16 July 2003

LICE I NALICJE ZDENKE ACIN

Sudeci po dosadasnjim javnim nastupima gospodje Zdenke Acin i pouzdanim izvorima iz sredine u kojoj je radila u Beogradu, kao i okruzenja u Kanadi, namece se zakljucak da se radi o kontraverznoj, iskompleksiranoj licnosti, koja sebe stavlja vesto u sluzbi, PREMA SVECU I TROPAR, prikazuje svoje lice ili nalicje.Vidimo je po svom ubedjenju kao nezaobilaznog novinara, bez nacionalnog opredeljenja, bez drzave. Donosi kako kaze nepovratne odluke, kad negde krene, vise se ne vraca, kad nesto naumi to i ostvari. Bilo bi to tako sve dotle dok u drugim prilikama, drugom nastupu citaocima ne otkrije svoje drugo lice. Da se posle 2 godine, kako rece iz izgnanstva u Indiji, opet vraca toj takozvanoj Jugoslaviji, da ponovo odlazi u izgnanstvo u Etiopiju, a zatim i Egipat, da se opet vraca takozvanoj i da najzad njena definitivna odluka bude izgnanstvo u Kanadi 30 marta 1999 godine. Zaklinje se da se vise ni kao turista nece vratiti dok je Milosevic na vlasti i da za to vreme nece nista napisati, niti da bilo sta uraditi za srpski narod.

Sve bi to bilo krasno i lepo da je beogradski izvori ne prikazuju u drugom svetlu. Naime novinarsku karijeru, kakvu takvu, napravila je uz pomoc rezima, dok su u DUGI radili kao urednici predstavnici SPS i JUL. U Dugi je radila kao novinar, gde joj se ukazalo poverenje da intervjuise poznatije licnosti To je vreme kada je u Dugi Mira Markovic objavljivala svoj dnevnik. Iz Duge prelazi u INTERVJU, kod Karica '96 godine.

Nakon godinu dana gasi se INTERVJU [zbog kako je receno svoje nestrucnosti]. Na ulici ostaje bez posla 15 ljudi. Medju osobama koje su izgubile posla je i jedna trudnica, koja je zbog stresa izgubila blizanke.Zdenka uzima od Karica o d l a z n i c u i 20000 maraka i slece na tlo Indije . Dve godine, zbog duga Karicu nije dosla nazad. Ostavlja dva sina iz 2 bracna brodolomstva. Za vreme boravka u Indiji, gde zivi njena sestra, priklanja se budizmu, zapravo organizaciji Hari Krisna.

Kada je najzad shvatila da je ipak bilo bolje u Beogradu vraca se natrag. Kao paranoicnu i konfliktnu osobu, BKTV i list PORTAL nisu je primili natrag na posao. Sve do definitivnog napustanja Jugoslavije nije nigde radila, a po najmanje kao novinarka. Njene price o politickom progonstvu su njene izmisljotine da bi lakse dospela na zapad.


To svoje putesestvije u Madjarsku ,gde je dobila vizu za Kanadu preko svojih unapred pripremljenih veza opisala je u Globe and Mail u Torontu 4 septembra '99. i OTVORENOM PISMU rektoru beogradskog univerziteta Jagosu Puricu 28 juna 2000. godine. Citaoci koji nisu upoznati sa sadrzinom ovih pisama i mojim odgovorima mogu naci na Otvoreno pismo Zdenki Acin Ovom prilikom necu se osvrtati na ta dva obracanja. Zato cu se zadrzati na njen intervju koji je dala u MIMAGAZIN u Torontu i vremenu njenog boravka u Kanadi.
Vlasnik MIMAGAZINA gospodin Nenad Stankovic je gospodju Zdenku u intervju od juna meseca o.g. podigao do nebeskih zvezda. On kaze da se njena odluka moze objasniti nevidjenom energijom i snagom vojle, da posle dvadesetogodisnje brilijantne novinarske i spisateljske karijere napusti Beograd i pridruzi se hiljadama emigranata koji su devedesetih godina prispeli u Toronto. Kad jednom digne sidra onda je to za uvek-kaze Stankovic.

Da je gospodin Stankovic bio u mogucnosti da sazna i ono drugo lice gospodje Zdenke, verujem da mu novinarska etika nebi dopustila da je kiti biserima novinarstva. Ako je imao i malo novinarskog sluha mogao je zakljuciti na promociji knjige Skota Tejlora INAT u knizari Srbika, u Torontu, gde je doticna novinarka bila zbunjena unakrsnim pitanjima pojedinaca prisutnih, jeli Srpkinja, pravoslavka, ili katolkinja , gde radi i od cega zivi. Odgovor je bio da se nije nikada deklarisala kao Srpkinja, daje internacionalka, bez nacije i drzave, da je na velferu , da zivi od 1200 dolara mesecno sa svojim 11-to gosdisnjim sinom..

Gospodin Stankovic ne zaustavlja sebe makar za trenutak, vec i dalje nastavlja sa njenim biserima. U Jugoslaviji je kaze bila clan udruzenja nezavisnih novinara Srbije i filozofskog drustva Srbije. U Kanadi je pak clan prestiznih novinarskih kuca - Kanadian jurnalist for free exspresion i PEN Kanada. Stalni je clan SJFE reporter i saradnik.

Gospodin svoj sud o Zdenki temelji na misljenu Dusana Makavejeva, koji kaze da Zdenka spada u one intelektualce, koji su se nalazili u prvim redovima obracunavajuci se sa tim monstrumom [oslobadjanjem od komunizma].
Da Zdenka i njena blistava karijera ipak nema prodje u Kanadi govori i njena izjava, koja je suprotna od navoda gospodina Stankovica, da kao novinar moze obezbediti sebi egzistenciju, zasto bi trazila poslove van svoje profesije, makar i kao osoblje za pranje sudja{Globe and Mail- njena izjava}.

Zdenka Acin je ovogodisnji dobitnik ugledne nagrade-stipendije, koju dodeljuje BUNFF CENTAR FOR THE ARTS. To je stipendija, kako je receno, koju dodeljuje fondacija Soros. Stipendija je uslovljena obavezom da Zdenka napise esej GDE JE NAS DOM, koji ce se objavljivati u BANFFU. Prosirena verzija po recima Stankovica objavi ce se i na , kao rece i na "SRPSKO-HRVATSKOM" Ovim delom Zdenka mora da opravda ocekivanja finansijera. Sudeci po njenim dosadasnjim naklonostima prema Srbima, sigurno nece biti iznenadjenja. Krivica im je zagarantovana.

Voditelj intervjua namece pitanje odgovornosti profesionalaca tipa Zdenke Acin koja ona postavlja:Sta je istina,? Gde je istina?, Kakva i kolika je odgovornost intelektualaca?, Kolika je odgovornost novinara? Ako bi ta novinarska nacela odgovornosti bila postovana Zdenka nebi imala problema pa isam Sankovic .Nebi bilo lazi, kontraverznosti- tropar prema svecu.

Boravak Zdenke na Zapadu, navodi je na razmisljane o zivotu u proslosti. Za trenutak zaboravlja da se nalazi na Zapadu. Oseca se kod nje neka vrsta grize savesti, nostalgija, home siknes, te se postavlja kao preporodjena osoba, nazivajuci sebe Srpkinjom, da je Jugoslavija njena jedina domovina, da su Srbi njen narod, koje brani.Valjda zato sto se nasla u sredini intelektualaca, koji sagledavaju i osudjuju zapadnu nepravdu prema srpskom narodu i nema opravdanja da i ona bude izuzetak.

To najbolje govori njeno ponasanje na koferenciji u Vasingtonu u organizaciji FREEDUM FORUMA i THE CRIMES OF THE WAR PROJECT. Na temu Konflikti i ratni zlocini- izazov za izvestavanje, u Zdenki je nesto puklo o onome sto se u Vasingtonu govorilo "o mojoj jedinoj domovini bivsoj Jugoslaviji alii sadasnjoj Jugoslaviji i da pri tom ostanem prividno mirna". Moralo je nesto u meni da pukne, da se pobudi, tako da sam rekla ono sto sam morala da kazem"

Izmedju ostalih sa kojima se Zdenka uvatila u kostac je i Nensi Durham, koja je objavila laznu reportazu o 20-to godisnjoj Albanki Rajmondi, koja je kao pristup KLA izabrala motiv navodnog ubistva 12-to godisnje sestre od strane Srba. Nansi Durham je tu reportazu objavila preko nacionalne televizije Kanade[CBC], kao i priznanje da je reportaza bila lazna, da je Rajmonda priznala da je lagala. Zdenka je na konferenciji istakla tvrdnju da je istina prva zrtva rata i odgovornost novinara za istinito izvestavanje. "Govorim iz principijelnih razloga a ne zato sto sam Srpkinja i sto poticem iz zemlje o kojoj je ona objavila laz i to u jednom veoma opasnom olovnom vremenu". Za trenutak zaboravimo ranije Zdenkine izjave da nije Srpkinja ,jer je delovala kao Srpkinja. Mozda ce je to stanje drzati idalje da iskupi sebe za sve zablude o Srbima. Srbi su narod koji zna da oprasta, oprostio je i vece grehe, pokazao svoju sirokogrudost i veliko srce u kome ima mesta za svakoga, prema zaslugama.

Komentar bi zavrsio Zdenkinim recima: "Dosla sam u Kanadu sa mladim sinom i dva kofera [i biblijom kako zapazi Slobodan Stojanovic, svima vama poznata licnost]. Zivot mi je iz temelja poljuljan, ali sam ponosna sto nikada ni jednu jedinu laz nisam objavila". Da li ima istine u tome, neka sami citaoci zakljuce koji su pratili dosadasnja njena istupanja"

9 avgust 2000Sava Vidanovic

Sava Vidanovic

No comments: