13 July 2003

Poziv za povratak na Kosmet -smisljena klopka za Srbe

Poziv kosovskih lidera za povratak izbeglih Srba je smisljena klopka za Srbe povratnike u koliko nasednu na poziv bez predhodne analize sta sve krije taj poziv i naravno garancije. Poziv je bacanje prasine u oci samim Srbima i evropskoj uniji o toboznjem pruzanju zagrljaja povratnicima.Lazna spremnost na pomirenje iza koga se kriju zle namere Siptara.Pismeni poziv lidera Kosmeta izmedju ostalog sadrzi i ozbiljne pretnje svim povratnicima, koji podlezu odgovornosti za ratne zlocine. Receno je da je povratak dozvoljen svima osim ratnim zlocincima. Ko moze biti siguran da se po povratku nece naci na listi zlocinaca. To najbolje potvrdjuje hrvatski slucaj, gde su se mnogi povratnici -Srbi nasli iza resetaka hrvatskih zatvora.

Druga neskrivena namera je da se nikom ne garantuje bezbednost i zaposljenje. Drugim recima povratnici su liseni osnovnih gradjanskih i ljudskih prava.To je suprotno proklamovanoj multietnickoj sredini na Kosmetu u skladu sa medjunarodnim etnickim standardima i predvidjanjima rezolucije UN 1244.
Poziv na povratak je u ocima Evrope signal dobre volje pred planirane susrete najvisih predstavnika Kosmeta i Srbije uz prisustvo predstavnika Vasihgtona,EU i NATO. Pitanje Kosmeta u tom slucaju bice internacionalizovano. Drugim recima pritisak na Srbe da prihvate planove nezavisnog Kosova.

Taci je trenutno gost Havijara Solane radi usaglasavanja zajednickih stavova po pitanju Kosova, ma da Solana daje prioritet standardima pre statusa, isticuci da treba pre svega stvoriti uslove za povratak izbeglica. To je vec poznata parola koja se proteze u nedoglednost od same okupacije Kosova. Odlazeci predstavnik UNMIK-a Stajner u referatu o Kosovu u UN je istakao da je napravljen veliki pomak u demokratizaciji Kosova i da su stvoreni uslovi za zajednicko zivljenje u multietnickoj zajednici Kosova.To je velika laz i obmana sveta.
Delovanje Stajnera na Kosovu i njegov neuspeh govore suprotno.Srbi se i dalje ubijaju, proganjaju, kidnapuju, njihove svetinje unistavaju. Sloboda kretanja Srbima je i dalje ogranicena.
Bezbednost Srba na Kosmetu je iskljucena bez povratka vojske i policije, shodno rezoluciji 1244. Svedoci smo stalnih poziva od strane zapada na odredbe rezolucije 1244 bez ikakvih pomaka do sada. Izbegli Siptari su mogli da budu vraceni u roku od nedelju dana i 500.000 onih koji nikada nisu ziveli na Kosmetu, dok Srbi ne mogu na svoja ognjista ni posle 4. godine.

Danasnja nastojanja samih Siptara i medjunarodne zajednice svode se na to da su postupci Siptara pravedna osveta relitivizacija krivicom Srba .Stradanja Srba , kao zrtve siptarskih zlocina , etnickog ciscenja su nepobitne cinjenice. Spsko vekovno stradanje nagovestavano je i od nekih putopisaca i knjizevnika na osnovu letova i graktanja gavrana ili namrstenog lika Isusa Hrista u Gracanici, koji sluti zlo srpskom narodu.

O cemu su sve na veceri Solana Taci razgovarali za sada je nepoznanica, ali ce se saznati na prvim kontaktima za pregovarackim stolom. Zasigurno je bilo reci i o pozivu kosovskih lidera za povratak Srba u kome su i neskrivene najave krsenja slobode i ljudskih prava na Kosmetu. To bi Solana morao primetiti i javno prokomentarisati. Naklonost prema Siptarima ni ovoga puta nije izostala. Solana je bio jedan od licnosti koji je pored Stajnera insistirao na oslobadjanju Tacija sa aerodroma u Madjarskoj.To rukovodstvu DOS-a i predsedniku Marovicu nece smetati da prilikom prvog susreta Solanou docekaju u zagrljaj.

Vidanovic

No comments: