16 July 2003

DOKLE CEMO SE DELITI[beznacajnosti koje su izazvale veliku buru]

Cestitka Ambasade SRJ iz Otave od 27 decembra izazvala je neshvatljive reakcije kod nekih nasih gradjana Kanade- veliko Srba, koji zele da dokazu kako su oni jedini Srbi, a svi ostali anti Srbi. To je jos jedan dokaz daljeg razbijanja srpskog jedinstva, koje na zalost nikada nije zazivelo u dijaspori. Jos uvek su kolovoddje ti ratni gubitasi ( Ravnogorci, Ljoticevci, Nedicevci ), koji pokusavaju da silom svojom, pogresnom i neprihvatljivom ideologijom pokazu ostaloj nepolitickoj emigraciji svoje Srpstvo, da su jos uvek zivi i da su jos uvek odlucujuci faktor u Srpskoj dijaspori. Ne shvataju da ih je vreme pregazilo, da je ekonomska imigracija zauvek odbacila njihovu ideologiju kao neprihvatljivu pogresnu i pogubnu za Srpsko jedinstvo.

Cestitka kolektiva Ambasade SRJ u Otavi, upucena nasim gradjanima, prijateljima, kojima se cestita Bozic i Nova godina, povredila je sujetu nekih "SRBA" da je njihov Bozic 7 januara, a Nova godina 14 januara. Pre svega ti pojedinci nemaju nista zajednickog sa postovanjem , respektom i lepim ophodjenjem prema ljudima i sredini u kojoj se nalaze a da ne govorimo o tradicionalmoj kurtoaznosti, cestitkama prijateljima i poznanicima, koja se praktikuje svuda u svetu.

Gospoda Vuckovic, Marjanovic Ognjanovici drugi obratili su se na pogresnu adresu. Zmija ce ubija udarcima u glavu, a ne po repu. Zasto se gospodja nije obratila Kostunici, Djindjicu, Svilanovicu, predsedniku Beograda Proticu, da im zameri zasto slave kalendarsku novu godinu koju slavi citav svet, zasto cestitaju te praznike svom narodu, uvazenim licnostima, svetskim liderima i crkvenim poglavarima. Zasto je Protic okitio centar Beograda, koji danonocno dokazuje praznicno raspolozenje i to u trenutku kada pojedini delovi grada i Srbije nenaju struje po 15 sati? Ako ste hteli da ispoljite svoje Srpstvo, koje se ogleda jedino u pravoslavnom Bozicu i Novoj godini, cestitkama koje vredjaju vasu sujetu, osoblje Ambasade nije mesto za to. Ambasada je po obicaju dezurni krivac za sve sto se dogadja Srbima. To nije leglo spijuna sa zadatkom da vas uhodi. Ona nije radi vas vec radi Srpskih rodoljuba .Ako ona vama ne treba i za vas ne postoji, postoji za sve one koji nisu zatvorili vrata svojoj domovini kao Vi. Za njih jos uvek postoji Jugoslavija i postovace je sve dok ne bude drukcije. Njihovi najbliznji, njihovi rodjacin njihova proslost je neizbrisiva, pa ma ko bio na vlasti. Vlast je prolazna, narod i njegovo pamcenje ostaje. Cak i Kostunica u duelu sa Djukanovicem tvrdi da Jugoslavija postoji, koju Vi odbacujete. Po vama i Djukanovicu ona ne postoji, ma da ste i sami svesni da priznanjem u UN Jugoslavija na vasu zalost jos uvek postoji. Zaokret u politici o diskontinuitetu Jugoslavije je poslusnost zapadnih mocnika od strane nasih "strucnjaka" da ostanemo kratkih rukava i siromasniji za 46 tona zlaa deponovanog od Kraljevine Srbije u Svajcarskim bankama.


Dokle cete biti umisljeni pametnjakovici, da ste Vi predodredjeni da dirigujete novoj imigraciji, da nas delite na : pasosare, komuniste, spijune.Oslonac anti Jugoslavenstva, anti Srpstva je u vama gospodo. Iz vasih redova se odobrava zapadna politika prema Jugoslaviji i Srpskom narodu, da pomocu njih izborite ono sto niste mogli sopstvenim snagama. Srpski patriote u zemlji i van nje pozdravljaju demokratiju ali ne i onu rusilacku nasilnicku, buldozer revoluciju, koja ima sve odlike boljsevizma.Videti Buldozer Revolucija na listi www.antic.org/vidanco/.

SLOBODA VEROISPOVESTI

Danas je u celom svetu u zvanicnoj upotrebi Gregorijanski kalendar nove ere, prihvacen od civilizovanog sveta, 1. januar. On ne isklucuje internu upotrebu pravoslavnog kalendara, kao i muslimanski i jevrejski. Niko vama gospodo ne zabranjuje pravo da na Pravoslavnoj Novoj godini i Pravoslavnom Bozicu dokazujete svoje poreklo i vaspitavate svoje porodice u tom duhu. Sve se plasim da neko od vas ne slavi novu kalendarsku godinu 1. januara ili katolicki Bozic, koji Vi hteli ili ne praznujete. Nisam video ni jednog od vas da je odbio da praznuje te praznike, odbio poklon poslodavca, bonuse i druge poklone, da demonstrativno ode da radi da iskaze nepostovanje i nepriznavanje tih praznika. Na Pravoslavni Bozic i Novu godinu niko vama ne brani da slavite kolko god hocete, za svoj gros. Ako ostanete s posla a takvih je mali broj, poslodavac vam nece platiti izostanak s posla. Platice vam dane Bozica i Nove godine zasigurno. Sve se plasim da iz postovanja ne razmenjujete cestitke sa prijateljima i poznanicima drugih nacionalnosti i verosipovesti, da ne posecujete Novogodisnje koncerte nasih estradnih pevaca i gostiju iz Jugoslavije, da je Pravoslavna crkva u stanju da vam to zabrani ako se iskljucivo ne radi o takvim aktivnostima u okviru crkve. U zadnih nekoliko godina nas "cenjeni" Vladika Georgije zabranjuje takve aktivnosti, koje pre njega nisu zabranjivane. Hteli mi ili ne u Pravoslavnoj crkvi se zvanicno sprovodi upotreba Gregorijanskog kalendara. Slavljenje Pravoslavne Nove godine je tradicionalno i nema uticaja na administrativnu kalendarsku godinu. Mnogi Srbi slave i jednu i drugu Novu godinu oba Bozica i nista nije pogresno u tome. Na protiv to je respekt tradicije, respekt prema bracnim drugovima razlicitih veroispovesti,sredini u kojoj zivimo, prijateljima i poznanicima.To ne znaci da mi zaboravljamo na svoje poreklo, obicaje, srpske slave.Skocili ste zasto vam Ambasada upucuje cestitke pre Bozica i Nove godine.Pre svega to je vredno paznje, s obzirom na porodicni konglomerat nasih ljudi i odnosi se na one koji te praznike slave.Ako Vi ne slavite zasto se uzbudjujete i dizeta nepotrebnu prasinu.Uzbudjujete li se kada vam neki stranac uzvrati i cestita Bozic. Sve se plasim.

ASIMILACIJA

Gospodine Ravnogorac-Jovane Vuckovicu;

Zamerate gospodji Majer-Djukic na njenoj navodnoj zelji o asimilaciji. Ja ne bih to tako tumacio kao zelju vec neizbezno zlo protiv koga smo nemocni da se borimo. Hteli mi ili ne nalazimo se u okruzenju Engleskog ili Francuskog govornog podrucja, koje svakodnevno potiskuje nasu originalnost. Prva generacija eimigranata uspesno odoleva tim pritiscima asimilacije, druga jos nekako, ali treca nikako. Treca generacija postaje izgubljena. Ne vlada vise Srpskim jezikom, strani jezik postaje prvi jezik kojim se mladje generacije sluze. Sa Srpskim se ne mogu dokazati ko su i odakle su. To ce radije dokazivati stranim jezikom. Sta je to onda po vama asimilacija ili nesto drugo?. Posmatrao sam nasu decu cak i u drustvu svojih vrsnjaka Srpskog porekla da radije komuniciraju na stranom a ne maternjem jeziku.Nastojanja roditelja da ne bude tako su bezvredna. Mi tu nemamo nikakve moci da se ostvare nase zelje, prenosi nasa tradicija i obicaji s kolena na koleno. Cak je i nasa Pravoslavna crkva da bi bila pristupacna i razumna mladjim generacijama u crkvenim liturgijama, i pisanim glasilima se obraca na Engleskom.Zasto? Zato sto je to poslednjipokusaj da se skrene paznja na nase korene i kulturno istorisku bastinu.


Stanisa Ognjanovic, jedan od tih koji pokusava da igra ulogu velikog Srbina odavno je prestao da bude Srbin. To dokazuje svojim obracanjem na Engleskom, da je potpuno prilagodjen novoj sredini i da je mozda kao i oni iz trece generacije davno izgubio maternji jezik.


GETO NIJE SVOJSTVEN SRBIMA

Gospodine Vuckovicu, neosnovane su vase tvrdnje da smo mi Srbi kao vecinski narod u imigraciji nepodlozan asimilaciji. Vi kao jedinka ste nemocni i ne predstavljate taj Srpski narod.Nemocni ste da se pred cinjenicama odrzite takvim tvrdjenjem. Iz navedenih primera mi smo nemocni. Nove generacije ne idu nasim putevima. Daleko od matice zemlje sve je podlozno zaboravu. Mi nismo skloni zivotu geta kao Talijani Grci, Kinezi i drugi. Mi smo rasejani svuda. Jedino steciste su nase Pravoslavne crkve u kojima se nas svet okuplja na Bozic Uskrs i drugim retkim prilikama, sto je nedovolno za trajnu negu Srpskog jezika..

Osvrnimo se i pogledajmo koliko je nasa omladina prisutna tim skupovima, osim ako se ne radi o gostovanju nasih estradnih umetnika.Folklorne grupe su mozda jos jedina varijanta druzenja nase omladine u okviru crkvenoskolskih opstina . I tu je komunikacija na stranom jeziku. Folklor i koreografija je jos jedinaimitacija originalnosti u nasoj omladini. Kad izumru stare generacije bojim se da ce sredina uciniti svoje.

Bez obzira sto Kanada neguje multikulturalizam, jer su svi stanovnici Kanade imigranti, ipak nije garancija da smo postedjeni asimilaciji. Kanada nikom ne gaarantuje i ne upraznjava po skolama maternji jezik. Svaka nacija se dovija na sopstveni nacin da brani od zaborava originalnost i svoje poreklo. Najvise uspeha u tome svakako imaju Jevreji, koji grcevito daju otpor zaboravu maternjeg jezika i religije.

"Ni jedna religija i dodvoravanje vlastima kako vi tvrdite nije zakonski regulisana niti zabranjena pa nije ni obavezujuca", vec se upraznjava prema mogucnostima etnosa.

Lep je vas primer sa belom farbom i kapi crne boje koja nikad vise nece postati bela, ali su pogresni zakljucci. Umesto gubitka nacionalnosti i asimilacije Vi gospodine Vuckovicu tvrdite suprotno da nikada se ne moze postati Amerikanac ili Kanadjanin. I pored najbolje zelje da ostajemo ono sto jesmo, ocigledno vreme i sredina cini svoje.

Bez Srpskog jedinstva nema nama odbrane od pogubnih uticaja i mondijalizma novog svetskog poretka. Nazalost mi jos uvek nismo svesni te opasnosti svetskih mocnika i Americkog imperijalizma i umesto jedinstva i zajednickim snagama da delujemo protiv takvog zla, mi se obracunavamo , medjusobno nadmudrujemo i zakeramo, sto sve to ide u prilog nasim neprijateljima. Finansiska moc zapada je dosla do izrazaja i u poslednjim dogadjajima u Jugoslaviji. Kako je moguce da medju samim Srbima postoje toliki izrodi i nesrbi, peta kolona, kolaboranti, da se okrenu protiv interesa vlastitog narodad da prodaju sebe i svoje dostojanstvo, da svojom zaslugom dovedu zemlju u kolonijalni poredak. Sami smo svedoci da od obecanja zapada nema fajde. Ni jedno obecanje nije ispunjeno. Sve se odlaze zateze, uslovljava, umesto da se zatrazila ratna osteta i ukidanje sankcija, gde bi nas narod zaista mogao da resi svoje probleme ,bez pomoci MMF ili medjunarodne banke. Zasto bi medjunarodna zajednica prihvatila ratnu ostetu kad moze pozajmicama uz velike interese da sprovodi kolonijalizam .Gasi i privatizuje fabrike, unistava sve ljudske tekovine koje je Srpski narod vekovima stvarao.

Ne shvatljivi su postupci pojedinaca koji pozdravljaju kolonijalizam i navodno bolje sutra.Napokon preporuke da je najbolje resenje za Srbe da pristupe NATO paktu Anketa na sajdu STOP- NSP najbolje govori da je 95% anketiranih Srba protiv pristupa NATO paktu.

Otporasi su ti koji su nadmasili svojim postupcima sve dosadasnje kvislinge. U clanku "Nije sve u pesnici" dokazali su cijom zaslugom su izveli BULDOZER Revoluciju vidi sajt www.antic.org/vidanco Oni su pokazali svoje anti Srpstvo. Oni su ti koji zavode diktaturu, popunjavaju krizne stabove, smenjuju direktore." Mi vas vidimo" je otrcan njhov slogan na koji je narod nadovezao: "Vidite li cene".Okrenuce oni prvi corak protiv placenika kad im se uvede placeno skolstvo. Sada mogu da vilaju i studiraju do mile volje. A kad se uvede placena skolarina pitace se gde su bili i sta su radili.Zasigurno zapad i Amerikanci ih nece vecito placati.

Vec sada narod oseca politiku zapadne demokratije, "boljitak", svetske cene i domace plate. Velika je zabluda da su sankcije i NATO bombardovanje uperene protiv Milosevica. Sve je to usredsredjeno protiv Srpskog naroda, koga treba zauvek pokoriti, unistiti, kao navodnog izvora svih zla , pretnji Evropi i miru na Balkanu.Zagospodariti bogatstvima Jugoslavije, stvoriti sigurno zaledje ka prodoru na istok prema Kaspiskom bazenu i njegovim bogatstvima i dalje prema Sibiru.

Resenje Kosmeta i pitanje Crne Gore drzace se otvoreno sve dotle dok Kostunica i njegov "nacionalizam" ne splasne i sam ne dovede u potpunu poslusnost Zapada.

Slazem se sa Vama u pogledu izbora Busa. Nema Srbina koji nije pozdravio njegov izbor. Ako ostane pri obecanjima mozda ce za Srbe biti neki zracak nade da se sto pre resi pitanje Kosov i oslobodi Americkog pritiska..

Vase je pravo da se ne slazete sa izborom Kretijena. Narod je ipak izmedju Deja i njega izabrao manje zlo, i pored toga sto na dusi nosi agresiju na Srpski narod. Taman i da je svih 200.000 Srba glasalo protiv njega ne bi bilo promene. Moramo da priznamo da je na planu unutrasnje politike ipak bio najubedljiviji. Sto nam je to nam je za 5 godina. Mozda ce posle toga doci neko ko ce bolje voditi Kanadu.

I na kraju par reci gospodinu Marjanovicu; Cudi me da vec niste otisli u Srbiju da svoje stavove i zapadna iskustva predocite novoj demokratiji. Mozda bi bili i jedan od dokazanih kandidata za popunu neke od fotelja u Srbiji ili diplomatskom predstavnistvu u svetu.. Ne cekajte novog ambasadora Miodraga Perisica. Ne zaboravite da posle svake promene vlasti slede pomeranja i postavljanje novih ljudi. I nije nista iznenadjujuce sto ce doci do promene ambasadora i u Kanadi ne vasom zaslugom, vec novom politikom i to po zavrsetku mandata sadasnjeg ambasadora Pavla Todorovica. Drugih pomeranja osoblja ambasade sigurno se ne ocekuje, tako da cete imati prilike da i dalje kritikujete.

Gradjenje mostova sigurno nece biti u koliko i dalje vodite politiku koja ide na stetu Srpskog jedinstva. Srpsko pomirenje, vidi Srpsko prokletstvo na www.antic.org/vidanco, je od vitalnog znacaja za Srpski narod. Zaboravite vec jednom vase poraze i zuljeve proslosti, ako su vam vase majke nad kolevkom pevale uspavanke o hrabrim Srpskim junacima braci Jugovica i Milosu Obilicu.

--- Ravna Gora Jovan Vuckovic wrote:

Postovane dame i gospodo koji branite sadasnji 'kolektiv' Ambasade SRJ u Torontu,

Naravno da nase Ambasade i druga diplomatsko-konzularna, privredna i kulturna predstavnistva u inostranstvu predstavljaju sve gradjane SRJ. Medjutim, ta predstavnistva treba prevashodno da predstavljaju vecinski Srpski narod koji zivi u SRJ i cija je SRJ jedina maticna drzava.

Uporno zamenjujete teze, podmecete i poturate mojim istomisljenicima i meni ono sto mi ne zastupamo. Ni na kraj pameti nam ne pada ideja da "teramo sve koji zive u Srbiji da slave kad i mi". Taman posla da zelimo da sprecimo da svako slavi svoje praznike. Naravno da svaka demokratska drzava treba da omoguci svim svojim gradjanima da svako slavi svoje praznike.

Medjutim, na zvanicnom i drzavnom nivou, ta nasa drzava mora postovati i slaviti praznike vecinskog Pravoslavnog Srpskog naroda koji zivi u njoj. To moraju postovati i nasa predstavnistva u inostranstvu. Naravno da je sasvim u redu i vrlo pozitivno kada zvanicne drzavne institucije, drzavni funkcioneri i nasa Crkva cestitaju gradjanima rimokatolicke, muslimanske i jevrejske veroispovesti njihove praznike.
Skorasnji pozitivni primeri su cestitke koje su gradjanima rimokatolicke veroispovesti povodom rimokatolickog Bozica uputili krajem decembra Predsednik SRJ Vojislav Kostunica, Prestolonaslednik Aleksandar, Srpska Pravoslavna Crkva.

Ali, nije u redu ukoliko bi neka nasa drzavna institucija, predstavnistvo u inostranstvu ili nasa Crkva, generalno svim gradjanima i "prijateljima" (dakle i svim Pravoslavnim Srbima) cestitali rimokatolicki Bozic, rimokatolicku Novu godinu, Ramazan Bajram, Hanukah, Kinesku novu godinu (u SRJ ima i nekoliko desetina hiljada gradjana Kineza).

Zna se koji je narod vecinski i koja je Veroispovest vecinska u SRJ. Mi Pravoslavni Srbi ne slavimo Kinesku novu godinu niti Hanukah, pa nam prema tome ne treba ni cestitati te praznike koji nisu nasi. Nama Pravoslavnim Srbima u nasoj kuci ne mogu komandovati zene, deca, komsije, prijatelji i poznanici. Mora da se zna ko je Glava Kuce, a Glava Kuce svoj polozaj nece zloupotrebiti, vec voli ukucane i postuje komsije, prijatelje i poznanike. To isto treba da vazi i za Srpsku Drzavu i za Srpsku Vojsku. Ukoliko se ne uspostavi takva supremacija komandovanja i odlucivanja, propadaju i kuca, i drzava, i vojska.


Na primer, ako zena ne slusa muza, ili ako deca ne slusaju oca i majku, stvara se pakao u kuci i kuca propada. Ako vojnik ne slusa i ne postuje svog komandira, vojska se raspada. Ako radnik u preduzecu radi na svoju ruku, preduzece krahira. Kome se ne svidja u kuci, on ode. Kome se ne svidja u vojsci, on ode. Kome se ne svidja u drzavi, on ode. Kome se ne svidja na poslu, on napusti posao. Ali, dok je u kuci, dok je u drzavi, dok je u vojsci, dok je na svom radnom mestu, dok je u drzavi, svako mora postovati red koji je od davnih vremena uspostavljen od strane vecine i od strane mnogo pametnijih od nas, da se ne bi remetili stabilnost i prosperitet. (Nazalost, kod nas Srba je u poslednjih sezdesetak godina poremecena stabilnost mnogih kuca, drzave i vojske, i svakodnevno gledamo posledice.)

Kazete da ste ponosni sto je SRJ jedina MULTIETNICKA drzava na Balkanu. Pa zato je bivsa SFRJ i propala, zato je i bivsa JNA propala, zbog te Vase multietnicnosti, zbog "kljuca", zbog bratstva i jedinstva, zbog internacionalizma i politike tolerancije. Zato je SRJ jedina drzava na Balkanu koja se stalno smanjuje, dok se ostale NACIONALNE drzave na Balkanu i u celom svetu sire, jacaju i stvaraju nove. Vidim da se zalazete da nam propadne i ovo malo sto smo sacuvali (SRJ), na isti nacin kao sto nam je propala i predhodna drzava. U predhodnoj drzavi SFRJ vazila je MULTIETNICNOST, a maksimalno su pospesivani bratstvo-jedinstvo, internacionalizam i multikonfesionalnost. U toj drzavi svaka narodnost i nacionalna manjina, cak i uze lokalne zajednice, imali su prava na sve, samo vecinski drzavotvorni Srpski narod nije imao ista prava koja su svi ostali imali, iako je Srpski narod stvorio tu drzavu.

Vrlo dobro se secam kada je janicarska milicija upadala po kafanama sirom bivse SFRJ 13. januara uvece da bi rasturila Srbe koji su se sakupili da svecano docekaju svoju Novu Godinu, a docek je bio ZABRANJEN. Vrlo se dobro secam da je bilo vrlo nepozeljno izjasnjavati se kao Srbin, govoriti o Srpstvu i Srpskoj istoriji, pisati cirilicom, isi u Crkvu, slaviti Slavu, citati izvesne knjige i pesme, itd. U nekim krajevima je to cak bilo i opasno po licnu bezbednost i licnu slobodu.

U vezi sa slavljima, svaka "shusha", svaka "vashka", svaka "ushtva", svaka mesna zajednica, svaki komitet, svaka nacionalna manjina (pa cak i juznosrpski "Egipcani"), svaka verska zajednica i svaka nacionalnost - mogli su slaviti i proslavljali su svoje praznike, a samo mi Pravoslavni Srbi to nismo mogli normalno i slobodno da radimo. Najgrdje je bilo kad Vam neko prikaci etiketu da ste "Velikosrpski nacionalista", a jos gore je bilo kad Vam prikace etiketu da ste "Velikosrpski sovinista", "Cetnik" ili "anarholiberal". Etikete su prikacinjali uglavnom Srpski izrodi u saradnji sa nasim neprijateljima. Pa dokle BRE vise ?

Ocigledno je da mnogi zelite da se ponovo uspostavi takva situacija i nezdravo i nenormalno stanje u nasoj zemlji ! Osvestite se ljudi !!! Manite se vec jednom bratstva i jedinstva, rasne, nacionalne i verske jednakosti i uravnilovke - NA SRPSKU I PRAVOSLAVNU STETU !!! Hvala Vam. Mi to necemo. Shvatite da su nepovratno propali i otisli na djubriste istorije komunizam i jugoslovenstvo, dve najgore bolesti od kojih je oboleo Srpski narod !!! Mi treba da postujemo nase sugradjane, komsije, prijatelje i zemljake drugih rasa, drugih nacionalnosti, drugih veroispovesti, ali i oni treba da ispostuju nas isto tako kao i mi njih.

Treba uvek da imamo s njima uzajamno prijateljske i trpeljive odnose, da se pomazemo, da trgujemo, da pravimo biznis sa njima, da se posecujemo, da se pristojno i kulturno ponasamo - kao sto bi i oni trebali prema nama. Ali to niposto ne znaci da mi treba da se na silu volimo sa njima jer je nasa Srpska dusa siroka, gostoprimljiva i kavaljerski otvorena prema svima.

To nikako ne znaci ni da bismo mi Pravoslavni Srbi trebali da se odreknemo svojih Praznika, svog pisma, svoje Vere, svojih obicaja, svoje istorije, svojih teritorija, svojih kuca i imanja, da bismo ispali velikodusni, da bismo time pokazali drugima da smo mi kavaljeri, da bismo se dodvorili i ulizivali drugima. Nase drzavne institucije i inostrana predstavnistva su duzni da postuju volju vecinskog Pravoslavnog Srpskog naroda, koju je taj narod izrazio na izborima, a ta volja se ogleda u principima koje sam gore naveo. A ko od Srba hoce da se dodvori, ulizuje, asimilira i pomesa, proda Veru za veceru, neka slobodno izvoli.

Svako je slobodan i ima pravo u svoje licno ime da preduzima zeljene zivotne poteze koji se njega ticu i ne uticu negativno na druge ljude. Takve pojave nisu nista novo. Od davnih vremena kada su nam teritorije bile pod privremenom turskom okupacijom, mnogi tadasnji Srbi su se poturcili iz gore pomenutih razloga. Takodje, od 1944. pa nadalje, mnogi Srbi su presli u ateiste i komunizam, iz istih gore pomenutih razloga.

U poslednjih dvadesetak godina zivotni san mnogim Srbima je da postanu Amerikanci, Englezi, Francuzi, Nemci, Italijani, iz istih gore navedenih razloga. Dakle, to je vec poznato i vec vidjeno od davnih vremena pa do danasnjih dana. Svaki Srbin ima pravo da u svojoj kuci sa svojom decom prica iskljucivo francuskim jezikom, nemackim jezikom, engleskim jezikom, i da ih vaspitava u multikulturalnom ili internacionalistickom duhu. Ali, ti Srbi nemaju pravo da celokupan svoj narod i svoju maticnu drzavu uvlace u bilo kakvu asimilaciju, mesanje, internacionalizam, mondijalizam, u novokomponovano bratstvo i jedinstvo.

Svako ima pravo i licnu slobodu da se poturci, ponemci, poamerikani, poenglezi, ali NE na stetu nasih opstih Srpskih nacionalnih interesa, naseg naroda i nase jedine maticne drzave. Nama Pravoslavnim Srbima se niko nije poturcio, nije primio rimokatolicku veru, niti nam je iko postao Nemac, Amerikanac, Englez, Francuz. Pozivam sve Vas internacionaliste, mondijaliste i velikodusne pristalice multikulturne SRJ da izvolite da zivite malo u Sarajevu, ili u Pristini, ili u Tuzli, u Mostaru, u Zagrebu, i sl. , pa malo za promenu i na tim prostorima sirite bratstvo i jedinstvo, a ne vise u SRJ i u predstavnistvima SRJ u inostranstvu.

Ambasador Todorovic ce uskoro nazad u zemlju sa ostalim clanovima svog 'kolektiva', svidjalo se to Vama ili ne. Nema sanse da ostane jos sest meseci do isteka mandata. Njegov ostanak i ostanak njemu slicnih do kraja mandata bi predstavljao veliku uvredu za sve Pravoslavne Srbe u zemlji i svetu. Kao sto bi predstavljao uvredu i ostanak na dosadasnjim duznostima clanova drugih 'kolektiva' u nasim predstavnistvima sirom sveta. Pokazali su svoje sposobnosti i svoje dobre namere u odnosu na Srpstvo, Pravoslavlje i Srpsku drzavu. Rezultati su svima poznati.

Moram navesti jedan indikativan primer: Ne mogu nas narod i nasu zemlju predstavljati ljudi koji su nesrecnim Srbima zapadno od Drine i zapadno od Dunava (koji su izdani i prodani od strane bivseg komunistickog rezima) uporno i sistematski odbijali da daju drzavljanstvo SRJ. Ti nasi Srbi su od vlasti SRJ dobili jedva samo nekakve bedne "izbeglicke legitimacije". Cak ni licne karte nisu mogli dobiti. A da ne govorimo o drzavljanstvu SRJ i "plavim" pasosima, o kojima su ti nasi Srbi mogli samo da sanjaju. Drzavljanstvo SRJ i "plavi" pasos mogli su dobiti samo oni Srbi koji su odredjenoj osobi platili NEKOLIKO HILJADA AMERICKIH DOLARA (USA $).

To su davali samo oni koji su uspeli da sacuvaju tu svoju poslednju zivotnu ustedjevinu. A velika vecina je onih koji nisu imali ni da se prehrane, a kamoli da daju nekom tamo razbojniku "Srbinu" iz drzavne vlasti SRJ nekoliko hiljada USA $. Opste je poznata cinjenica da velikog udela u prikupljanju reketa od nekoliko hiljada USA $ (po glavi izbeglog Srbina, za dobijanje drzavljanstva SRJ), imaju i diplomatsko-konzularna predstavnistva SRJ sirom sveta. Za takav reket niko nije izdavao pismenu potvrdu. A ko nema da plati, taj ce cekati godinama dobijanje drzavljanstva SRJ po redovnom postupku. Kao posledica takvog kriminala, ciji su nosioci u zemlji i u nasim sadasnjim predstavnistvima u inostranstvu, velika vecina izbeglih Srba (oko milion dusa), sada luta po SRJ i po belom svetu bez odgovarajucih licnih dokumenata i legitimacija. Lutaju Srbi i Srpska omladina kao zombiji, kao izgubljene duse.

TO JE VELIKA SRPSKA SRAMOTA !!!

To je i veliki kriminal za koji svi umesani moraju odgovarati !!!

Moraju odgovorni i ucesnici u takvim kriminalnim radnjama ici u zatvor i mora im se konfiskovati protivpravno stecena imovina. Tacno se zna ko je krivac za izbeglistvo izbeglih Srba, za njihov los tretman i njihovo shikaniranje u SRJ i po belom svetu. Ima na stotine hiljada svedoka. Prema tome, nemojte vise braniti one koji se vise pred Bogom i svojim Srpskim narodom ne mogu odbraniti. Nemojte vise braniti poslednje ostatke krahiralog antisrpskog i antipravoslavnog rezima koji je skoro trajno zavadio Srbe zapadno od Drine i Dunava sa Srbima istocno od Drine i Dunava. Nemojte braniti ostatke rezima koji je zavadio Srbe u Srbiji, Srbe u Beogradu, Srbe u Krajini, Srbe u Republici Srpskoj, Srbe na Kosovu i Metohiji. Nemojte braniti ostatke rezima koji je rasterao Srbe po celom svetu i tamo ih sistematski zavadjao, zavadivsi cak i Srpsku Pravoslavnu Crkvu samu sa sobom. Nemojte braniti one od kojih mnogi treba da idu u zatvor i pred Narodni Srpski Sud u Beogradu ! A oni koji nisu nista skrivili treba mirno da spavaju (ukoliko ih ne grize savest), i nema potrebe da ih Vi branite. I krivi i pravi treba da se brane sami. Krivi imaju para mnogo vise od svih Vas koji ih branite, i mnogo vise od svih nas koji ih napadamo i optuzujemo. Drago mi je da ce se i nase gradjevinske firme ovajditi, jer ce se morati ubrzano graditi novi zatvori velikih kapaciteta u sledecih nekoliko godina, sto ce potencijalno dovesti do razmaha i procvata nase gradjevinske privrede.

Jovan--------------------------------------------------------------------------------Original Message ----- From: Sonja Myers

Sent: Tuesday, January 02, 2001 4:32 PM

Subject: Bozicna Cestitka i Jovan Vuckovic

Dragi kolektive Ambasade SRJ u Otavi (Kanada) Sasvim slucajno sam imala prilike da vidim pismo koje vam je 27. decembra 2000, uputio izvesni Jovan Vuckovic, Toronto, Canada.
U tom pismu, gospodin Jovan Vuckovic protestuje zato sto ste preko Srpske Informativne Mreze, 24. decembra 2000, uputili Bozicne i Novogodisnje cestitke svim prijateljima Ambasade SRJ i navodi da je on pravoslavni Srbin i da je njegov Bozic 7. januara a njegova Nova Godina 13 januara i jos vas "uci" da se Bozic cestita sa "Hristos se rodi." I ja sam srpkinja, ali za razliku od doticnog gospodina, JA VAM CESTITAM na ovom gestu i smatram da ste ucinili upravo ono sto se ocekuje od diplomatskog predstavnistva Jugoslavije. A to je, da postujete obicaje i tradicije zemlje koja vam dozvoljava da na njenoj teritoriji imate deo svoje teritorije sa diplomatskim predstavnistvom iz koga mozete da promovisete i stitite interese Jugoslavije i njenog naroda.
S obzirom da ja ne mogu direktno da komuniciram sa Gosp. Vuckovicem a predpostavljam da je imao dovoljno morala da da svoju punu adresu, ako vam to ne pretstavlja veliki deranzman, ljubazno vas molim da ovu poruku prosledite na njegovu adresu:

Postovani gospodine Vuckovicu,

U vezi Vaseg pisma upucenog Ambasadi SRJ u Ottawi 27. decembra 2000, zelim da Vam kazem da se sa Vama uopste ne slazem. Za razliku od Vas, nase Ambasade znaju da mnogi Srbi u dijaspori slave i praznike zemlje u kojoj zive kao i nase praznike. Za vasu informaciju, svi Pravoslavci u dijaspori slave duple praznike pa ocekujem da ce Jugoslovenske Ambasade uputiti Bozicne cestitke svim zemljacima i za Pravoslavni Bozic i Novu Godinu. Vi ste ocigledno ispustili iz vida da mnogi Srbi, i "starosedeoci" i novodosljaci, NISU VISE SRBI, nego gradjani zemlje u koju su emigrirali - konkretno, oni su Kanadjani. Katolicki Bozic u ovom slucaju, slave i oni Srbi koji su emigrirali u Kanadu (ili Ameriku) daleko pre ovog naglog naleta emigracije u poslednjih 10 godina, dakle "stara emigracija" kao i ova skorasnja - ukljucjuci i one Srbe koji jos uvek nisu postali Kanadjani.

Oni to cine iz postovanja prema zemlji u koju su emigrirali, iz postovanja prema svojim bracnim drugovima i njihovim familijama - koji nisu srpske nacionalnosti, kao i iz postovanja prema svojoj deci ili unucicima koji su se, ili asimilirali, ili pokusavaju da se asimiliraju - jer je to danas jedini nacin da ucestvuju u drustvenom i politickom zivotu zemlje u kojoj zive. To je takodje i jedini nacin da srpska dijaspora pomogne i bori se za interese zemljaka u otadzbini. Kad bi ste se Vi pitali, a sreca je da se ne pitate, Srpska dijaspora bi trebalo da odbaci sve sto nije srpsko, da formira Srpski geto i tako samu sebe osudi na zivot drugorazednih gradjana, da ostane na marginama drustvenog, politickog i poslovnog zivota u Kanadi - a sve u ime Srpstva. Novu Godinu, 31. decembra SLAVI CEO SVET, ukljucujuci i sve Pravoslavce u dijaspori kao i u svojim domicilnim zemljama, Jugoslavija, Rusija, Makedonija, Bugarska itd.
I vasa porodica u Beogradu je sigurno slavila Novu Godinu 31. decembra i slavice Pravoslavnu Novu Godinu 13. decembra isto tako kao sto ce to uciniti i moja porodica. Dalje, ako je tacno da zivite u Beogradu tj. u Srbiji, kako ste u svom pismu naveli, onda se Bozicna cestitka Ambasade SRJ u Otavi od 24. decembra I NIJE ODNOSILA NA VAS, pa prema tome vase oglasavanje ocigledno ima samo jedan cilj - da izvredja i ispljuje osoblje Ambasade.
Koji god da su Vasi razlozi za ovakvo ponasanje, izgleda da se Vi jos niste OSVESTILI i shvatili da Draze Mihajlovica nema vec 60 i kusur godina, da je Tito umro pre dvadeset godina, da Jugoslavija ima novu demokratsku vladu i da ce i tom osoblju Ambasada SRJ po svetu, mozda svanuti jer ce, nadajmo se, imati boljeg vodju koji ce ih i bolje voditi i vise postovati. Jer, nemojte zaboraviti "riba smrdi od glave" a ne od repa. U tom smislu, bilo bi jako korisno, da ne kazem lepo, kada bi Srbi u Srbiji kao i Srbi u dijaspori, ukazali malo postovanja prema nasim predstavnistvima i njihovom osoblju u inostranstvu, i kada bi se, umesto vecitog pljuvanja, kritike i omalovazavanja, potrudili da daju neke konstruktivne predloge i ideje cime bi stvarno pomogli novom razvoju Jugoslavije.
I jos nesto, moja iskustva kao i iskustva mnogih Srba iz Hjustona sa Jugoslovenskim Konzulatom u Torontu u poslednjih nekoliko godina, bila su vredna svake pohvale. Njihov rad je bio korektan, efikasan i profesionalan a telefonski kontakti sa osobljem su uvek bili na zavidnom, kulturnom i prijateljskom nivou.

Sa Postovanjem Sonja Djukic Myers 2602 Werlein Houston, TX 77005 U.S.A.


--------------------------------------------------------------------------------

Ognjanovich wrote

Dear Ms Djukic-Myers,

Slobodan Milosevic might speak Serbian, but he is not a Serb. What makes someone a Serb is well known.

The Ambassador and other high-ranking diplomatic officials of the FR of Yugoslavia in Canada, who were in their positions before 5 October, need to be withdrawn. In fact, they will be shortly.

As a Canadian-Serb, my family and I would like nothing better than to be able to respect and support the diplomatic mission of the FR of Yugoslavia in Canada. The democratic changes in Serbia today are what we have been praying for for a very long time. How I look forward to the day that I will not feel sick to my stomach to meet an Ambassador or any other diplomatic official from Serbia or Montenegro in my community in Canada.

For fifty-five years, the diplomatic mission of FR of Yugoslavia in Canada was primarily concerned with protecting and promoting an authoritarian leader and his party. The embassy in Ottawa and the consulate in Toronto were widely recognised as spying outposts for a violent and God-less regime. Its agents in Toronto spied on us and worked to divide our community. The reason that our community is divided and weak in Toronto today is directly related to the influence of the anti-Serbian regime in Belgrade, through its agents and sympathizers.

I want a strong Serbian community in Toronto, and I want a strong and wise Serbia. Neither will be possible without wise leaders who not only respect the customs and traditions of Canada, but also respect the customs and traditions of the Serbs in Canada and Serbia. If my family is to participate in building a strong Serbian community in Toronto and to help in rebuilding Serbia, I need to know that the anti-Serbian agents have been removed from positions of leadership.

In order to regain my trust, the Yugoslav diplomatic mission needs to respect my customs and traditions, as well as those of other Canadians and other peoples in Serbia. Those traditions include celebrating the Christmas and New Year of my church and my forefathers.

Christ is risen!!!! Hristos se rodi!!!!!! (on 7 January 2001).

Stanisha Ognjanovich Toronto, Canada

Ps. In Canada, we pride ourselves on integrating immigrants into Canadian society while allowing them to retain their culture. If you have ever been to Toronto, you will be aware of the strong Italian, Chinese and Jewish communities, among many others. I fear that "the world's greatest democracy" has assimilated you into its dominant culture. Come to Canada and set your mind free.


--------------------------------------------------------------------------------
Original Message ----- From: Sonja Myers

Dear Mr. Ognjanovich

Thank you for your candid reply. I am little puzzled about some of your statements, and would appreciate it if you, and all others on this list, w ould please, consider my comments below:

On 6 Jan 2001, at 22:58, Ognjanovich wrote: > > The only topic that interests me, within these recent exchanges, is that of the > need for change at the top of the Yugoslav diplomatic mission in Canada. > The Christmas/New Years greetings from the embassy, what makes > > someone "one of us", and assimilation into dominant cultures, are all side > issues.

Since there appears to be some kind of amorphous Serbian entity referred to as "one of us", I presume there exists an equally amorphous entity - " one of them". What makes someone "one of us" ? Who has the right, who decides and, more importantly, what are the standards for defining or DEVIDING the Serbs into "one of us" and "one of them"?

In my view, "one of us" should be ALL PEOPLE OF TODAY'S YUGOSLAVIA, at home and abroad, no matter how differing their political and religious views are, while - "one of them", freinds and foes - shoul d be all other nations in the world.

If the Serbs and other nationalities within today's Yugoslavia fail to achieve this vital consensus - there is no hope for Yugoslavia and Serbia, no hope at all!

> I very much support Jovan Vuckovic's criticisms of the current leadership > of the Yugoslav diplomatic mission in Canada. I have no qualms about criticism as long as it is based on facts, it is constructive and it is rational, which this particular one is/was not. Also, my complaint was about the manner (ciscenje velikom metlom) and about the embassy staff presumed COLLECTIVE GUILT BY (party) ASSOCIATION something that all Serbs (pro and anti Milosevic) around the world were UNFAIRLY subjected to in the past 10 years.

> Its past activities and attitudes were scandalous, and had caused a grea t > deal of grief to many people in Canada.

I am sorry, but your claim above, as well as some other with regard to the Yugoslav diplomatic mission in Canada are discredited by your statemen ts in the paragraph below. > Plain and simple, and not very Christian, many of us dislike these people > with good reason. Having said that, much of the hatred would be removed > if the guilty parties were to admit their misdeeds, apologize and then depart in an orderly manner. Criticism and accusations fueled by hatred would not stand the scrutiny of any public opinion or judicial court certainly not in Canada. Ha tred feeds on itself, as the eternal Mr. Ivo Andric said. It is dangerously destructive and it lives EVEN AFTER the particular object of hatred is removed! Everyone with such feelings owe it to oneself and his/her family, God (if they are believers), community, nation, country and the mankind - to ERADICATE THE HATRED for good.

> The healing process cannot begin until we have the truth. This is reminiscent of Madeline Albright and NATOs rhetoric, though I know your motives, unlike theirs, are genuine and highly honorable. My only problem with this is how far back in the Serbian past should we go? Where shall we start digging for truth about injustices suffered by the Serbian people. From the Battle of Kosovo, Balkan wars, WW1, WW2, Titos regime, Post-Titos regime or Milosevics regime? Also, in search for the truth and justice, should we stop at Milosevics party or, should we look into a number of other existing opposition parties in Serbia? Even in the unlikely event that we all agree where to start with unraveling the whole truth, SERBIA HAS NO TIME AND NO RESOURCES, IN MONEY OR HUMAN CAPITAL to undertake such task and do it properly, justly and judicially. Therefore, I feel that only some guilty parties from the recent past will be brought to justice while the majority will not. We should all be prepared to accept it. We should defend and protect our history, but we should STOP analyzing and going back to he past! We should look forward TO THE NEW BEGINNING OF YUGOSLAVIA AND SERBIA.

Besides, would it not be better to put our energy into bringing America and NATO countries to justice and make them pay for their criminal actions and Serbias material and human losses? > It is not enought that you had a pleasent and efficient service from the > Yugoslav embassy. With all due respect, I believe it is! In my view, the Yugoslav embassy is not some kind of a social club and its job is NOT to promote good relations with the local diaspora, though this is desirable, provided BOTH parties wish to do so. Its job is to promote the interests and security of Yugoslavia and establish good relations with the host-countrys government, industrial, business and banking establishments - a hard task with friendly countries and almost impossible with a hostile one - as Canada (and the West) was till recently.

> Did they or did they not spy on our community? Did they or did > they not try to subvert the strength of our community? Were they > disrespectful of our customs and traditions? Did they support disruptive > elements within our community? Did they promote and protect the interests > of an authoritarian regime at the expense of its people? These are the > questions which need to be addressed. I find your comments above rather disturbing. I see no reason or benefit f or the embassy staff to spy or subvert the (non-existent) strength of the Serbian community in Canada. I sincerely hope you have the necessary hard evidence to support your claims as otherwise, as you know, this is clearly and legally a Libel-case and it is punishable by law certainly in Canada. And yes, our embassy staff MUST promote the interests of the ruling regime, whether or not it fully shares the same political views, as does the embassy staff of each and every other country in the world. This is my last contribution to this debate. It was not meant to offend any one personally on this list, and if it did, I am truly sorry. It was meant, as were numerous other contributions, to challenge our views and clarify some issues. It was meant to call upon us to use more reason, be mindful and take greater responsibility for - what, when, how and to whom we are saying things. It was meant to help evaluate the difference between what is possible and beneficial for our nation and our country RIGHT NOW and - what is not. Bu t above all it was an invitation to compromise and find a minimum consensus, so that at last all Serbs and Yugoslavs, at home and abroad , can be one of us! Im eager to work with anyone who is ready to help todays Yugoslavia (and Serbia) by looking to its future and not its past. If you are one of those , Id be glad to work with you. Best regards and best wishes to all

Sonja Myers Houston, Texas


--------------------------------------------------------------------------------Ravna Gora Jovan Vuckovic

Sent: Thursday, January 04, 2001 4:10 PM

Subject: Re: Fwd: Tr: Bozicna Cestitka i Jovan Vuckovic

Postovana gospodjo Djukic Myers, Ne bih zeleo niti imam vremena da se upustam u dalju polemiku sa Vama, ali cu Vam ukratko napisati sledece:

Kakav je smisao Vaseg odlaska u emigraciju ako Vam je krajnji cilj i neostvarena zelja da se "asimilujete", kao i da se Vasa deca "asimiluju" i postanu janicari ?
Kakav je smisao Vaseg zivota ako prodajete Veru za veceru ?
Gore navedena dva pitanja sam postavio generalno, jer Vas privatni zivot je Vas licni problem, Vase pravo i Vas izbor. Vi u svojoj poruci zamenjujete teze i meni pripisujete i podmecete mnogo toga sto nije istina, na osnovu svojih pogresnih i proizvoljnih zakljucaka. U mojoj poruci "kolektivu" Ambasade SRJ u Otavi ja sam napisao da su na pocetku njihove cestitke trebali staviti napomenu na koga se cestitka odnosi, te stoga mozete izvesti zakljucak da nemam nista protiv njihove cestitke ali zna se kome su je trebali uputiti: svim gradjanima SRJ i iseljenistvu rimokatolicke vere i lutajucim dusama koje su izgubile svoj koren, kao i pristalicama i simpatizerima JUL-a, SPS-a i bivse KPJ koji kukaju sto im voljene partije vise nisu na vlasti (i slave 1. maj, 29. novembar i rimokatolicku Novu Godinu "koju CEO SVET SLAVI").
Nemam nista protiv ni da "kolektivi" nasih Ambasada upucuju iste cetitke i vlastima zemalja na cijoj teritoriji se nalaze. Ali imam protiv da se takve cestitke upucuju nama Pravoslavnim Srbima, koji smo srecom jos uvek vecinski zivalj u SRJ, i vecinski zivalj u celokupnoj populaciji emigracije poreklom iz SRJ. Mi Pravoslavni Srbi se nismo asimilovali niti cemo, te zahvaljujuci ovakvima kao sto sam ja, Srpski narod, nasa Crkva i Vera Pravoslavna, nas jezik, nase pismo cirilica, nasi stari obicaji, nasa Slava, nasa pesma, nasa kultura, nasa istorija, nasa nacionalna svest, cast i dostojanstvo, opstali su i opstace i u SRJ i u emigraciji.
Iz verskih, moralnih, nacionalnih, patriotskih, domacinskih i principijelnih razloga, ja i ovakvi kao sto sam ja se NIKADA NECEMO asimilovati NITI CEMO IKADA biti iscupani iz korena, bez obzira na cenu koju cemo platiti, tj. bez obzira na posledice. Takav vekovni stav je i odrzao nas narod, Srpsku Pravoslavnu Crkvu i Srpsku drzavu kroz vekove na vetrometini Balkana, cak i onda kada nam je celokupna teritorija bila privremeno okupirana i kada smo masovno stradali. A Vi izvolite asimilujte se i dodvorite se svojoj novoj sredini koliko god hocete. To je Vas slobodan izbor u Vasoj "slobodnoj" zemlji. Nama koji to necemo prepustite slobodu da odbijemo pogubne uticaje mondijalizma, novog svetskog poretka, drugih vera i verskih sekti koje nisu nase, bez obzira na to gde zivimo.


Nasa predstavnistva u inostranstvu bi trebala da budu nosioci ocuvanja predhodno navedenih kategorija. Naravno da svaki gradjanin SRJ koji je otisao u emigraciju treba da postuje zemlju u kojoj zivi, njen sistem, njene ustave i zakone. (To ne znaci da treba apriori da postuje i njenu trenutnu vladu i vladajucu partiju). Ali, to nije razlog da se taj gradjanin poreklom iz SRJ snishodljivo dodvorava vlastima nove drzave, niti to vlasti nove drzave traze od emigranata. Bas naprotiv, vlasti vecine drzava u koje emigrira zivalj iz SRJ pospesuju multikulturno, multirasno, multikonfesionalno drustvo u kome ce svi narodi, religije, sve ljudske rase i kulture biti tretirani jednako i jednako postovani.


Koliko je meni poznato, asimilacija o kojoj Vi pisete, i dodvoravanje bilo kojoj vlasti ili religiji nisu propisani zakonom nijedne zemlje, te stoga nisu ni obavezni nigde. Verujem da gresite kad tvrdite da "mnogi Srbi, i "starosedeoci" i novodosljaci, NISU VISE SRBI, nego gradjani zemlje u koju su emigrirali". Te dve kategorije se uzajamno ne iskljucuju. Inace, mnogo zalim takve koji su su bili Srbi a vise nisu Srbi. I nemojte se zavaravati, cak i pod pretpostavkom da mislite da je asimilacija neminovna. Ako imate jednu kantu punu bele farbe, stavite u nju samo kap crne farbe. Posle toga, nikako necete uspeti da obelite belu farbu, tj. da povratite cisto belu boju. Taj primer je poucan i u vezi sa asimilacijom. NIKADA necete uspeti da se amerikanizujete, nego cete uvek biti negde izmedju Vaseg porekla i zelje da se amerikanizujete. Kaze se u narodu: "Ni vino ni voda". Zato, ostanite ono sto ste. Ne postaje se Amerikanac, Englez, Francuz ili Nemac za nekoliko godina, sto je zivotni san nekih emigranata Srpskog porekla.
Da bi se to ostvarilo, potrebno je da prodje makar 100-200 godina, ali predpostavljam da Vi to ne mozete docekati. Ja inace postujem razne narode, rase, zemlje i vere, medju njima sam stekao i prijatelje sirom sveta i sirom bivse SFRJ tokom svog zivota, i uvek sam se pristojno i vrlo prijateljski srdacno ponasao prilikom kontakta sa njima. Sve je to u granicama jednog normalnog ljudskog pristojnog ponasanja. Medjutim, to ne znaci da bih trebao da im se klanjam, da im ljubim stope, da im budem zahvalan zbog bilo cega, da im se dodvoravam i da ih dizem u zvezde. Pogotovu, to ne znaci da bih trebao da proslavljam njihove praznike, ili da svojoj familiji i svojim zemljacima Srbima cestitam tudje praznike koje slave moji prijatelji pripadnici drugih nacija, rasa i vera.

U vezi sa Vasom tvrdnjom da se ja jos "nisam osvestio", koristim ovu priliku da apelujem na Vas da se Vi osvestite i da Vas podsetim da je Vasa zemlja (kao i druge zemlje u koje su Srbi emigrirali i gde neki od njih zele da se asimiluju) bila jedan od glavnih nosioca fasisticko-teroristickih vojnih napada na SRJ od 1991. do dan danas, sto je za posledicu imalo desetine hiljada zrtava kao i raseljavanuje Srpskog naroda sa polovine svojih vekovnih teritorija, raspad predhodne drzave, ogromna materijalna razaranja i trajno zagadjenje zivotne sredine Srpskog naroda. To ne biste trebali nikada da zaboravite. Vojna neprijateljska agresija protiv SRJ jos uvek traje. Stoga, jako mi je drago sto je na izborima u Vasoj zemlji pobedio Vas zemljak Dzordz Bush, koji nikako ne moze biti gori po nas od svog predhodnika Bil Klintona (nedovrsenog coveka i Satane). Zato mi je Dzordz Bush postao vrlo simpatican, i slavio sam njegovu pobedu, jer njegovog predhodnika i predhodnikove saradnike vise nisam mogao da gledam. Videcemo kako ce se pokazati nova administracija u odnosu na nas.

Isto tako, jako mi je zao sto je na izborima u Kanadi pobedio Krivousti (Zan Kretjen), ciji sam veliki politicki protivnik - narocito zbog ucestvovanja Kanade u bombardovanju SRJ, ali i zbog njegovog lopovluka, finansijskih malverzacija, arogancije, lazi,prevara i demagogije.

Zelim i da Vam saopstim po Vas zalosnu vest da je za Ambasadora SRJ u Otavi, Kanada, vec izabran Miodrag Perisic. Najzad ce nas predstavljati u inostranstvu pismen covek, i siguran sam da ce on dostojno predstaviti SRJ. Nadam se da ce tako biti zamenjen ceo "kolektiv". Svaka cast pojedincima koji u tom kolektivu valjaju (kao sto ste naveli u svom pismu) i ukoliko je to istina ja ih postujem, ali smatram da je vreme da dodju novi ljudi da bi i oni malo zaradili deviza u inostranstvu i da bi uneli malo svezeg vazduha i nove energije u rad "kolektiva". Nadam se i da ce biti zamenjeni svi "kolektivi" u svim zemljama gde god imamo bilo kakva predstavnistva. Mnoga nasa inostrana predstavnistva (diplomatska, privredna, kulturna) su antisrpski i antipravoslavno delovala (kao sto nam je i vlast u Otadzbini bila antisrpska i antipravoslavna u poslednjih 56 godina, u njima ima jos uvek pripadnika i saradnika DB-a (bivsa UDB-a) i vreme je da odu ljudi u penziju.
Videli smo rezultate rada svih nasih inostranih predstavnistava u poslednjih 56 godina, prema tome nemojte da ih branite (bez obzira na casne izuzetke). Na kraju, jos jednom bih zeleo da apelujem na Vas da se OSVESTITE i da shvatite da je vreme komunizma, internacionalizma, jugoslovenstva, bratstva i jedinstva nepovratno proslo. A u vezi sa Drazom, koga niste izdrzali da ne pomenete, i za koga kazete da ga nema vec 60 godina, mogu samo da Vas pozdravim sledecim Srpskim tradicionalnim pozdravima (vecinskim u SRJ):


ZIV JE DRAZA UMRO NIJE DOK JE SRPSTVA I SRBIJE !!!

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADZBINU !!!

RAVNA GORA POBEDITI MORA !!!


--------------------------------------------------------------------------------
PROLOG:

U dosadasnjoj zestokoj diskusiji na racun Jugoslovenske Ambasade u Otavi, oko Novogodisnje i Bozicne cestitke, izmedju ostalog istaknut je i navodno nepravilan i korumpiran rad oko dobijanja drzavljanstva, odnosno Jugoslovenskog pasosa. Po recima nekih kriticara pasose su mogli dobiti samo oni koji su mogli platiti ispod stola nekoliko hiljada maraka. Smatram da je takva optuzba nedokazana i ima sracunat cilj da se baci ljaga na osoblje ambasade. Korektno bi bili da dotican gospodin potkrepi svoje navode cinjenicama. Neka navede imena tih osoba koje su mitom dobile pasose. Sve dotle tesko da se moze poverovati u istinitost tih navoda. Po najmanje proizvoljno optuzivati nekoga.

U prilogu je saopstenje Ministarstva o novom zakonu koji treba da liberalizuje postupak za dobijanje Jugoslovenskog drzavljanstva.

Prema dosadasnjim zakonskim propisima o drzavljanstvu, kako se navodi, zvanicno sa proslom godinom podneto je 328 354 zahteva od cega je reseno 259 242 zahteva koji obuhvataju 359 730 lica. U Nato agresiji na zgradu ministarstva unisteno je oko 70 000 zahteva.30 000 zahteva je obnovljeno, dok 40 000 zahteva nisu obnovljeni.

Novi zakon o drzavljanstvu svojim izmenama doprinece ubrzanju pitanja drzavljansta za sve one koji ispunjavaju uslove. Bivsi drzavljani Jugoslavije koji zele da obnove svoj status drzavljanina a zive van teritorije SRJ, svoje zahteve mogu da podnesu preko Jugoslovenskih ambasada u inostranstu ili najblizeg konzularnog predstavnistva. To je jedini nacin da se mnogi uvere u ispravnost rada i obavezama nase diplomatije prema gradjanstvu. Svi zahtevi resavace se po vazecim zakonskim propisima, bio to u pitanju gospodin Todorovic ili gospodin Perisic.

Uskoro novi zakon o drzavljanstvu
B e o g r a d ( Tanjug ) Savezni ministar unutrasnjih poslova Zoran Zivkovic izjavio je danas da ocekuje da ce se novi zakon o drzavljanstvu, koji predvidja liberalniju proceduru sticanja jugoslovenskog drzavljanstva, naci u skupstinskoj proceduri pocetkom februara. Zivkovic je naveo da je od 1. januara do 7. novembra prosle godine reseno 17.161 zahteva, a da je od 7. novembra, kada je formirano novo ministarstvo, do danas reseno 12.119 takvih predmeta.

Pomocnik ministra Dragana Paunovic je precizirala da je novim zakonom predvidjeno da strani drzavljanin moze da stekne jugoslovensko drzavljanstvo i da istovremeno zadrzi svoje (dvojno drzavljanstvo), ukoliko je u braku s osobom jugoslovenskog drzavljanstva najmanje tri godine. Jugoslovensko drzavljanstvo moci ce da steknu i lica koja su imala prebivaliste u nasoj zemlji na dan donosenja saveznog Ustava 27. aprila 1992. godine, a bila su drzavljani drugih republika bivse SFRJ, kazala je ona. Izbegla, prognana i raseljena lica na teritoriji SRJ, drzavljani bivsih jugoslovenskih republika, takodje ce, prema novom zakonu, moci da steknu dvojno drzavljanstvo, rekla je Paunovic.

Ona je dodala da ce i drzavljani bivsih republika SFRJ, koji nisu izbegli, prognani ili raseljeni, a sada zive van SRJ, moci da dobiju jugoslovensko drzavljanstvo ukoliko, do dana podnosenja zahteva, borave u nasoj zemlji najmanje godinu dana. Na konferenciji za novinare iznet je i podatak da je od januara 1997. do kraja 2000. godine ministarstvu podneto 328.354 zahteva za upis u maticnu knjigu jugoslovenskih drzavljana, odnosno prihvat u nase drzavljanstvo. Zakljucno s proslom godinom reseno je 259.242 zahteva koji obuhvataju 359.730 lica.

Tokom NATO bombardovanja zgrade SMUPa u Beogradu unisteno je oko 70.000 zahteva. oko 30.000 gradjana je obnovilo zahtev, a ostali, 40.000 zahteva, jos nije obnovljeno, pa ne mogu biti ni reseni, saopsteno je na konferenciji.PISMA: Sonja Myjanovic

5, januar 2001

No comments: