomoc nije ispostovana i ako je udovoljeno zahtevima.Zivkovic verovatno i ovoga puta racuna na tih 19 miliona, bez obzira sto je Srbija dala podrsku MKS.Vaznni su 19 miliona, a potpis je po meddjunarodnom pravu i konvenciji iz 1969 nistavan i ne dopusta nikakvo izuzece krivicne odgovornosti . Dostojanstvo , ugled i moral ovoga puta nisu bitni. Povecanje pomoci SCG od 113 miliona na 135, kako predvidja nacrt Zakona Kongresa pripisuje se ovoj poseti . Pri tom se gubi iz vida da je i taj iznos uslovljen ucenama,koje Zivkovic namerno nije spomenuo Predsednik SAD procenjuje da li su svi uslovi vezani za tu pomoc ispunjeni i na njegov predlog Kongres odobrava predvidjenu finansisku pomoc.Po obicaju ucene ne vaze i za Crnu Goru, koja dobija 35 miliona. Povecanje Crnoj Gori iznosi 17 miliona a Srbiji samo 5. O tom iznosu od 100 000 000 Kongres ce raspravljati tek posle 31. marta 2004. godine .Sta ce se dotle dogoditi, to je posebno pitanje. Kao i do sada nesto ce se dogoditi da se stopira doznaka te pomoci.
U susretima sa Pavelom Kolinom , Raisom Kondolens i nekim kongresmenima razgovaralo se i o drugim pitanjima, kao sto je pitanje povlascene trgovine,povlacenje tuzbe protiv clanova NATO ucesnika u agresiji na Srbiju, pustanje politickih zatvorenika i primena propisa o postovsnju ljudskih prava, stavljanje na uvid dokumentacije i pristup istraziteljima, prekid finansiske pomoci RS, saradnja sa Haskim tribunalom i postovanje Dejtonskog sporazuma.Odredjeni su i rokovi za izvrsenje tih obaveza. Bilo je reci i o resenju Kosmeta i sve u svemu svelo se na postovanje Rezolucije 1244.I ovoga puta dominirala su pitanja iz spiska ucena Vasingtona. Po Zivkovicu vaznija je buducnost od tuzbi iz proslosti. To znaci priznati opravdanost agresije NATO na Srbiju i oslobadjanje krivica agresora.Po Zivkovocu ,to bi bilo to predstavljanje SCG Americi za 21. vek . Preterana je konstatacija Zivkovica, da su trenutno najbolji odnosi SCG i SAD unazad za 50 .godina. Hteo to neko ili ne, Tito je sa SAD vodio neuporedivo daleko uspesniju politiku od danasnjeg rukovodstva. U Srpskoj Vladi su sami americki poslusnici, koji sprovode americke diktate.Do posete Vasingtonu je moralo doci , posle smrti Djindjica.
Po oceni politickih posmatraca poseta "uspesna" ali problemi ostaju. Pre bi se reklo da je rec o ekskurziji srpske delegacije, koja je pozvana da uzgred potvrdi spremnost na izvrsenje americkih zahteva. O poboljsanju odnosa SAD i SCG, bar za sada se ne moze govoriti, sve dotle dok je dominantna pozicija sile. Ni ovoga puta nije postignut dogovor za odmrzavanje srpske imovine na racunima kod americkih banaka . Sve dotle dok je u pitanju americka pozicija sile, ne moze biti govora o prijateljsvu i namerama za poboljsanje odnosa Vasingtona i Beograda.Izjave Zivkovica su prokomentarisane kao neostvarljive zelje. Spasenje srpskom narodu iz nastale privredne i ekonomske situacije ne dolazi iz Amerike. Stati na put korupciji, kriminalu u vrhu Vlade DOS-a je unutar Srbije u novim izborima na svim nivoima. Kljuc tom resenju je u rukama srpskog naroda.
Vidanovic

No comments: