16 July 2003

Samit u Solunu sarena laza
Zakljucke Solunske deklaracije o sigurnom ulasku zapadnog Balkana u EU i postavljene uslove koji se moraju ispuniti, pre vremena je provalio FINANSEL TAJMS, navodeci da su to tek preduslovi za razmatranje za blizu saradnju sa EU ane i clanstvo.
Liderima zapadnog Balkana je jasno stavljeno do znanja da moraju rascistiti sa korupcijom,ilegalnom trgovinom,organizovanim kriminalom,ilegalnom trgovinom ljudima izavesti vladavinu prava. To su veoma teski i slozeni zadatci koji zahtevaju veliki vremenski period da se sve to uradi.
U svojoj izjavi Marovic je rekao da se nada da ce do 2007. godine svi ti zadatci biti uradjeni i SCG ce zasigurno postati clan EU. Zapadni posmatraci izrazavaju skepticizam i tvrde da SCG moze postati clan EU tek 2o15. godine. Marovic je po zavrsetku poneo kao suvenir sarenu lazu i prezentirao je javnosti. Dali ce to postati jednoga dana stvarnost, dugacak je put koji treba preci. Da li ce se stici do cilja vreme ce pokazati. Novi izbori i promena Vlade mogu napraviti politicki zaokret i promeniti pravac kretanja zacrtane politike. Otom potom.
Vidanovic

No comments: