13 July 2003

Hasim Taci uhapsen u Madjarskoj pa pusten

Prema agenciskim izvestajima danas30.juna 2003. godine na aerodromu u Madjarskoj uhapsten je predsednik Demokratske partije Kosova i bivsi komandant OVK Kosova.Kako se saznaje Taci je uhapsen na osnovu poternice SUP-a Srbije iz 93. godine. Taci je 97. godine osudjen u odsustvu na 10 godina zatvora od strane sudskih organa Srbije, zbog napada na policisku stanicu kod Glogovca u kome je poginulo 3 policajca i vise njih ranjeno.

Prema tvrdni siptarskih medija{ Koha Ditore}Taci je na intervenciju Mihajla Stajnera, Havijara Solane i ministarstva inostranih poslova Francuske ,pusten i nastavio let za Pariz.

Potparol Haskog tribunala Florans Artman je izjavila da Taci nije uhapsen po nalogu Haskog tribunala.
Na pitanje novinara da li bi Haski tribunal bio zainteresovan da uhapsi Tacija ,Artmanova se uzdrzala od komentara.

Predsednikk Vlade Srbije Zoran Zivkovic je potvrdio hapsenje Tacija .Vest o hapsenju Tacija objavila je i TV Pink s komentarom da se ocekuje njegova isporuka Beogradu. Naravno to je samo zelja i od toga nema nista.Pinkova vest je u prilicnom zakasnjenju. Taci je vec bio na putu za Francusku kada je objavljena ova vest.

Namece se pitanje zasto je Taci oslobodjen? Veruje se da bi reakcija Siptara bila zestoka i da Evropska zajednica i Amerika ne zeli sukobe sa Siptarima. Drugo predsednik vlade Domaci je odmah intervensao kod Stajnera da se Taci odmah oslobodi, sto je susta suprotnost srpskoj Vladi, koja je inicijator hapsenja i slanja u Hag Srba osumnjicenih za ratne zlocine. I ako je tuzilastvo Haskog tribunala svojevremeno najavilo da ce pokrenuti istragu protiv Tacija za ratne zlocine, od toga nema nista, jer je zapad svestan posledica cina tog hapsenja . Nije im stalo do nepredvidjenog konflikta sa Siptarima, bez obzira na obaveze iz rezolucije SB-Un 1244.

Covic i Momcilo Trajkovic jos planiraju pregovore sa Tacijem i ako je on na listi zlocinaca nad srpskim zivljem, policijom i vojskom. Momcilo Trajkovic pregovore sa Tacijom po pitanju Kosova opravdava time sto je Taci najuticajna licnost na Kosovu i da je zbog toga nezaobilazan. Nebi nista iznenadilo ako bi se u tim pregovorima prihvatila i siptarska ponuda od 2. milijardi i 500 000 evra za kupovinu Kosova.Primamljiva suma, zar ne ,koja bi mogla da bar do nekle kupi socijalni mir u samoj Srbiji.Verovatno nemaju vise sta da prodaju?
Svojevremeno Radovan Karadzic, razgolicen je svih funkcija u RS, proglasen za ratnog zlocinca kome je uskraceno pravo predstavljanja Srba i pregovaranja u ime svog naroda. To je ta takozvana zapadna teorija duplih standara-stapa i sargarepe.

Vidanovic

No comments: